Bekijk het origineel

300 koetsen en arresleeën op landgoed Nienoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

300 koetsen en arresleeën op landgoed Nienoord

3 minuten leestijd

Landgoed Nienoord in Leek heeft veel te bieden: een prachtig gebouw met stallen, eenrijtuigmuseum met 300 koetsen en sleeën, paarden en anderedieren, een minispoorbaan met speeltuin, en dat alles in een fraaie, parkachtige omgeving.

De borg Nienoord ("nieuw oord") is door Wigbold van Ewsum, de opdrachtgever, in 1525 gebouwd, lees ik in de folder als ik via een ophaalbruggetje en een rijk versierde poort het landgoed oploop. Het gele pleisterwerk van de gebouwen past wonderwel in het parkachtige landschap. Ik ga eerst maar een wandeling buiten maken. Vrolijk staan de narcissen in bloei langs de gracht. Ik moet straks ook een kijkje in het bos nemen; mij is verteld dat daar verschillende stinsenplanten groeien. Een zonnewijzer staat midden op een kort geschoren gazon. Tevergeefs probeer ik enige overeenkomst qua tijd te vinden met mijn horloge. Ik vervolg mijn route richting de schelpengrot. Met marmer, stukjes koraal en schelpen zijn mozaïeken samengesteld die de wanden tot bovenin sieren.

Rijtuigen
Dan begeef ik me naar het eigenlijke reisdoel, het rijtuigenmuseum dat alweer vanaf 1958 hier gevestigd is. De nieuwe eigenaar, de gemeente Leek, die de borg Nienoord in 1950 in een verwaarloosde staat aankocht, heeft het landgoed grondig opgeknapt. Ongeveer 300 koetsen en arresleeën (de grootste nationale collectie ter wereld is) hebben hier een plek gevonden. Ze staan in de diverse ruimtes opgesteld. Alles ziet er piekfijn onderhouden uit; het koetswerk is glanzend gepoetst. Er is tevens een restauratiewerkplaats aanwezig, alsmede een video-ruimte waar voor de geïnteresseerden wat dieper op de geschiedenis van het museum wordt ingegaan. Ik wandel langs sjezen, brikken, kiereboes, jachtwagens en nog meer types, sommige compleet met (nep-)aanspanningen. Dan ga ik op zoek naar de echte paarden, want Nienoord heeft nog veel meer op het landgoed te > tonen. Zo is het een officieel dekstation van het Groninger paard en er zijn ook andere zeldzame huisdierrassen ondergebracht. Op mijn weg hiernaartoe kom ik langs een ministoomspoorbaan waarmee kinderen een rondje kunnen maken, een prachtige modelspoorbaan en een speeltuin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 april 1997

Terdege | 84 Pagina's

300 koetsen en arresleeën op landgoed Nienoord

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 april 1997

Terdege | 84 Pagina's

PDF Bekijken