Bekijk het origineel

Mevrouw Van 't Slot en haar hoededozen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mevrouw Van 't Slot en haar hoededozen

4 minuten leestijd

Mevrouw Van 't Slot verdeelt een jaar in twee stukken. De tijd van de bessen en de rest van het jaar De bessentijd duurt ongeveer een halfjaar Dan is ze in het bos. Eerst plukt ze bosbessen en later in het jaar vossebessen. Honderden ponden bessen gaan door haar vingers. Toen ze kind was, een broodnodige verdienste. Nu: gewoonte en een leuke bijverdienste. Altijd afnemers genoeg. Van de opbrengst gaat een groot deel naar allerlei goede doelen. Ook maakt ze potjes jam. Zieken In Elspeet worden er blij mee gemaakt Maar eigenlijk wil ik het hebben over de rest van het jaar.

Zendinskussens
Bij Haanweg 20 staan twee groene brievenbussen. Op de plaats van de garage ontdek ik een klein huisje. Mevrouw Van 't Slot heeft, na het overlijden van haar man. het grote huis aan haar zoon verkocht. De garage  en de schuur verbouwd tot een onder komen voor haarzelf en dochter Marijke, die op de "Vijverberg" in Ede studeert. „Wat voelde ik me rijk toen het klaar was; Hij had niets waar Hij het hoofd op neerleggen zou", vertelt de bewoonster „Maar als ik met m'n dozen bezig ben is het toch wel een beetje klein." Of de dozen te groot? Ze staan opgestapeld voor het wandmeubel. Kinderen en kleinkinderen op foto's kijken er tussendoor Er ligt een stapeltje donkergroene fluwele kussens. kerkkussens. "Na de verbouwing van de kerk kregen we andere gordijnen. Ik heb de oude gordijnen aaan de koster gevraagd. Op bestelling maak ik kussen. Vijftien gulden per plaats. Een paar gulden eraf voor het schuimrubber, de rest is voor de zending. Ik maak ook lange kussens van bij voorbeeld 2.35 m voor een heel gezin." De kussens heeft ze even uit de kerk meegenomen, om te laten zien. Er volgt een hele discussie met dochter en schoondochter, die op de koffie afgekomen zijn. Ze weet niet meer uit welke bank ze de kussens gehaald heett en ze moeten vanavond weer op hetzelfde plekje terug. Inmiddels zijn er al tussen de tachtig en negentig mensen die 's zondags op een kussen 'voor de zending' zitten. Dertig kussens zijn besteld.

Dozen
En dan de dozen. Ze staan er in allerlei maten, bekleed met een fleurig of stemmig stofje. Afhankelijk van de maat geschikt voor speelgoed, hoeden, kousen, breiwerk en wat je verder maar kunt bedenken. „Jaren geleden maakte mijn nicht ze. Toen ze aan een ongeneeslijke ziekte leed, vroeg ze of ik het wou leren, zodat er iemand mee door kon gaan." Wasmiddeltonnetjes en grote tonnen van meel en koffie worden op maat afgezaagd en soms beplakt met behang. Daarna worden ze overtrokken met een stoffen omhulsel dat helemaal op de naaimachine gemaakt wordt. Ook de binnenkant is dan met dezelfde of met een bijpassend stofje bedekt. Twee neven zagen de houten deksels. Die worden met de hand van stof en een knop voorzien. „Meestal maak ik ze op bestelling. Soms heb ik een voorraadje, die verkoop ik aan de deur. Gewoon huis aan huis. In Elspeet, Nunspeet en Uddel." Het geld gaat onder meer naar de vrouwenvereniging, waar ze acht jaar presidente van geweest is. De vlugge handen van mevrouw Van 't Slot liggen zelden stil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 februari 1994

Terdege | 68 Pagina's

Mevrouw Van 't Slot en haar hoededozen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 februari 1994

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken