Kiemproeven met zaad van eenjarigen
Buiten kan het nog behoorlijk fris zijn, maar de lente nadert en de voorbereidingen voor het nieuwe tuinseizoen zijn begonnen. Voor u zaait, kunt u eerst proberen of het zaad (nog) goed is.
Voor de bloementuin maken we een keuze uit de eenjarigen die we dit jaar willen zaaien. Waarschijnlijk is er nog zaad over van voorgaande jaren en misschien heeft u het vorige seizoen zelf zaden uit de tuin geoogst. Zaad dat al wat langer ligt, kan zijn kiemkracht gedeeltelijk verliezen. Aan de ene kant omdat het zaad gewoon te oud is, aan de andere kant spelen de omstandigheden waaronder het zaad gedroogd en bewaard is ook een belangrijke rol.
Om te bepalen of het de moeite waard is om het zaad nog te gebruiken, kan een kiemproef uitgevoerd worden. De meeste eenjarigen ontkiemen in een vochtige omgeving, bij een temperatuur van 15 tot 20 graden. U kunt de proef dus gewoon binnen doen.
Materialen
- schoteltjes
- keukenpapier of tissues
- plastic folie
- plantenspuit
Werkwijze
Leg op een schoteltje een stuk keukenpapier en maak dit goed vochtig met een plantenspuit. Hierop wordt een aantal zaden van één soort gelegd. Verdeel de zaden gelijkmatig, zodat elk zaadje vocht kan opnemen. Dek het schoteltje zorgvuldig af met folie of een plastic zak en zet het op een warme, lichte plaats. Bijvoorbeeld op een vensterbank boven de centrale verwarming of naast een kachel.
Het aantal zaden per soort moet vooraf vastgesteld worden, om later het kiempercentage te kunnen berekenen. Om de nauwkeurigheid hiervan te vergroten, is het aan te raden minimaal 40 zaden te nemen of bij grotere voorraden 100.
Na een periode die kan variëren van enkele dagen tot een paar weken, afhankelijk van de soort, zullen de zaden gaan ontkiemen. Wacht dan nog één dag en tel dan het aantal ontkiemde zaden.
Berekening
Het kiempercentage kan nu berekend worden door het aantal gekiemde zaden te delen door het totale aantal zaden dat op het schoteltje ligt, en dit te vermenigvuldigen met 100%. Stel, er liggen 40 zaden op een schoteltje, waarvan er 35 ontkiemd zijn. Dan is het kiempercentage 35/40 x 100% = 87,5%. Zijn er maar 15 van de 40 zaden ontkiemd, dan is het kiempercentage 15/40 x 100% = 37,5%.
Conclusie
Wanneer minder dan de helft kiemt, kan het zaad beter niet meer gebruikt worden. De plantjes die dit zaad oplevert, groeien vaak slecht. Ligt het kiempercentage tussen de 50% en 70%, dan kan het zaad eventueel dichter op elkaar gezaaid worden. Een kiempercentage boven de 70% geeft aan dat het zaad nog uitstekend te gebruiken is.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 februari 2001
Terdege | 103 Pagina's