Bekijk het origineel

Even langs bij ouderling-kerkvoogd W. Kok van de Hillegondakerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Even langs bij ouderling-kerkvoogd W. Kok van de Hillegondakerk

3 minuten leestijd

De heuvel waarop de Hillegondakerk staat is een van de vroegst bewoonde plekken van het huidige Rotterdam. De omgeving van het eeuwenoude kerkje op de heuvel ademt rust, te midden van het jachtig stedelijk gewoel. Via het smeedijzeren hek in de ommuurde veste voert het kerkpad langs talloze graven en de kasteelruïne naar het godshuis. Daarbinnen is de kerk onherkenbaar geworden. De banken zijn opgeslagen en afgedekt. De 17e-eeuwse kansel is ingepakt. Het orgel is bekist en het interieur is veranderd in een woud van steigerpalen. Ze dragen de vier bouwzolders. De restauratie vordert stukje bij beetje. Ouderling-kerkvoogd W. Kok is een dagelijkse verschijning tussen de restaurateurs. „Als lid van de restauratiecommissie kom ik er elke dag. Je praat met de mensen en probeert de problemen die zich voordoen zo goed mogelijk op te lossen", zegt hij.

Kap is klaar
In december is de eerste fase van de restauratie afgerond. „De kap is nu klaar, de muren opnieuw bepleisterd, de koperen kronen gerenoveerd en er is een toiletaanbouw gerealiseerd. Door vrijwilligers is er van een oude archiefruimte een crèche gemaakt", aldus Kok. „Maar we gaan meteen verder met de tweede fase. Drie glas-in-loodramen worden gerestaureerd, de vloer met daarin een groot aantal grafzerken wordt opgehoogd, de vloer onder de banken en de hoofdleiding van de centrale verwarming vernieuwd en de consistorie gerenoveerd. Wanneer daarna het orgel weer schoongemaakt is, hopen we begin juni de kerk weer in gebruik te nemen. De toren, die eigendom is van de gemeente, wordt nu ook aangepakt." Kok is geschrokken van de staat waarin houtwerk en muren verkeerden. „Hele stukken hout waren aangevreten door de bonte knaagkever. Het beest heeft als bijnaam "doodskloppertje". Ze verwoesten het hout van binnenuit. Ook hier, vooral bij moeilijk bereikbare plekken, zoals bij de kapvoeten en daar waar de ruimte tussen de dak- en gewelfconstructie kleiner wordt. Alle aangetaste delen zijn nu vernieuwd en de gehele dakconstructie is behandeld met een insectendodend middel." Hij heeft een aangevreten stuk van een balk bewaard en als aandenken laten conserveren.

Vier ton tekort
De kosten van de restauratie bedragen 1,8 miljoen gulden. „Een bedrag dat vanzelfsprekend door de hervormde gemeente niet is op te brengen. Een deel wordt betaald uit de pot van monumentenzorg, maar dat geld komt pas afin 1999 en 2000. We moeten het geld dus betrekken uit fondsen en leningen. De Stichting Vrienden van de Hillegondakerk spant zich daar intensief voor in. We komen nog ongeveer 4 ton tekort. Het is één grote zorg om alles rond te krijgen. Maar we gaan met vertrouwen de toekomst tegemoet. Als we dat vertrouwen in de God van de kerk niet zouden hebben, dan waren we op de verkeerde weg."
De kerkvoogd ziet het als een plicht van de huidige generatie om de eeuwenoude Hillegondakerk voor het nageslacht in stand te houden. „Er is ooit wel eens sprake van geweest het kerkgebouw in een stichting onder te brengen, maar dat is hier niet aan de orde", zegt hij resoluut. „Daarvoor hechten wij te veel aan dit monumentale kerkje op deze historische plek, waar zondag aan zondag nog twee kerkdiensten worden gehouden en waar ieder jaar nog 50 huwelijken worden bevestigd en rouwdiensten worden gehouden. En op de heuvel rond de kerk worden nog altijd mensen begraven. De kerk is een rustpunt. Straks, als de restauratie is voltooid, kan iedereen hier op woensdag- en zaterdagmorgen weer terecht om de kerk te bezichtigen en even bij te tanken. Vrijwilligers houden dan de kerk open."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 januari 1997

Terdege | 67 Pagina's

Even langs bij ouderling-kerkvoogd W. Kok van de Hillegondakerk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 januari 1997

Terdege | 67 Pagina's

PDF Bekijken