Bekijk het origineel

Hoe ontstaan tropische cyclonen?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoe ontstaan tropische cyclonen?

3 minuten leestijd

De laatste maanden was er herhaaldelijk sprake van tropische cyclonen of restanten ervan. Deze cyclonen kunnen enorme schade aanrichten, omdat ze vaak gepaard gaan met verwoestende vloedgolven.

Tropische cyclonen ontstaan in verschillende werelddelen, in ieder geval boven water dat een temperatuur van minstens 27 graden heeft. Ze kunnen gezien worden als een (ver)storing in de overheersende passaatwinden bij de evenaar. Afhankelijk van het gebied waar ze optreden hebben ze verschillende benamingen. Zo worden cyclonen in Australië willy-willies genoemd, boven de Noord- en Zuid-Pacific tyfoons, boven de Filippijnen baguio's, boven de Indische Oceaan cyclonen, en boven de Noord-Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico worden tropische cyclonen hurricanes genoemd.

Wanneer?
Wanneer is de activiteit van zo'n passaatwind zo groot dat we van een cycloon spreken? Dat hangt -uiteraard, zou ik bijna zeggen- van de windsnelheid af Bij een windsnelheid kleiner dan 38 km per uur (ongeveer 5 Beaufort) spreken we van een tropische storing. Neemt de windsnelheid toe tot 6 a 7 Beaufort (harde wind), dan spreken we van een tropische depressie. De storing vertoont dan gesloten isobaren, zoals bij een depressie (zie kaartje). Als de windsnelheid nog verder toeneemt tot windkracht 11 (bij ons spreken we dan van een zeer zware storm), dan is het inmiddels een tropische storm geworden. Vanaf windkracht 12 (orkaankracht of hoger) is het "pas" een tropische cycloon.

Verschillen
Er zijn een aantal verschillen tussen een tropische cycloon en een gewone depressie. Allereerst al de ontstaanswijze. Cyclonen ontstaan boven zeer warm zeewater, depressies ontstaan als gevolg van de ontmoeting van verschillende luchtsoorten. Als gevolg daarvan hebben depressies fronten (zie kaartje), terwijl een cycloon doorgaans uit één luchtsoort bestaat. Goed ontwikkelde depressies kunnen een omvang van meer dan 2000 km hebben, een cycloon is gemiddeld 500 km in doorsnee.

Gevolgen
Cyclonen die in de Golf van Mexico ontstaan, kunnen soms ook het weer in ons land beïnvloeden. Nadat ze hun grootste activiteit hebben verloren worden ze door een koufront boven de oceaan ingevangen, en trekken daarna als 'gewone' depressie naar West-Europa. Deze restanten van de cycloon kunnen ook boven ons land nog zeer actief zijn. Het seizoen waarin de cyclonen ontstaan loopt gewoonlijk van eind juli tot oktober. Dit jaar zijn er veel en zeer actieve cyclonen geweest. Eén ervan, Luis, heeft vooral op de Bovenwindse Eilanden (Saba, Sint Maarten, Sint Eustatius) veel schade veroorzaakt. De term Bovenwindse Eilanden heeft te maken met de ligging van deze eilanden ten opzichte van de passaatwinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 1995

Terdege | 88 Pagina's

Hoe ontstaan tropische cyclonen?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 1995

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken