Bekijk het origineel

Haardhout stapelen en stoken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Haardhout stapelen en stoken

4 minuten leestijd

December is de tijd van de lange avonden. Als het buiten koud is, lijkt het binnen extra gezellig wanneer het lekker warm is. De thermostaat gaat een graadje hoger of we leggen een vuur aan in de open haard.

Goed stoken is een kunst. Voorwaarden zijn een schoon rookkanaal en door en door droog hout. Vers hout moet, afgedekt tegen de regen, minstens een jaar drogen. De wind moet erdoorheen kunnen blazen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen hard en zacht hout. Hardhout komt van loofbomen, zachthout van naaldbomen. Naaldhout brandt weliswaar goed, maar door de hars die het bevat, spat het erg en zorgt het voor meer roetvorming in het rookkanaal. Zware houtsoorten als appel, beuk, eik, acacia en peer drogen langzaam en branden langzaam. Terwijl lichte soorten als wilg en populier sneller drogen, branden en... groeien.
Nat hout brandt moeilijk, geeft weinig warmte en zet creosoot af in het rookkanaal. Creosoot is een onverbrand restproduct dat gemakkelijk vlam kan vatten en zo schoorsteenbrand veroorzaakt. Bij hout dat geverfd, gebeitst of anderszins verduurzaamd is en multiplex of spaanplaat komen giftige gassen vrij tijdens verbranding.
Over het algemeen heeft heet stoken voordelen ten opzichte van een lang smeulend vuurtje. Bij heet stoken is de luchtverontreiniging minimaal, waardoor het rookkanaal schoner blijft. Bovendien gaat het warmterendement omhoog en dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Bij het stoken van een kachel is het handig te weten dat stenen in of om de kachel de warmte vasthouden, net als een aslaag van 3 tot 4 cm.
Aan te bevelen is om altijd met een geheel open luchttoevoer te stoken, voor een volledige verbranding. Dit kunt u controleren aan de hand van de kleur van de rook.
Donkerblauw, donkergrijs = onvolledige verbranding.
Lichtgrijs of wit = goede verbranding, waarbij het rookkanaal relatief schoon blijft.

Tip
Indien u regelmatig de open haard of de houtkachel stookt, laat dan minstens 2 x per jaar de schoorsteen vegen. Bewaar het betalingsbewijs goed, voor het geval zich een (schoorsteen)brand voordoet.

De kunst van het stapelen
- Kloof het hout in handzame blokken.
- Leg op de plek waar het hout moet komen balkjes of pallets neer als ondergrond. Dan kan de wind eronderdoor.
- Schik nu de blokken in het rond op de ondergrond. Leg de volgende laag zo dat de blokken enigszins in en op de onderste passen.
- Naarmate het werk vordert legt u hier en daar een blok dwars. Dit voor de stevigheid en om de boel horizontaal te houden.
- Gaandeweg ontstaat binnenin een lege ruimte. Vul deze ruimte tegelijkertijd op met stukken rondhout of hout dat afwijkt door maat of vorm. Het binnenste deel zorgt tevens voor extra stevigheid.
- Het voorbeeld op de foto heeft een omtrek van 4 à 5 meter. Zorg dat het geheel een vaste, compacte massa vormt die niet bij windkracht zes of zeven al omwaait.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 december 1999

Terdege | 156 Pagina's

Haardhout stapelen en stoken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 december 1999

Terdege | 156 Pagina's

PDF Bekijken