Bekijk het origineel

Ik ben in de tuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ik ben in de tuin

2 minuten leestijd

Heesters en kruiden snoeien

Heesters die na de langste dag bloeien (op éénjarig hout) kunnen eind april gesnoeid worden. Tot deze groep behoren onder andere: Vlinderstruik (Buddleija davidii); Amerikaanse sering (Ceanotus); Brem (Cytisus); Hertshooi (Hypericum); Lespedeza; Leycesteria; Hortensia (Hydrangea arborescens Annabelle, dit is de enige hortensia die op éénjarig hout bloeit).
Lavendel en salie kunt u flink terugsnoeien om ze bossig te houden. Snoei de niet verhoute toppen met eenderde terug.
Hysop en vast bonenkruid kunnen diep tot in het hout worden teruggesnoeid, wanneer rond eind april jong blad onder aan de takken verschijnt.

Tip: Gebruik het snoeimateriaal van plantenstengels als basis voor een nieuw op te zetten composthoop. Kies hiervoor een licht beschaduwde plek, bijvoorbeeld onder een boom, en het liefst uit de wind, zodat de hoop kan broeden. De ondergrond van de composthoop is gewone tuingrond die goed waterdoorlatend is.


Mest voor narcissen

Verwen uitgebloeide narcissen met een handje gedroogde koemest. Strooi dit rond de stengels op de grond.
Na de bloei beginnen de bollen te groeien. Met een beetje extra mest stimuleert u ze voor een rijke bloei volgend jaar.


Dahliaknollen planten

Wanneer u afgelopen winter dahliaknollen hebt laten overwinteren, dan kunnen ze vanaf begin mei de grond in, tenzij er nog nachtvorst is.
Als het goed is, zijn de groeipuntjes al ietsje aan de groei. Maak de grond eerst los en graaf vervolgens een ruim plantgat. Schep onderin twee handen turf en meng dit door de grond. Plant de knollen zo, dat ze net onder de grond staan en spreid de wortels netjes uit. De grond mag wel licht vochtig zijn maar niet nat.
Houd bij hoge dahlia’s een plantafstand aan van minimaal een halve meter. Dahlia’s staan ook prachtig in de border tussen vaste planten.
Markeer de plantplaats met een tonkinstok.


Dotters knippen voor twee bloei

Zodra de gele dotterbloemen (Caltha palustris) uitgebloeid zijn, kunt u ze afknippen tot twee à vier centimeter boven de groeipunten. Hiermee bevordert u mogelijk een tweede bloei in de late zomer of het begin van de herfst. Tenzij u zaad wilt winnen natuurlijk. In dat geval laat u de bloemen hun gang gaan, zodat ze zaad kunnen vormen.


Uitgezaaide vergeet-mij-nietjes

Myosotis (tweejarige vergeet-mij-nietjes) zaait zich vaak massaal uit. Goedkoper kun je er niet aan komen. Haal een aantal uitgezaaide plantjes uit de grond en plant ze op plaatsen waar ze mooi staan, bijvoorbeeld tussen voorjaarsbollen, onder hagen en bij voorjaarsprimula’s. Ook in potten met een beetje verse potgrond doen ze het goed. Leuk kadootje voor een jarige in de lente.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 april 2007

Terdege | 100 Pagina's

Ik ben in de tuin

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 april 2007

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken