Bekijk het origineel

Thuistips

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Thuistips

6 minuten leestijd

Tonkinstokken zijn populair bij het planten van stokbonen
In maart beginnen de meeste mensen pas écht last te krijgen van tuinkrieA bels. De bestelde zaden zijn alweer een tijdje binnen, moestuinders hebben een zaai- en plantschema voor het komende seizoen gemaakt. In huis staan de voorgezaaide soorten te wachten op warmer weer.

Bonen
Nederlanders zijn liefhebbers van bonen. In heel wat tuinen zijn ze dan ook te vinden. Er kan gekozen worden voor stambonen, lage planten die geen steuntje in de rug nodig hebben. Stokbonen vormen een lang gewas dat zonder stok, draad of gaas niet overeind blijft staan. Vaak worden als steun tonkinstokken gebruikt. Ais u van plan bent om stokken te gaan kopen, kies voor tonkinstokken zonder dunne "top". Stokken met weinig verloop kunt u aan twee kanten gebruiken, waardoor u er dubbellang plezier van heeft. Na het gebruik, maar dat duurt nog een aantal maanden, maakt u het stuk dat in de grond heeft gestaan goed schoon. De stokken worden meestal horizontaal, een stukje van de grond af, bewaard.

Radijzen
Als u niet zoveel ruimte heeft kunt u, direct na het zaaien van de bonen, rond half mei, tussen de stokken nog een snelgroeiend gewas zaaien of planten. Tegen de tijd dat de bonen beginnen te sluiten zijn de sla of radijzen al geoogst.

Kleine boom
In kleine tuinen passen alleen kleine bomen. Gezien het aantal veel te grote bomen in kleine tuinen is niet iedereen van deze "waarheid als een koe" de hoogte. Heel fraai en niet zo gewoon is de Sorbus cashmiriana.


Koude kas
In de koude kas of bak kan al volop gezaaid worden. Om vorstschade te voorkomen, zet u een paar emmers water in de kas. Een eenvoudige manier met een goed resultaat Water kan een groot deel van het seizoen als warmtebron gebruikt worden. Als u plek genoeg heeft, zou u kunnen overwegen om de regenten in de kas te plaatsen. Het water neemt overdag warmte op. Die warmte wordt als 's nachts de temperatuur daalt, weer afgestaan aan de omgeving. De nachttemperaturen blijft een aantal uren hoger. Pieken en dalen in het temperatuurverloop worden vlakker.


Wolmaniseren

Veel hout dat u voor de tuin koopt is verduurzaamd. Het hout is onder hoge druk behandeld met (giftige) stoffen die moeten voorkomen dat bacteriën en schimmels het hout aantasten. Steeds vaker gaan er stemmen op die vinden dat hout dat op deze manier verduurzaamd is, verboden moet worden vanwege de gebruikte zouten, die uiteindelijk weer in het milieu terechtkomen. Maar wat is er als alternatief te koop? Er wordt druk gezocht naar andere methoden om hout te verduurzamen. Stomen is zo'n methode. Hij is echter nog te duur voor de particulier Waxen, het hout behandelen met was, waardoor het water- en organismenafstotend wordt is in opkomst Hier en daar werd het vorig jaar al te koop aangeboden. Daarnaast kunt u nog steeds kiezen voor tropisch hardhout Duurzaam, maar niet altijd een verantwoorde keus. Als alternatieven voor het tropische hardhout kunnen tamme kastanje (Castanea sativa) en acacia (Robinia) dienen. Autobanden en andere rubberproducten worden gebruikt voor de productie van palen en paaltjes. Dit materiaal rot niet en zou een vervanger voor verduurzaamde of hardhouten palen kunnen zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 maart 1997

Terdege | 84 Pagina's

Thuistips

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 maart 1997

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken