Bekijk het origineel

Sculpturen te koop ten bate van het Koningin Wilhelmina Fonds

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sculpturen te koop ten bate van het Koningin Wilhelmina Fonds

3 minuten leestijd

Op een opvallende plaats op de Kop van Zuid in Rotterdam wordt halverwege volgend jaar een bronzen standbeeld van Koningin Wilhelmina geplaatst. Van dit standbeeld worden 250 sculpturen gemaakt, die worden verkocht ten bate van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds. De opbrengst is bestemd voor het onderzoek naar de erfelijkheid van borstkanker dat wordt uitgevoerd door het Daniël den Hoedkliniek in Rotterdam.

Het beeld op de Kop van Zuid is een eerbetoon aan koningin Wilhelmina omdat zij na de Tweede Wereldoorlog het devies "Sterker door strijd" liet toevoegen aan het Rotterdamse stadswapen. Zij deed dit uit waardering voor de moed en inzet van de Rotterdamse bevolking tijdens en na de oorlog. Op de Kop van Zuid dragen enkele straten de naam van koningin Wilhelmina, evenals het toekomstige metrostation waarvoor het standbeeld komt te staan.

Willem Verbon
De maker van het beeld van Wilhelmina is de 75-jarige Willem Verbon: „Ik wilde de Koningin afbeelden zoals zij was toen zij na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde in Nederland. Een eenzame vrouw die steun vond in haar geloof'. De door hem afgebeelde koningin heeft het grootkruis van de militaire Willemsorde om; in de rechterhand heeft zij een waaier (symbool van de koninklijke waardigheid), in de linkerhand een Bijbel. Verbon maakte eerder beelden van prins Bernhard en koningin Beatrix en een bronzen plaquette van prins Willem-Alexander. Het in Rotterdam staande ruiterstandbeeld van graaf Willem IV van Henegouwen, die Rotterdam in 1340 stadsrechten verleende, is ook van Verbon.

Certificaat van echtheid
Het "Comité Koningin Wilhelmina op de Kop van Zuid" verzorgde de financiering van de actie. Dit comité schonk het standbeeld aan de gemeente Rotterdam en de 250 sculpturen aan Koningin Wilhelmina Fonds. De bronzen sculpturen zijn 18 centimeter hoog en kosten ƒ 1500,00 gulden per stuk. De exemplaren zijn genummerd en de koper ontvangt er een certificaat van echtheid bij. Als de actie succesvol blijkt, worden er nog eens 250 sculpturen gemaakt. Voor meer informatie: Zie de advertentie in de vorige Terdege (nr. 6) of neem contact op met J.K. Daamen, promotor Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds, tel. 010-2650504, fax. 078-6198007.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 december 1996

Terdege | 80 Pagina's

Sculpturen te koop ten bate van het Koningin Wilhelmina Fonds

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 december 1996

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken