Bekijk het origineel

Voeten hebben alles met je skelet te maken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voeten hebben alles met je skelet te maken

7 minuten leestijd

De eerste stapjes van je kind. Daar zien alle ouders naar uit. En dan breekt het moment aan dat liet eerste paar schoenen gekocht moet worden. Maar aan welke eisen moet een goede kinderschoen voldoen? En wanneer is er ietsniet in orde met de voeten van je kind?

Tijdens de opleiding tot pedicure zag Hetty Bezemer-Post hoe belangrijk de voeten zijn. Dat maakte diepe indruk op haar. Ze besloot zich te gaan specialiseren. Zo heeft ze onder andere een cursus kinderpodologie gedaan. Nu heeft Hetty een chiropodiepraktijk in Sliedrecht. Daar houdt ze zich bezig met de behandeling van de afwijkingen en correctie van de voet. Hetty: „Iemand die in mijn praktijk komt, heeft iets aan z'n voeten of rugklachten. Dat staat al vast. Mensen komen bijna altijd op verwijzing van hun huisarts. Als dat niet het geval is, neem ik zelf contact op met de huisarts. Kinderen behandel ik uitsluitend op verwijzing van de huisarts. Aangeboren afwijkingen, bijvoorbeeld een klompvoet, worden door de orthopeed in het ziekenhuis behandeld."

Ontwikkeling
Het valt Hetty op dat ouders zich vaak sneller zorgen maken dan nodig is. „Een kind dat net kan lopen, wil zo veel mogelijk draagvlak hebben, op zoek naar balans. Het loopt daarom wankel en met o-benen. Jonge kinderen hebben allemaal bolle vlakke voetjes en bij hen zakken de voeten vaak ook wat naar binnen. Dat kan op een knikvoet lijken, maar je moet met ingrijpen wachten totdat de voeten de juiste stand bereikt hebben, zo rond het achtste jaar. Ook de ontwikkeling van baby naar kleuter en van kleuter naar schoolkind verloopt in bepaalde fases. „Ieder kind maakt wel een fase van x-stand en daarna o-stand door, het is op zoek naar evenwicht in zijn lichaam.En tussen het derde en het vijfde jaar zie je veel kinderen op hun tenen lopen", legt de chiropodiste uit. „Deze dingen mogen allemaal best, maar het wordt gelukkig goed onder controle gehouden door de arts op het consultatiebureau en de schoolartsendienst van de GGD." Pas als het kind letterlijk naast z'n schoenen loopt en veel valt, is ingrijpen wel noodzakelijk. Het komt dan via de huisarts bij de chiropodiste terecht.

Blauwdruk
Voordat de diagnose gesteld kan worden, zet Hetty het kind met alleen een onderbroekje aan op een voetspiegel. „Zo kan ik ook goed letten op de stand van de schouders, de rug, het bekken, de heupen en de knieën. Voeten hebben alles met je hele skelet te maken. Als er wat met de voeten niet in orde is, kan dat op oudere leeftijd rug- en knieklachten veroorzaken. Verder vraag ik of er voetafwijkingen voorkomen in de familie en informeer ik wanneer het kind is gaan lopen en staan en hoe de slaaphouding is."
Door op een groot inktkussen een vel papier neer te leggen en daar de voet op af te drukken, ontstaat een blauwdruk. Die geeft precies de hele voet weer. Zo kan Hetty al snel zien waar er eventueel iets gecorrigeerd moet wordendoor middel van een zooitje. „Je mag de voet wel ondersteunen, maar het is altijd tijdelijk en onder controle. Kinderen komen hier om de drie maanden voor controle. Het is en blijft een hulpmiddel om het kind even in de ontwikkeling te helpen. Soms is een goed schoenadvies al voldoende." „Ik zie wel eens kinderen binnenkomen op slippertjes... dan denk ik: Laat ik nou eerst gewoon de moeder een beetje opvoeden. Je geeft dan wat vuistregels mee. En in ieder geval het advies om naar een goede schoenenzaak te gaan."Ingrijpen met zooitjes vindt eigenlijk nooit plaats voor het achtste jaar. Vaak probeert Hetty het eerst met spieroefeningen.

'Doorschuiven'
Schoenen 'doorschuiven' naar een ander kind „is gewoon heel verkeerd". Hetty: „Dat kan echt niet omdat een kind altijd z'n schoenen verslijt." Volgens de chiropodiste hebben kinderen gemiddeld twee paar schoenen per jaar nodig: „Vaak kun je met een paar winterschoenen en een paar zomerschoenen volstaan. Als je geluk hebt, hoor!" Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van kinderschoenen? Hetty: „Om te beginnen moet je de voeten altijd laten meten.
Niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte. Leren schoenen zijn het best, die ventileren goed. Een stevige zool is van belang. Het leer van de schoen moet soepel zijn. Je moet de schoen iets kunnen buigen. Verder moet er een stevige, lage, brede hak onder zitten en ook de zijkant en de hiel moeten stevig zijn, maar niet hard. Een veterschoen is wat dat betreft het beste voor een kind, die houdt de hiel op de plaats." De kousen die kinderen dragen moeten ook aan een eis voldoen. „Ze mogen niet te kort zijn, bijvoorbeeld doordat ze gekrompen zijn in de was. Die mogen wel door naar het volgende kind... Als je ze te strak aantrekt, worden de tenen belemmerd in de ontwikkeling en dan heb je kans dat ze op een gegeven moment vergroeien." Gympjes zijn volgens Hetty Bezemer uit den boze. „In gympjes transpireren de voeten erg. Je krijgt dan een weke voet en die is erg gevoelig voor eczeem. Verder geven deze schoenen geen steun." „Als je op deze vuistregels let, hoeven goede kinderschoenen niet duur te zijn, maar te goedkope schoenen vallen vaak niet onder die vuistregels", lacht de chiropodiste.

Blote voeten
Lopen op blote voeten bevordert de ontwikkeling van de spieren en is een uitstekende oefening voor de kindervoet. „Buiten op straat is het wat moeilijk om op blote voeten te lopen, maar in de tuin, op grind, op het gras en op zand is het geen probleem. Het zijn vaak ouders die moeite hebben met koude voeten; kinderen hebben daar helemaal geen last f van. En hele kleine kinderen hebben een vetkussentje onder hun voeten, die voelen dat f geeneens." Ook benadrukt de chiropodiste het belang van het (buiten)spel. „Hinkelen, touwtje springen, skeeleren, dat zijn allemaal hele belangrijke dingen waarbij al die voetspieren, ja eigenlijk heel het lichaam, gebruikt wordt."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 1997

Terdege | 88 Pagina's

Voeten hebben alles met je skelet te maken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 april 1997

Terdege | 88 Pagina's

PDF Bekijken