Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kool, 'oude' wintergroente, maar nog steeds heel lekker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kool, 'oude' wintergroente, maar nog steeds heel lekker

4 minuten leestijd

Onze grootouders hadden 's winters niet veel keus wat de groenten betreft; met kool moest je de winter door. Tegenwoordig liggen groenten die voorheen alleen in het voorjaar of de zomer verkrijgbaar waren ook in de herfst en winter in de winkels en andersom. Maar het zou jammer zijn als kool daardoor in de winter minder gegeten zou worden. Want kool is gezond en erg lekker. Sluitkolen (kolen met een vaste krop) koopt u meestal per hele kool. U kunt deze enkele weken op een koele plaats bewaren. Spruitjes, chinese kool en boerenkool kunt u in een geperforeerde plastic zak ongeveer 3 dagen op een koele plaats en een week in de koelkast bewaren. Soms kunt u ook een halve of een kwart kool kopen. Let er dan op dat de snijvlakken niet uitgedroogd zijn en er fris uitzien. Wanneer u zelf een stuk kool over hebt, moet u dat met plasticfolie afdekken en in de koelkast bewaren. Kant en klaar gesneden kool kunt u het best op de dag van aankoop gebruiken. De voedingswaarde gaat door het snijden snel achteruit. Veel mensen beweren dat kool zwaar op de maag ligt. Dit probleem wordt opgelost door de groente minder lang te koken. Dat wil zeggen een kooktijd van 15-20 minuten voor rode kool en 10-15 minuten voor de andere koolsoorten. Andere voordelen zijn dat nare kookluchtjes achterwege blijven en minder vitamines en mineralen verloren gaan. Hoe fijner gesneden, hoe korter de kooktijd.


Variatietips
- gestoofde spitskool met knoflook, kerrie en geruid gehakt
- spruitjes met in kerrie gebakken stukjes appel
- schep door gesmoorde (Chinese) wat geraspte kaas
- witte of rode kool raspen en vermengen met nootjes, stukjes appel en sinaasappel
- gekookte spruitjes met kaassaus onder de grill gratineren
- witte kool roerbakken met champignons, ketjap en ui.

---

Gesmoorde witte kool met wortel en pindasaus

(voor 4 personen)
750 g witte kool, 1 winterwortel
2 uien, 50 g boter of margarine
1 theel. bouillonpoeder, 1 eetl. foelie
1 teentje knoflook, 1 dl melk
7 1/2 pot pindakaas
ketjap manis, sambal oelek

Verwijderde lelijke buitenste bladeren van de kool. Snijd de kool in vieren en snijd de stronk weg. Snijd de kool in dunne reepjes. Schrap de wortel en snijd deze in dunne plakjes. Pel en snipper de uien. Verhit de boter of margarine in een braadpan. Fruit 3/4 van de ui. Voeg de kool en wortel toe en bak deze onder omscheppen even mee. Roer er 1 dl water en de bouillonpoeder door Laat de kool met het deksel op de pan 10-15 minuten gaar smoren. Verhit de olie in een pannetje en fruit de rest van de ui.
Pers de knoflook erboven uit. Voeg de melk en de pindakaas toe en roer tot een glad gebonden saus ontstaat. Breng op smaak met ketjap en sambal.
Doe de kool met wortel over in een schaal en serveer de pindasaus er apart bij. Lekker met rijst.

---

Groene-koolrolletjes in tomatensaus

(voor 4 personen) 1 groene kool, 500 g gehakt, 1 ei
paneermeel, 3 eetl. chilisaus
zout, peper, 1 ui
2 eetl. boter of margarine
1 teentje knoflook
 1/2 gepureerde tomaten (uit blik of pak)
1 theel. tijm, 100 g geraspte kaas

Neem 12 grote bladeren van de kool. Was ze en kook 5 minuten in ruim water. Vermeng het gehakt met het ei, paneermeel, chilisaus, zout en peper. Verdeel het in 12 gelijke rolletjes. Leg op elk koolblad een rolletje. Vouw de zijkanten van de kool erover en rol het koolblad op. Leg de rolletjes met de sluitkant naar beneden in een ingevette ovenschaal. Pel en snipper de ui. Verhit de boter en fruit de ui. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de gepureerde tomaten en tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de koolrolletjes. Zet de schaal in een voorvenwarmde oven van 200 graden. Laat de koolrolletjes in 40 minuten gaar worden. Lekker met macaroni.


---

Chinese-koolsalade met kaas en mandarijn

(voor 4 personen)
400 g gesneden Chinese kool, 100 g belegen kaas
2 mandarijnen, 3 eetl. slasaus,
1 eetl. yoghurt, 1 eetl. azijn
1 theel. ketjap manis, zout, peper

Was de kool en laat deze uitlekken. Snijd de kaas in blokjes.
Pel de mandarijnen en ontvel eventueel de partjes. Maak een sausje van de slasaus, yoghurt, azijn, ketjap, zout en peper. Schep de kool, kaas en mandarijnpartjes erdoor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 1993

Terdege | 88 Pagina's

Kool, 'oude' wintergroente, maar nog steeds heel lekker

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 maart 1993

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken