Bekijk het origineel

Tuintips

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips

3 minuten leestijd

Kikkerdril in de vijver
In heel wat vijvers hebben kikkers en soms ook padden en salamanders hun eitjes afgezet. Het kikkerdril valt het meest op: grote 'kluiten' doorzichtige rondjes (de eitjes) met een zwarte kern drijven aan de oppervlakte van de vijver. Op die manier profiteren ze optimaal van de warmte en het licht van de zon. De zwarte 'pitjes' worden groter en groter, de vorm verandert en na verloop van tijd wordt uw vijver bevolkt door een groot aantal kikkervisjes, die ook wel donderkopjes worden genoemd. Voor die donderkopjes zijn waterplanten van groot belang. Klein spul, dat als het ware aan de planten 'kleeft', vormt het eerste voedsel van de kikkervis jes. Natuurlijk wijst u kinderen op zo'n fascinerend stukje natuur, vlak bij huis. U hoeft niet benauwd te zijn dat er uit al die kikkervisjes kikkers groeien. Het overgrote deel verdwijnt in de maag van andere vijverbewoners of gaat op een natuurlijke manier dood. Het klinkt misschien wreed, maar toch is het gelukkig dat de natuur in staat is om zichzelf in evenwicht te houden.

Bloemenweide
Misschien heeft u net een nieuw huis betrokken of heeft u een stuk tuin ontruimd omdat de opzet u niet meer zinde. Voor bomen, struiken en vaste planten is het plantseizoen inmiddels voorbij. Gelukkig hoeft u niet het hele jaar tegen een kaal stuk grond aan te kijken. Er zijn allerlei bloemenmengsels te koop die u nu kunt zaaien. Na een week of zes beginnen de eerste planten te bloeien en de bloei gaat door tot ver in de herfst. Natuurlijk is het een en ander een beetje afhankelijk van het weer. Misschien bevalt het u zo goed, dat u het volgende jaar weer zo'n 'bloemweide' wilt. In dat geval laat u de planten staan tot het rijpe zaad uit de vruchtjes is gevallen. Het oude materiaal kan naar de composthoop en de zaden worden heel lichtjes ingeharkt: eigenlijk moet er net zoveel grond op het zaadje liggen als het zaadje dik is.

Buxus
De kwekers van buxusplanten hebben de laatste jaren niet te klagen over klandizie. Bij heel wat huizen sieren buxushaagjes, buxusbollen en andere figuren de tuin op. Gemakkelijke planten die ook in de winter groen blijven. Waar u op moet letten, is dat andere planten niet tegen de buxus aangroeien. Als dat wel gebeurt, ontstaat er een lelijke plek in het haagje omdat de buxus het aflegt tegen de concurrent. Meestal herstelt zo'n plek zich niet meer. Als de planten nog jong zijn, kunt u ze vervangen door nieuwe exemplaren, maar het valt niet altijd mee om passende (hoogte, breedte) exemplaren te vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 april 2000

Terdege | 96 Pagina's

Tuintips

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 april 2000

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken