Bekijk het origineel

Schorseneren, vroeger de asperges van de armen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schorseneren, vroeger de asperges van de armen

5 minuten leestijd

Schorseneren werden vroeger de asperges van de armen genoemd. Dat had zowel met de langgerekte vorm van de dunne, donkergekleurde wortels als met de smaak te maken. Het is een gewas dat geen bijzondere eisen aan de grond stelt. Verse mest is niet nodig. Omdat de wortels zo'n 30,40 cm lang kunnen worden, is wel een grond met een losse structuur noodzakelijk. Datzelfde geldt voor alle diep-wortelaars zoals de zomerwortelen, winterpeen en pastinaak. Zaaien in april; zaai dun, de jonge planten kunnen niet verpoot worden. Oogsten vanaf oktober tot maart, dus als de vorst het toelaat, de hele winter door Wanneer te vroeg gezaaid wordt, gaat de plant schieten. Er vormt zich een bloemstengel, de wortel blijft echter eetbaan Eet ze gekookt, voor het koken schillen, een klusje dat wel wat tijd vraagt. Geen wonder dat de wortel vroeger ook wel "keukenmeidenverdriet" genoemd werd. In ieder kookboek staat nog wel een basisrecept. Variaties zijn mogelijk. Zo smaakt een pikante kaassaus er heerlijk bij.

Stokken en gaas
Zijn er stok- en gaasgroenten geoogst? Haal dan het klimmateriaal weg. Veeg de stokeinden die in de grond gezeten hebben schoon met een doekje. Opslaan op een droge plek, bij voorbeeld op en tussen de dakspanten van een schuur Eventueel worden er een paar "rekjes" getimmerd. Rol het gaas op. Dun gaas van kunststof is soms moeilijk te hanteren. Kies een paal met dezelfde breedte als het gaas en rol het daarop.

Bomen knotten
Sommige bomen worden zo groot dat de eigenaar, om te voorkomen dat hij en/of zijn buren in de schaduw komen te zitten, de boom geknot heeft. Vaak een uitstekende oplossing die het probleem oplost, terwijl het ook nog een aardige boom oplevert. Om de twee tot vier jaar moet de boom weer onder het mes. Doe dat niet vóór, maar na de winter Een voor de winter geknotte boom is wel erg kaal. Wanneer dat in april, vlak voor het groeiseizoen gebeurt, ontwikkelen zich snel weer nieuwe takjes uit de slapende knoppen die na en door het knotten gaan uitlopen

Fruit bewaren
Fruit uit eigen tuin, iets lekkerders is er niet. Geplukt op het juiste moment: de vrucht is rijp en de plukker heeft er zin in! Beter moment kan niet gekozen worden. Sommige fruitsoorten zoals zomerappels, de peer Clapp's Favourite, pruimen en kersen, worden kort na de oogst gegeten of verwerkt Bewaarappelen en -peren plus hun familieleden die gestoofd moeten worden, kunnen wat langer bewaard worden. Kies daarvoor gaaf fruit dat nog niet helemaal rijp is. Gebruik ondiepe, stapelbare kistjes, brede planken of iets dergelijks waarin en waarop het fruit uitgelegd kan worden. In één laag leggen omdat de controle daardoor gemakkelijker wordt. Bovendien steken rotte vruchten elkaar niet zo snel aan. Bewaar het fruit op een niet te droge, koele plek en loop de vruchten steeds even na op rot en ander ongerief. Wanneer dat regelmatig gebeurt dan zijn dergelijke net aangestoken vruchten nog uitstekend geschikt voor de snelle consumptie, taart of appelmoes!

Valfruit
Niet alle vruchten worden geplukt, een deel valt voortijdig af. U zult merken dat het daarbij vaak gaat om aangetaste vruchten die min of meer noodrijp zijn. Ook op een fruitteeltbedrijf kan men nogal wat fruit onder de bomen zien liggen. De wind kan daar gedeeltelijk ook de schuld van zijn. Vaak kan men voor weinig geld valfruit kopen op zo'n bedrijf. Zeker voor wijn- en sapmakers kan dat interessant zijn als de eigen bomen en struiken te weinig opleveren. Laat op zonnige plekken wat valfruit liggen. Natuurlijk rotten ze weg, maar gedurende dat proces worden er suikers gevormd en treedt er gisting op. Vlinders zijn daar verzot op. Zo'n "vlindertafel" wordt vaak druk bezocht. Ook een wesp wil nogal eens van het aanbod gebruik maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 1995

Terdege | 72 Pagina's

Schorseneren, vroeger de asperges van de armen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 augustus 1995

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken