Bekijk het origineel

Tuintips en vragen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tuintips en vragen

7 minuten leestijd

Duofruitbomen
Groene verzendhuizen zoals Bakker en Willemse verkopen al jaren duofruitbomen. Ook bij het tuincentrum bij ons in de buurt zag ik de bomen staan. Natuurlijk is zo'n kweekproduct het toppunt van kunstmatigheid, maar voor een kleine tuin of op een balkon kan een duoboom een uitkomst zijn. Het gaat om twee verschillende soorten aan één plant waarvan de bloemen elkaar bestuiven. Ze groeien ook in een grote (cement-)kuip. Natuurlijk is het nodig om ze af en toe water te geven; in zo'n kuip zijn ze afhankelijk van uw goede zorgen! Mest ook regelmatig, ledere maand gedurende het groeiseizoen een klein beetje koemest- of kippenmestkorrels, de laatste keer eind juli of begin augustus.

Wespen
Weinig mensen beschouwen de wesp als hun lievelingsdier. Geen wonder, als ze in het nauw zitten, kunnen ze flinke steken uitdelen. Aan het eind van de zomer worden wespen vervelend. De werksters, want dat zijn het, hebben nauwelijks meer iets te doen in het nest omdat er geen nieuwe dieren meer geboren worden. Misschien voelen ze ook dat hun einde nadert: alleen de (grotere) koningin overwintert, met een aantal bevruchte eitjes opgeslagen in haar lichaam. In de nazomer kunnen ze behoorlijk opdringerig en soms zelfs gewoon agressief zijn: zonder dat je wat doet, vliegen ze je aan! Als u last van de dieren mocht hebben, kan een wespenval misschien uitkomst bieden. Neem een plastic frisdrankfles en snijd hem op tweederde, van de bodem af gerekend, door. Hang het bovenstuk omgekeerd in de fles. Zorg voor drie draadjes en een laag limonadesiroop met een beetje water. Hang de val in de buurt van het terras. De wespen kunnen er wel in maar ontdekken meestal niet meer de uitgang. Niet zo diervriendelijk maar wel effectief.

Muggen
Zeker als u 'lekker' bloed heeft, kunt u heel wat last ondervinden van muggen. Ze kunnen het plezier van een late zomeravond-met-eenboek aardig verstoren. Er zijn verschillende planten die muggen weren. De bekendste is misschien wel de walnoot (Juglans regia). Een boom die 20 tot 25 meter hoog kan worden. Minder geschikt voor de kleine tuin, maar als u de ruimte heeft... Koop een noot op stam (stamhoogte 220 cm) en kies voor een veredeld exemplaar omdat die een paar jaar eerder vruchten draagt. Andere muggenverdrijvers zijn de vlier (Sambucus nigra, witte bloemschermen, bijna zwarte, eetbare vruchten), laurier (Laurus nobilis, dat is een heel andere soort dan de veel bekendere laurierkers Prunus laurocerasus) en de Gelderse roos (Viburnum opulus, witte bloemschermen en helderrode vruchten). Zowel de Gelderse roos als de vlier worden flinke heesters. De laurier wordt meestal als sierboompje gebruikt.

Wij zijn Hortensialiefhehbers en willen graag alles weten over onze lieuelingsplanten!
E. Pellegrom, Waardenburg, en mw.J. Geelhoed-Quist, Oosterland

Vragen waarin verzocht wordt om alles over een bepaalde plantensoort te vertellen, horen eigenlijk niet in deze rubriek thuis, omdat ze niet in kort bestek beantwoord kunnen worden. Wilt u zich beperken tot wat beknoptere vragen? Overigens is het heel leuk om te merken wat er op tuingebied zoal leeft onder de lezers van Terdege. Gaat u vooral door met het insturen van uw vragen! Over Hortensia's valt veel te vertellen, zeker als ook alle variëteiten genoemd én besproken moeten worden. Ik beperk me daarom tot de 'gewone' Hortensia, die dit jaar op veel plekken zo fantastisch heeft gebloeid. Deze Hortensia, die eigenlijk Hydrangea macrophylla heet, begint vaak in onze huiskamer. Kenners die de Hydrangea in de tuin willen hebben, kunnen beter een plant bij de kweker kopen. De 'kamerhortensia's' zijn vooral geselecteerd op hun snelle bloei. Ze vormen vaak een slap gewas dat alleen met behulp van plantstokjes overeind gehouden kan worden.

Blauw en roze
Vooral de H. macrophylla met blauwe bloemen is erg in trek. De blauwkleuring wordt verkregen door kali-aluin of aluminiumsulfaat rond de struik te strooien. Doe dat in de herfst, in het voorjaar is het te laat. De stof werkt ruim een jaar. De lichtroze bloemen worden meestal lichtblauw van kleur, de donkerroze diepblauw. De bloemknoppen worden in het najaar gevormd. Als u de Hydrangea's in de lente ver terugknipt, bent u dus een groot deel van de bloei kwijt. Het beste kunt u de dode punten (lichter van kleur) wegknippen. Verder knipt u jaarlijks in het voorjaar een deel van de takken weg, zodat u in drie jaar de struik verjongd hebt. Ook kunt u, als twee takken vlak bij elkaar groeien, de zwakste concurrent weghalen. Beschadigde takken kunt u eveneens verwijderen.

Stekken
De Hydrangea macrophylla kan van juni tot begin september gestekt worden. Neem kruidachtige stekken (die dus nog niet verhout zijn). Maak een stekmengsel van 50% potgrond en 50% zand. Zet een stek per potje, halveer het enige volwassen blad dat u laat zitten. Regelmatig wat water geven. Zet de stekken in de kas of op een niet te warme, lichte plek. Gestekte planten die bedoeld zijn als weggevertje, kunt u het beste opkweken in de pot. De planten kunnen verplant worden in de periode tussen 15 november en 15 april, behalve als het vriest. Planten in een pot kunnen het jaar rond geplant worden.

Groeiplaats
Hydrangea's houden van een lichte, niet te droge plek. Halfschaduw kunnen ze hebben. Mevrouw Geelhoed geeft aan dat zij dopluis in haar planten had. Dopluis kan het beste bestreden worden met de hand, tenzij je een groot aantal planten in je tuin hebt. Zelf heb ik wat dopluis in mijn bessen zitten. Regelmatig controleer ik de takken, luizen druk ik plat. Misschien vindt u het een vies idee, gebruik dan bijvoorbeeld zo'n wegwerphandschoen die schilders wel gebruiken tijdens hun werk. De luis zit onder een schildje, een soort 'dopje' waardoor bestrijdingsmiddelen er vrijwel geen vat op hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 september 2000

Terdege | 104 Pagina's

Tuintips en vragen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 september 2000

Terdege | 104 Pagina's

PDF Bekijken