Bekijk het origineel

Klein-Zwitserland in herfstkleuren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Klein-Zwitserland in herfstkleuren

7 minuten leestijd

Het hoogste punt van Nederland ligt in Zuid-Limburg, maar daarna is de Veluwezoom aan beurt. Het hoogste punt meet 110 meter en ligt vlak bij de Posbank. De hoogteverschillen maken de herfst nog boeiender.

Heel vroeg in de morgen loop ik door een dichte zee van uitgebloeide struikheide. Daartussen prijken mooie, nog met dauw bedekte spinnenwebben. Ik vervolg mijn pad naar de mooie oude beukenboom die elke ochtend weer de zon ziet opkomen boven het Herikhuizerveld bij de Posbank. Dat beukenootje heeft destijds een prachtplek uitgekozen om wortel te schieten.
De oude beuk laat wat blaadjes vallen. Het geeloranje blad valt aarzelend, rust even in de lucht, wordt dan weer opgepakt door een onzichtbare hand, waarna het verder danst op het ritme van de wind. Zachtjes valt het op de grond, bij de andere blaadjes waarmee het dit seizoen de boom heeft gedeeld. De boom gaat in rust, krachten opdoen voor het nieuwe voorjaar. Ook de zon verliest aan kracht. Het is of de natuur in de herfst vertellen wil dat het straks weer winter worden zal.
Bij de boom aangekomen, kijk ik met hem mee over het heideveld. Vol bewondering nemen we het weidse herfstlandschap in ons op. Het is verdeeld in heuvelachtige lagen met heide, onderbroken door tinten geel, oranje en bruin. Het bruinoranje van de beuken, het geel van de berken, het zilverwit van hun stammen. Ook de rode bosbessen dragen een kleurtje bij. Het lage zonlicht bespeelt het kleurenpalet, waardoor alles nog intenser kleurt. Mistflarden kruipen langzaam voort tussen de kleurrijke lagen, waardoor alles in een gouden gloed gehuld wordt. Een prachtig schilderij.

IJslandse ponys
De Posbank, ten noordoosten van Arnhem, is een prachtig natuurgebied voor een herfstwandeling. Het is onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom, dat bij elkaar een oppervlakte heeft van 4812 hectare. Het natuurgebied is eigendom van Natuurmonumenten en bestaat uit heidevelden, zandverstuivingen, landgoederen en bos, met soms sterke hoogteverschillen. Het hoogste punt, 110 meter, ligt nabij de Posbank. Buiten Zuid-Limburg is dit het hoogste punt van Nederland. De Veluwezoom wordt vanwege haar hoogteverschillen in de volksmond ook wel Klein-Zwitserland genoemd. Het heuvelachtige gebied herbergt een grote variëteit aan planten en dieren.
De Veluwezoom herbergt een groot aantal dieren, zoals edelherten, reeën, wilde zwijnen, dassen, vossen en marters. In de herfst zijn ze bezig met hun voorbereiding voor de winter. De zomervacht maakt plaats voor de wintervacht.
Kans om dieren tegen te komen, heeft u alleen als u heel vroeg in de ochtend op pad gaat, heel stil bent en goed oplet. Sommige dieren loopt u wel gemakkelijk tegen het lijf, zoals de makke IJslandse ponys die de heide begrazen om vergrassing tegen te gaan. Ook de Schotse hooglanders worden voor dit doel ingezet.

Posbank
Naast de heidevelden zijn er prachtige bossen in het park. Uitgestrekte eiken- en beukenbossen met manshoge varens. Wat de bossen opvallend maakt, zijn diezelfde hoogteverschillen, want ook hier is het heuvelachtig. De bossen herbergen veel verschillende soorten vogels. De Vlaamse gaai gaat straks druk in de weer met het aanleggen van een wintervoorraad. Wellicht heeft hij dat afgekeken van het eekhoorntje, die daar ook al zo druk mee bezig is. In de herfst komen ook de kramsvogels vanuit het hoge noorden naar ons land om te overwinteren. De ganzen leggen diezelfde weg af. De ganzen en kramsvogels laten zichzelf goed horen, evenals de roodborstjes.
In het gebied aan het Herikhuizerveld vindt u natuurlijk ook nog de Posbank zelf: een stenen bank ter nagedachtenis aan G.A. Pos, van 1893 tot 1918 de hoofdconsul van de ANWB. In de bank staan enkele inscripties: Duizenden bracht hij in en tot de natuur. Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen, waardeeren en liefhebben. Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken. Vanaf de Posbank heeft u een mooi uitzicht over de heide van het Herikhuizerveld.

Eikels
Ik kijk nog even naar het herfstlandschap beneden mij. De mist is inmiddels verdwenen, zodat de begroeiing beter zichtbaar is. Wat zijn de berken toch mooi, met hun zilverwitte stammen, hun sierlijk hangende takken en hun mooie gele kleur. Straks maar eens kijken of er mooie berkenzwammen op de stammen zitten. En er zullen vast ook vliegenzwammen onder staan, met hun rode hoedjes met witte stippen. Verderop zie ik de prachtige, donkerrode kronen van de Amerikaanse eik. En wat zijn er veel eikels dit jaar. Zegt het spreekwoord niet: Zijn er veel eikels in september, dan valt er veel sneeuw in december? Dan kunnen we na de herfst rekenen op een witte winter.

Informatie
U kunt het gebied waarin de Posbank zich bevindt, aan de rand van de Veluwezoom, het best bereiken vanuit Rheden of De Steeg. Even buiten Rheden ligt langs de Schietbergweg het bezoekerscentrum De Heurne, waar u informatie kunt krijgen over het park. Tijdens weekenden en vakanties kan het bij mooi weer druk zijn. U kunt de auto dan beter bij het bezoekerscentrum laten staan en lekker gaan wandelen. Er zijn veel goede wandelpaden en ook fiets- en ruiterpaden.
Het bezoekerscentrum wordt momenteel verbouwd, maar normaal gesproken is er een permanente expositie over het gebied en verschaffen diaklankbeelden informatie over bosbouw, heidebeheer, natuurbescherming en de flora en fauna. Niettemin worden bezoekers tijdens de verbouwing hartelijk ontvangen in een tijdelijke ruimte en zijn kaarten en een beschrijving van het gebied gewoon verkrijgbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 september 2006

Terdege | 92 Pagina's

Klein-Zwitserland in herfstkleuren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 september 2006

Terdege | 92 Pagina's

PDF Bekijken