Bekijk het origineel

Maagklachten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Maagklachten

4 minuten leestijd

Maagklachten kwamen en komen vaak voor, maar de behandeling is duidelijk veranderd in de afgelopen twintig jaar.

De maag is een belangrijk orgaan bij de verwerking van het voedsel dat we tot ons nemen. Het is een reservoir, waar na de maaltijd wat in zit, dat dan voorbewerkt wordt om aan de reis door de darmen te beginnen. In de darmen worden dan de voedingsbestanddelen opgenomen nadat het voedsel verteerd is.
De functie van de maag is afhankelijk van een aantal dingen, de soort voeding allereerst. U weet allemaal dat sommige dingen „zwaar op de maag" liggen, terwijl andere, minder vette voedseldelen licht verteerbaar zijn. Verder maakt het uit of het eten erg heet of erg koud is, en of het maagslijmvlies-irriterende stoffen bevat. Denk hierbij aan veel koffie, nicotine, alcohol, koolzuur, scherpe kruiden en koolsoorten, maar ook bijvoorbeeld pepermunt en aspirine.
Hoewel veel klachten als "maagklachten" worden aangeduid, spreekt de arts meestal van bovenbuikklachten. Het is immers niet altijd even duidelijk of klachten van de maag, de slokdarm of de twaalfvingerige darm komen, dan wel van sommige organen tegelijk. De klachten waar we op doelen zijn welbekend: brandend maagzuur, ophoeren, pijn in de bovenbuik of achter het borstbeen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel.

Oorzaken
De oorzaken voor deze klachten kunnen echter heel verscheiden zijn:
- Ontsteking van de slokdarm. Doordat de sluitspier tussen maag en slokdarm niet meer goed werkt, komt er wat van het maagzuur in de slokdarm, die daar absoluut niet tegen bestand is. Er ontstaat een ontsteking van het slijmvlies, wat pijnlijk is, een brandend gevoel veroorzaakt, soms achter het borstbeen oplopend tot in de hals. Deze pijn kan zo intens zijn en gepaard gaan met zweten en braken, dat het lijkt alsof iemand een hartaanval heeft. Veel vaker is er echter minder pijn, maar wel veel last. Oplossingen kunnen zijn: wat afvallen, zodat de maag meer ruimte heeft, niet bukken met een volle maag, het hoofdeinde van het bed wat omhoog zetten, zodat het zuur niet de slokdarm in kan stromen.
- Ontsteking van maag- en darmslijmvlies door infectie, meestal door een virus veroorzaakt. Er ontstaan symptomen van buikgriep: koorts, misselijk en veel braken, later gevolgd door diarree. Het duurt meestal kort, maar toch kunnen problemen ontstaan als uitdroging en verzwakking, vooral bij ouderen en jonge kinderen. Dieetmaatregelen zijn hier op hun plaats.
- Overprikkeling van het maagslijmvlies door irriterende stoffen, zoals al eerder genoemd. Vaak is er ook een overmatige productie van het maagzuur, waardoor het slijmvlies beschadigd raakt. Dit veroorzaakt vaak een zeurende pijn in de bovenbuik (vooral als de maag wat leeg raakt), misselijkheid, verminderde eetlust. Belangrijk is de schadelijke prikkels zo veel mogelijk uit te bannen: minder koffie drinken, stoppen met roken, alcoholgebruik beperken tot een sociaal minimum, geen pepermunt eten en uitkijken met bepaalde pijnstillers zoals Aspirine, Nerofen, Brufen, Femex etcetera. Helpen dit soort maatregelen onvoldoende, dan zal de arts u maagzuurbindende of maagzuurremmende medicamenten voorschrijven. Vrijwel altijd verdwijnen de klachten hierdoor. Deze middelen zijn pas een kleine twintig jaar bekend. Daarom hoeven tegenwoordig veel minder mensen dan vroeger naar het ziekenhuis voor een operatie aan de maag of een zenuwbaandoorsnijding, waardoor de zuurproductie afneemt. Of, zoals vroeger vaak voorkwam, voor een Sippy-kuur met melkproducten en wittebrood, gepaard met langdurige bedrust. Er is ook een bacterie die het maagslijmvlies kan irriteren: de Helicobacter. Wordt deze bacterie aangetoond, dan is een penicillinekuur nodig.
- Maagzweer/zweer twaalfvingerige darm. Deze gaan gepaard met brandende pijn, in aanvallen, en meestal samenhangend met voedselinname. Soms kan een zweer leiden tot een gaatje in de maagwand: perforatie. De pijn is dan zeer hevig en spoedopname is noodzakelijk. Bij een maagzweer is behandeling met krachtige middelen noodzakelijk. Bekende geneesmiddelen zijn Tagamet, Zantac, Pepcidin, Losec enzovoorts.
- Maagbloeding. Deze treedt soms acuut op, met hevige pijn boven in de buik, het braken van bloed en de neiging flauw te vallen. Soms is een maagbloeding sluipender aanwezig, met pijn en (als gevolg van de bloeding) zwarte ontlasting. Dit zijn duidelijke alarmsignalen. De onmiddellijke aandacht van uw huisarts is dan vereist.
- Maagkanker kan zich op alle bovenstaande manieren openbaren. Meestal treedt er vermagering op, gepaard met pijn, moeheid en een slechte eetlust. De behandeling hiervan vergt een aparte aflevering van Spreekuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 1996

Terdege | 88 Pagina's

Maagklachten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 1996

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken