Bekijk het origineel

De A-lijn komt op, ivoor is in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De A-lijn komt op, ivoor is in

4 minuten leestijd

Wat voor bruidsjaponnen zijn in trek? Voor welke materialen kiezen aanstaande bruiden? Welke kleuren vallen in de smaak? Hoe veel bruiden kiezen een sluier en hoe veel dragen er een hoed? Vier bruidsmodezaken vertellen hun verkoopervaringen.

Volgens mevrouw J.A. Haverhals-Langenberg van Bruidshuis 't Biedermeiertje in Kaatsheuvel vindt bij de bruidsjaponnen de zogenoemde "Alijn" steeds meer opgang. Bij Alijn-japonnen lopen de panden van de schouder in één keer door naar de onderkant van de japon en is er geen taillenaad. Voordeel van de A-lijn is dat deze vaak erg slank afkleedt. Als nieuwe stijl signaleert mevrouw Haverhals ook de "chiffon-look", een sluik vallende japon van een heel soepele stof, die gedragen wordt zonder petticoat.
Er is bij 't Biedermeiertje veel vraag naar allerlei soorten natuurzijde en shantung. De kleur "off white" (zit tussen wit en ivoor in) doet het nog beter dan ivoor. Naast de andere gangbare kleuren, zoals blauw, bordeauxrood en allerlei variaties op groen, komen de natuurkleuren er steeds meer in. Te denken valt aan diverse aardetinten, mokkakleuren en bronsgroen. Als nieuwe trend noemt mevrouw Haverhals de met de borduurmachine aangebrachte, heel fijne motieven op de trouwjurken. Sluiers zijn weer tamelijk in. Wel worden ze van soepele, goed vallende stof gemaakt. De amazonehoeden, met over 't algemeen een vrij recht model, zijn gewild, maar asymmetrische hoeden komen er ook steeds meer in.

Eenvoudig
Inge Dokter van Bruidshuis Dokter-de Graaf in Kampen zegt ook dat de zogenoemde Alijn (ook wel "prinsesselijn") op het ogenbhk trendy is. „Maar", tekent ze daarbij aan, „dat is vooral zichtbaar in de modebladen. In de verkoop is de A-lijn beslist geen koploper, al doet de stijl wel leuk mee." De zogenoemde parel- en paillettenjurken zijn op het ogenblik ook in, maar aan de andere kant komen de eenvoudiger, zijden japonnen steeds meer terug. Het grootste deel van de aanstaande bruiden wil een zijden trouwjurk, maar shantung (een soort polyester-zijde) is ook populair, „juist omdat het zo mooi valt, zijde is zo gauw rommelig." Gladde satijnen stoffen zijn ook van de partij. Mevrouw Dokter verkoopt op het ogenblik het meest ivoorkleurige trouwjurken, „maar ik hoorde dat wit in het westen van het land aan het terugkomen is."
Hoeden worden ongeveer even vaak gekocht als sluiers. Mevrouw Dokter krijgt nogal wat klanten van de Veluwe en uit Genemuiden. „Ik ken hun wensen en achtergronden zo'n beetje, en dat verwachten ze ook van mij."

Knippakketten
Elselina Bruidsmode in Bodegraven verkoopt veel knippakketten aan aanstaande bruiden die hun trouwjurk zelf willen maken. De firma heeft de stoffen in voorraad. „Zelf maken scheelt zo'n duizend gulden." Een gekochte bruidsjapon kost ongeveer 2000 gulden, is de jurk van zijde gemaakt, dan komt daar nog eens vijfhonderd gulden bij. „Zijde is erg populair", vertelt Elselina, „maar shantung doet ook aardig mee." Als het om de kleur gaat, dan kiest 95 procent van de bruiden die geen gekleurde jurk willen voor ivoor. Hoeden en sluiers gaan ongeveer gelijk op.

Veel modellen
Bij Speksnijder in Bergambacht worden ivoren trouwjurken, vervaardigd uit wilde zijde en doffe satijnen stoffen, op het moment het meest verkocht. Bij de gekleurde japonnen zijn groen en koffie-kleur ("bruin naar camel") gehefd. De bruidsjurken die Speksnijder verkoopt, variëren sterk qua model, zeer afhankelijk van de smaak van de aanstaande bruid. „Het model moet aan haar wensen voldoen én perfect passen." Ook in de collectie van Speksnijder is dit jaar de A-lijn te vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 februari 1997

Terdege | 100 Pagina's

De A-lijn komt op, ivoor is in

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 februari 1997

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken