Bekijk het origineel

Bescherm uw pc tegen virussen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bescherm uw pc tegen virussen

4 minuten leestijd

Virussen kunnen slapeloze nachten veroorzaken. En ze zijn er in honderden variaties. Het grootste gevaar is echter te denken dat het alleen een ander maar overkomt. Voor u het weet bent u zelf slachtoffer.

De meeste gebruikers die nog nooit een virus zijn tegengekomen, nemen nauwelijks maatregelen om ze te voorkomen. En dat terwijl bescherming tegen virussen een eenvoudige taak is waarvoor geen speciaal programma nodig is. Het enige dat u moet doen, is nooit illegale programma's kopen of illegaal kopiëren. Daarnaast moet u ook geen risico nemen door een programma te down-loaden (binnen te halen) via een modem. Als u altijd met de orginele programma's werkt en nooit illegale kopieën van programma's op uw harde schijf zet of laat zetten, dan zult u geen last van virussen hebben. Mocht dit echter om de een of andere reden niet kunnen, doordat u bijvoorbeeld op verschillende pc's werkzaam bent, dan zijn er altijd nog de anti-virusprogramma's.

Wat is een virus?
Een virus is een programma dat geschreven is door een programmeur en zich op een bepaalde wijze op uw harde schijf nestelt, en daar het een en ander vernietigt. Wanneer een virus zich op de harde schijf installeert, betekent dat echter niet dat de computer het niet meer doet. Vaak is er in het begin totaal niets te merken. De computer op zich functioneert normaal. Alleen voert hij nu een programma uit dat door een andere programmeur is geschreven en doet wat wij niet willen. Wel kunnen we zeggen dat de programmeur die een virusprogramma heeft geschreven en zo anderen in de problemen helpt ziekelijk is. Een virus bestaat uit twee programma's met van elkaar onafhankelijke functies. Het ene programma heeft als doel zich te verspreiden naar andere gegevensdragers, zoals de harde schijf en de diskettes. Het kopieert zichzelf dus zoveel mogelijk naar andere gegevensdragers. Het tweede virusprogramma heeft als doel om gegevens van de gebruiker zoveel mogelijk te beschadigen of te vernietigen. Het virus is daarom zo gevaarlijk omdat het kopieren de gebruiker niet opvalt. Pas wanneer het tweede programma zijn werk gaat doen, krijgt de gebruiker in de gaten dat er wat met zijn computer aan de hand is. Er zijn virussen die op een bepaalde datum of pas na een bepaalde datum hun vernietigende werk gaan doen. Ook zijn er virussen die actief worden na een aantal keren kopieren.

Twee hoofdsoorten
We kunnen de virussen onderverdelen in twee hoofdcategorieën: virussen die programma's in de war gooien of zelfs vernietigen (en soms uw hele harde schijf formatteren, zodat u alles kwijt bent) en virussen die zich nestelen in het gebied van de harde schijf dat de bootsector wordt genoemd. Elke virus die uw computer binnenkomt, doet dat via de harde schijf Een andere mogelijkheid om uw pc binnen te dringen is er niet. Zo'n virus komt meestal binnen via een diskette of via een modemverbinding. De virusprogrammeur kiest meestal een zodanige naam uit dat het beslist niet opvalt als u de diskette bekijkt. Bijna altijd kiest de virusprogrammeur daar spelprogramma's voor. Soms ook wel eens een hulpprogramma, maar meestal spelletjes, omdat die het meest en gemakkelijkst gekopieerd worden. Het virus wordt zelfs vaak tussen een bestaande file ingepast door zo'n programmeur. De gevaarlijkste virussen zijn die welke zich op de eerste sector van de harde schijf of diskette nestelen. We noemen dat de bootsector. Als zich daarin een virus bevindt, is de computer meestal niet meer op te starten. Dat is dan alleen mogelijk met een opstartdiskette waarop nog geen virus genesteld zit. Als u zo'n virus tegenkomt, kunt u die het beste laten verwijderen door uw leverancier.

Voorzorgsmaatregelen
Er zijn inmiddels genoeg virusscanners in de handel om uw computer goed te beschermen. Het beste is om een abonnement te nemen op zo'n virusscanner-programma. Als u een abonnement heeft, krijgt u steeds een up-date, met daarop de nieuwste virusvernietigers. Want elke maand komen er nieuwe virussen bij. Is zo'n virusscanner eenmaal geïnstalleerd op uw pc, dan wordt elke diskette eerst gecontroleerd op virussen. Dan wordt het risico dat uw programma's in de war gestuurd of vernietigd worden in ieder geval stukken kleiner. En mocht u een virus op uw harde schijf hebben, controleer dan in ieder geval ook al uw diskettes. Het is dan namelijk bijna zeker dat ook die geïnfecteerd zijn. Nogmaals, voorkomen is beter dan genezen. En, zoals ik al eerder heb geschreven, zorg altijd voor goede back-ups.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 1997

Terdege | 100 Pagina's

Bescherm uw pc tegen virussen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 1997

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken