Bekijk het origineel

Groeten uit Canada

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groeten uit Canada

5 minuten leestijd


„Al weken heb ik Richard beloofd om eens naar de indoorspeeltuin te gaan, en vanmiddag is het zover. Nu we er eenmaal zijn, geniet ik zelf ook van een gezellig uur in een speelplaats waar alles nieuw, modern en kinderveilig is.

Sonya vermaakt zich hier ook best. Om de paar minuten komt ze me verheugd aankijken, waarschijnlijk genietend van het feit dat ze overal op af kan gaan, zonder door haar moeder teruggesleept te worden.

Thuis speelt ze 's ochtends nog een tijd in de box, maar omdat ze na haar middagslaap bijna een uur in haar autostoeltje zit als we de jongens ophalen uit school, laat ik haar aan het eind van de middag een beetje rondscharrelen. Lastig is ze nooit, maar ze zit overal op en in.

Vooral rond etenstijd kom ik handen tekort. Ze haalt vuile vaat uit de machine, pompt de zeepfles leeg, speelt met de vuilnisbak, rolt wc-papier als een loper door de gang, eet stukjes rauwe ui en knoflook, en haalt schriften en boeken uit de schooltassen van de jongens.

Ze heeft de laatste maanden meer kattekwaad uitgehaald dan haar drie broers bij elkaar, maar echt boos worden kan ik niet, vooral als ze heel schuldbewust "sowwy" komt zeggen. Als ik zie hoe leuk de peuters en kleuters aan het spelen zijn, vraag ik me af of het nieuwe idee van de minister van onderwijs ingang zal vinden, om kinderen in Ontario op driejarige leeftijd naar school te sturen.

Ik weet dat sommige kinderen al vroeg aan school toe zijn, vooral als ze gewend zijn aan peuterspeelplaats of dagverblijf. Maar onze jongens hadden het nog zo goed naar hun zin thuis, dat het wel even duurde voor ze echt met plezier naar school gingen.

Andrew en Henry zijn nu op een leeftijd dat alles om school en klasgenoten draait, maar Richard is nog lang niet zover. Hij gaat de ene week twee, en de andere week drie dagen naar school, maar zelfs daar heeft hij nog steeds z'n handen vol aan.

Alhoewel officieel niet leerplichtig tot ze zes zijn, beginnen kinderen in Canada met schoolgaan in september van het jaar waarin ze vier worden, ongeacht of hun verjaardag in januari of december is. Richard is een van de jongsten van de klas, en vooral omdat er meer gewerkt dan gespeeld wordt, verzucht hij op gezette tijden dat hij aan vakantie toe is!

Thuis speelt hij de hele dag, en ik vraag me soms bezorgd af hoe het over een halfjaar moet, als hij naar de eerste klas gaat, en er helemaal geen speeltijd meer is! Zelf heeft hij wel een oplossing: „Homeschooling. Please, mom?"

Maar alhoewel ik grote bewondering blijf houden voor homeschoolers, ben ik blij dat onze kinderen op de Whitefield Christian Academy in zulke goede handen zijn, dan we werkelijk geen beter onderwijs voor hen zouden kunnen wensen."

                              ------------------------------

Geselsie uit Suid-Afrika

„Hij heeft ons hele leven even overhoop gehaald, zo klein als hij is: onze zoon Johannes Dirk (Johan), geboren op 27 februari en toen al 4,2 kilo zwaar en 52 cm lang.

Zoals vrijwel alle baby's hier kwam Johan in een ziekenhuis ter wereld. Van maandag tot vrijdag zijn we samen vertroeteld door de zusters van Flora Clinic. Natuurlijk ligt de ene zuster je beter dan de andere, maar over het geheel genomen konden we werkelijk geen betere verzorging wensen. En het personeel was net zo trots op onze knaap als wijzelf.

Blijkbaar worden er hier weinig baby's van zijn formaat geboren. Een zuster adviseerde tenminste: „Gaan koop vir hom 'n skooltas"... Er schijnt tegenwoordig bij ons in de buurt ook een vroedvrouw te zijn, maar ik geloof niet dat ik bij een eventuele volgende baby thuis blijf. Ook al niet omdat het begrip kraamverpleegster hier onbekend is.

Het lijkt me wel dat in Nederland een kraamvrouw meer aan haar rust toekomt dan hier. Johan werd 's avonds om 7.05 uur geboren en nadat ik een lekker bad genomen had, kon ik uitrusten in een fris bed, maar de volgende ochtend om kwart voor vijf kwam de nachtploeg alweer langs met koffie.

En de baby's? Die worden 's nachts allemaal bij elkaar gezet en verzorgd door twee of drie verpleegsters. Zo tegen acht uur wordt het ontbijt rondgedeeld, maar tussendoor moet natuurlijk de baby zijn natje en droogje hebben.

Verder komen er verpleegsters met medicijnen, dokters en kinderartsen voor controles, zusters die temperatuur en pols nemen en anderen vragen of er nog problemen zijn, schoonmaaksters die de zaal een beurtje geven, enzovoorts.

En in de loop van de ochtend is er natuurlijk de demonstratie baby-in-bad doen. Of je doet je kindje zelf in bad, als je de gang van zaken kent. Zo af en toe heb ik me slapende gehouden, zodat de zoveelste zuster me op haar tenen voorbij is geslopen.

Wij als trotse ouders kunnen ons niet voorstellen dat u niet nieuwsgierig bent naar onze nieuwe spruit, dus voor deze keer doen we er een foto bij."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 maart 1995

Terdege | 80 Pagina's

Groeten uit Canada

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 maart 1995

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken