Bekijk het origineel

Boswachter Jeroen Bredenbreek:

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boswachter Jeroen Bredenbreek: "Ik heb een heerlijke baan"

5 minuten leestijd

„Het leuke van deze baan is het contact met de natuur. Veel mensen denken dat de natuur een ratjetoe is. Integendeel. Alles is geordend." Aan het woord is Jeroen Bredenbeek, boswachter in dienst van Staatsbosbeheer. Zijn standplaats is Hasselt. „Het werk bij SBB (Staatsbosbeheer) is onder te verdelen in beheer, publieksbegeleiding, inventarisatie en surveillance", vertelt Jeroen. „Het beheer van een gebied wordt gedaan door een speciaal daartoe aangestelde boswachter. Hij overlegt met gemeente, grondeigenaren, grondgebruikers, waterschap en andere belanghebbenden over de beste manier om een gebied te beheren en probeert dat beheer van de grond te krijgen en draaiende te houden. Zelf heb ik vooral de andere drie taken." „Sinds enkele jaren doet SBB veel meer aan publieksbegeleiding. Ik verzorg zo'n tien a vijftien excursies per jaar. Er komen aanvragen van scholen, verenigingen, natuurstudieclubs en zelfs een verjaardag heb ik wel eens gedaan. Terdege heeft hier twee keer een excursie gehouden."

Tellen
Terwijl Jeroen over he tnaast de SBB-schuur gelegen natuurgebied kijkt, vertelt hij: „De inventarisatietaak bestaat vooral uit het volgen van planten en dieren die iets over het terrein zeggen. In het Jutjesriet achter het SBB-gebouw tellen we de kievitsbloem. We houden bij hoeveel er in elk perceel groeien. Je weet dan of je beheer werkt. Er is meer bescherming te krijgen voor een terrein bij goed beheer. Zo zijn wij er hier bij voorbeeld blij mee dat de uiterwaarden van het Zwarte Water sinds twee jaar zijn erkend als internationaal wetland."
„Surveillance is gericht op de rust in het landschap, het beantwoorden van vragen van mensen en het gastheerschap van Staatsbosbeheer. In het broed- en groeiseizoen zijn we behoorlijk streng op het betreden van de percelen. Dat is natuurlijk de kwetsbare tijd." Jeroen geeft nadrukkelijk aan dat Staatsbosbeheer aan de weg timmert. „Wij willen van tevoren contact met de betrokkenen bij beheersplannen. Mensen moeten weten wat er gaat gebeuren. Overleg dus. Ook zijn er tegenwoordig veel meer observatiehutten, informatieborden en natuuravonden. Het beleid werpt resultaat af In toenemende mate weten de mensen Staatsbosbeheer en haar terreinen te vinden."

Opleiding
„Met landbouw-, tuinbouw- of bosbouwschool heb je een goede soUicitatiepositie. Via interne cursussen wordt de specifieke kennis aangeleerd. Een AIDopleiding is verplicht. Een boswachter is namelijk een onbezoldigd ambtenaar." „Ik vind dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken", zegt de Hasselter natuurwachter. „Ik ben heel de dag bezig met de natuur, loop er veel in en mag me met het beheer bemoeien. Bij excursies mag ik mensen in verwondering laten staan over de natuur. Ik heb een heerlijke baan."

Hou dit in de gaten
De verbinding tussen de boswachter als de bewaker van de natuur en onze grondwet lijkt moeilijk te leggen. Maar die schijn bedriegt. Sinds de wijziging in de grondwet van 1983 is de bescherming en verbetering van het leefmilieu tot een grondrecht verheven en neergelegd in artikel 21 van die grondwet. De toelichting op dit artikel maakt duidelijk dat het hier gaat om de feitelijke bescherming van de kwaliteit van het milieu met het oog op de mens, de flora en de fauna En de flora en fauna, de bloemetjes en de beestjes, zijn het domein van de boswachter. Sterk vereenvoudigd zou je de boswachter als de politieagent van de natuur kunnen omschrijven. Soms heeft hij dan ook bevoegdheden die overeenkomen met die van een politieagent Bepaalde ambtenaren werkzaam bij Staatsbosbeheer zijn zogenaamde buitengewone opsporingsambtenaren (BOAs). Op basis van verschillende wetten (Vogelwet, Jachtwet, Wegenverkeerswet enzovoort) hebben deze personen vergelijkbare bevoegdheden als de politie. Overigens zonder dat ze een wapen dragen. De boswachter is de gastheer van de natuur en wanneer zich strafbare feiten voordoen, kan hij een rechtstreeks beroep doen op de politie.
Mr. J.W. Oolbekkink stafmedewerker RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 november 1996

Terdege | 88 Pagina's

Boswachter Jeroen Bredenbreek:

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 november 1996

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken