Bekijk het origineel

Thuistips, tuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Thuistips, tuin

6 minuten leestijd

Plukzak
Vruchten van hoge fruitbomen zijn niet altijd gemakkelijk te plukken. Er zijn fruitplukzakken te koop met een gekartelde rand en een zak van stof. Achter de rand blijft de vrucht steken, even trekken en de appel of peer valt in het zakje. Wel wat omslachtig en zeker niet erg interessant voor een commercieel fruitbedrijf. Soms is de steel uitschuifbaar tot een meter of vier, vijf.

Geur in de tuin en bij het bed door lieve-vrouwe-bedstro
Lieve-vrouwe-bedstro Asperula odorata (=riekend). Een bescheiden maar aardige vaste plant, in mei en nog wat later bloeiend met witte bloemetjes die zacht geuren. Het jonge blad is heldergroen van kleur Dit inheemse plantje (komt dus van nature in ons land voor) groeit het beste op niet te droge plekken waar behoorlijk wat half verteerde compost doorheen is gewerkt. Staat het liefst een beetje in de schaduw, bij voorbeeld half onder heesters in een heesterrand. Vooral nadat de stengels (bloemetjes plus blaadjes) zijn afgesneden wordt de geur sterker Hang eens een bosje naast het hoofdkussen of in een kast. Vooral bij onze oosterburen wordt de lieve-vrouwe-bedstro gebruikt bij de bereiding van meiwijn. Laat wat takjes trekken in witte wijn, maar zorg dat de wondjes niet in de wijn komen. Koel serveren. Er zijn niet zoveel planten die dit soort meervoudig "gebruik" kennen!

Hangverbena
Wat opvalt is dat de meeste mensen jaar in jaar uit dezelfde planten kopen, natuurlijk met de afrikaantjes, salvia's en petunia's vooop! Jammer, want er zijn nog zoveel andere, soms nieuwe soorten. Een -letterlijk- mooi voorbeeld daarvan is de hangverbena. De gewone, staande verbena kent u misschien wel, ze zijn te koop in verschillende frisse kleurtjes. De hangverbena is donkerroze-paars. Bloeit vanaf het moment dat de plant gekocht wordt tot ver in de herfst. Nachtvorst is funest maar een mooie oktobermaand zonder vorst geeft nog een rijke bloei. Natuurlijk worden regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderd. Voor iedere verwijderde bloem komen er twee terug. De plant verdubbelt zich steeds, waardoor het aantal bloemen steeds groter wordt. Zorg voor voldoende water, zon en één keer per week wat kamerplantenmest.

Kattekruid
Soms wordt verondersteld dat kattekruid (Nepeta faassenii) katten weert uit tuin en hof, maar het omgekeerde is waar: katten worden er onweerstaanbaar door aangetrokken. Het is overigens een bijzonder aardige vaste plant met blauwe of witte bloemen in juni-augustus. Decoratief is ook het groen-grijze blad. De plant houdt van volle zon en kan tegen wat droogte. Dus: doe uw kat en uzelf een plezier en plant een paar kattekruidjes.

Groene vijver
Het plezier van nogal wat vijverbezitters wordt een stuk minder door het groen worden van hun vijver Het water heeft meer weg van een soort erwtensoep. Informeer eens bij tuincentrum of dierenspeciaalzaak naar een waterfilter, waarbij het "vuile" water door een filter gezogen wordt en schoon het apparaat weer verlaat. Zorg er ook voor dat, mocht er kunstmest gebruikt worden -bij voorbeeld om het gazon te bemesten-, de korrels niet in het water terecht komen. Die mest geeft extra algengroei.

Bemesting
Voor u het in de gaten heeft is het weer zover: vakantie. Sommigen blijven thuis (en genieten, wie weet, van hun eigen lusthof) anderen trekken eropuit. Voor een paar dagen of een aantal weken. Vooral de tuin van de laatste groep zal onder de afwezigheid van de verzorgers te lijden hebben. Hoe vreemd het ook moge klinken, maar blijkbaar wennen planten aan een bepaalde manier van verzorgen. Iemand anders geeft dan weliswaar water en mest, maar toch doen de planten het niet optimaal! Geef het gazon vlak voor u met vakantie gaat geen mest, zeker geen snelwerkende kunstmest. De groei wordt geweldig gestimuleerd, terwijl er niemand is om te maaien en als er wel iemand is dan betekent dat wei drie keer in de week (bij groeizaam, vochtig weer) de maaimachine uit de schuur gehaald moet worden!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1994

Terdege | 68 Pagina's

Thuistips, tuin

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1994

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken