Bekijk het origineel

Just between friends

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Just between friends

2 minuten leestijd

Juni, maand van de schoolreisjes, waar lang naar uitgekeken is (door de leerlingen) en met een zucht van opluchting op teruggekeken wordt (door de leerkrachten). Dit jaar was het weer een hezoek aan Queen's Park, het imposante gebouw waar de regering van Ontario zetelt. Op afspraak mag het publiek het vragenuurtje bijwonen. We troffen het: de premier van onze huidige provinciale regering (conservatieven) was aamaezig èn werd danig onder vuur genomen door de oppositie (liberalen en socialisten). In Canada hebben kleinere partijen geen kans en gaan er bij elke verkiezing duizenden stemmen verloren. Toch een enorme vooruitgang vergeleken met de regering van vóór 1840. Een man die hierin een grote rol speelde, was William Lyon Mackenzie King. Het huis waar hij zijn laatste jaren gewoond heeft, hebben we ook bezocht. Voor die tijd een gewone middenstandswoning die nu eenzaam en nederig een historische plaats inneemt tussen allerlei ntoderne, torenhoge bouwwerken. Dit huis was een geschenk en teken van waardering voor Mackenzie King die al zijn geld en goed verloren had in de strijd voor een verantwoordelijke (of aansprakelijke) regering. Hij heeft zelfs voor zijn leven moeten vluchten, omdat hij door de Engelse regering beschouwd werd als een politieke verrader. Hij maakte zijn ideeën bekend door een wekelijkse krant te publiceren in zijn eigen drukkerij. Maar zijn strijd is niet tevergeefs geweest en hij werd later zelfs de eerste burgemeester van de stad Toronto! Wat me echter opviel toen ik een reproductie las van een door hem gedrukte krant was een advertentie waarin Mackenzie King bekendmaakt dat hij verschillende boeken beschikbaar heeft, waaronder 200 kopieën van de Westminster Catechimus en verschillende bekende puriteinse werken! Hij en zijn vrouw Isabel hadden dertien kinderen, van wie er maar zeven volwassen geworden zijn. Dan vraag ik me af wat voor man hij was als echtgenoot en vader. Ik zal Liesbet (16) even bellen, die juist vandaag in de bibliotheek werkt. En ja hoor, er is een lijvige bibliografie geschreven over hem, "The Incredible Canadian"ofwel 'De Ongeloofwaardige Canadees". Misschien kom ik dan wat meer te weten dan de schoolboeken ons vertellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juni 1996

Terdege | 76 Pagina's

Just between friends

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juni 1996

Terdege | 76 Pagina's

PDF Bekijken