Bekijk het origineel

Even langs bij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Even langs bij

4 minuten leestijd

In deze rubriek doet Ineke van Herk-van Rijssel verslag van haar bezoekjes aan heel gewone mensen, die toch iets bijzonders hebben of doen. Kent u ook zo iemand? Tips zijn welkom!

Mevrouw Van der Ham: „Ik ben ook telefoniste en secretaresse van het gezin"

Een landweg bij Noordeloos. Goed letten op een rode brug aan m'n linkerhand. Daar is-ie. Aan de andere kant van de brug ligt de boerderij van de familie Van der Ham. Binnen zonder bellen en na een "Joehoe" de grote woonkeuken inlopen. Een heerlijke geur van iets zelfgebakkens hangt in het vertrek. Vijf mensen zitten aan de koffie.

Mevrouw Van der Ham voorziet me van een bakkie en een nog warme eierkoek. Bij Terdege kwam een telefoontje van mevrouw Verhoef uit Langerak. Ze vond het wel leuk om over al die bijzondere bezigheden te lezen, maar een huisvrouw en moeder van een aantal kinderen doet eigenlijk ook bijzonder werk, was haar mening.

Als voorbeeld noemde ze haar zus. Moeder van zes kinderen, van wie er sinds kort twee getrouwd zijn. En zo ontstond het idee om, ook naar aanleiding van het gedicht over de manager van het gezin, in het vorige nummer van dit blad, even langs te gaan bij deze gewone bijzondere huisvrouw.

Secretaresse
We blijven samen over, de anderen zijn weer aan hun werk. Op tafel staat een mandje met haakwerk. „Ik ben altijd bezig. Als ik maar zit, pak ik iets te doen. Na de koffie haak ik nog even m'n toer af. Zo komt er best veel uit je handen." Nu heeft ze het gedicht voor zich, af en toe lacht ze of knikt instemmend. Ze heeft zelfs nog een aanvulling: „Ik zeg wel eens dat ik de telefoniste en secretaresse van iedereen ben."

„Ja hoor, tante Mien kan alles", hoort ze wel eens op een verjaardag als ze met een zelfgemaakt cadeautje aankomt. „Ze denken dat je daar met een gezin geen tijd voor hebt. Ik ken mensen die overal tegenop zien. Ik ben gewoon van: doen!" Het huishouden is volgens haar een kwestie van goed organiseren. Ook is het belangrijk om niet alleen op te gaan in het gezin.

Het hebben van een hobby en het gaan naar een vereniging is volgens mevrouw Van der Ham heel belangrijk. Haar hobby is naaien. De jurk waarin haar dochter pas getrouwd is, heeft moeder Van der Ham zelfgemaakt. „Dat heb ik altijd graag gedaan. Leuk om de kinderen zelf aan te kleden. Ik deed het zelfs met kleine kinderen om me heen. Ze stonden dan met hun neus bovenop de naaimachine."

Maar ook behangen terwijl er een kleintje op de onderste tree van het trapje staat, gaat volgens haar prima. Loopt er wel eens iets in de soep? „Weet je, ik maak vaak wel te veel plannen voor één dag en dat krijg ik dan niet helemaal af Maar hoe druk het ook is, altijd ga ik aan het eind van de dag een poosje rustig handwerken. Dat geeft een gevoel alsof de drukte wel meevalt."

Gezondheid
Nu de kinderen groot zijn, is het volgens mevrouw Van der Ham belangrijk dat je er bent. „Ook 's avonds als ze thuis komen hebben ze er wel eens behoefte aan om over het een of ander te praten." Tijdens ons gesprek benadrukt ze steeds dat het een gave is dat ze altijd de gezondheid en de zin heeft gehad om haar huishouden te kunnen doen. En daar kan ze niet dankbaar genoeg voor zijn.

De eierkoeken zijn makkelijk zelf te bakken. „Ik deed het wel eens voor schooltijd om ze vers aan de kinderen mee te kunnen geven." 'k Heb het recept meegekregen; al zou ik ze alleen maar bakken omdat het zo lekker ruikt!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 oktober 1994

Terdege | 84 Pagina's

Even langs bij

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 oktober 1994

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken