Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Weerstand met verse groenten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Weerstand met verse groenten

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Een goed functionerend immuunsysteem zorgt ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen zich in het lichaam te vermenigvuldigen. Wat daarbij helpt, zijn voldoende slaap, voldoende lichaamsbeweging, warme kleding en gezond en gevarieerd eten.

Met name vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol bij een goede basisweerstand. Door iedere dag geva- rieerd en gezond te eten, met voldoende groente en fruit, krijgt het lichaam over het algemeen de vitamines binnen die nodig zijn. Hoe verser de groenten worden gegeten, hoe meer vitamines erin zitten. Groenten uit eigen tuin zijn daarom extra gezond. Kies voor de warme maaltijd bij voorkeur groenten van het seizoen. In het oogstseizoen is de aanvoer het grootst en dan zijn de meeste groenten het goedkoopst.

* Koop bladgroente altijd zo vers mogelijk, het blad moet een beetje ‘kraken’. Na het rooien of afsnijden begint namelijk het afstervings- proces. Hierdoor gaat de voedingswaarde snel achteruit.
* Maak groente pas vlak voor het koken schoon. Was ze kort en snijd ze snel. Laat de gesneden groente nooit lang in het water staan voordat u ze gaat koken.
* Breng bladgroente met het aanhangende water vlug aan de kook, met het deksel op de pan, en houd de kooktijd zo kort moge- lijk. Het lekkerst is om groente zogenaamd beetgaar te koken, zodat je nog een beetje kauwen moet. (Koken met het aanhangende water betekent dat je geen extra water toe- voegt. De groente is immers al nat van het wassen.)
* Dure groente wil niet altijd zeggen dat ze gezonder of beter is.

In januari en februari is er volop aanvoer van de volgende groenten: bietjes (rode), boerenkool, champignons, knolselderij, koolrapen, peen/ winterwortelen, prei, rammenas, rode kool, sa- vooiekool, schorseneren, spruitjes, uien, veldsla, witte kool, witlof, zuurkool.

Witlofschotel
Dit heb je nodig voor 4 personen:
8 struikjes witlof (800-1000 gram)
1 ui
1 blik tomaten, met vocht (400 gram)
1 klein potje maïskorrels (200 gram)
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel chilipoeder
peper & zout
snufje suiker
klein zakje tortillachips (100 gram)
100 gram geraspte belegen kaas

Zo ga je te werk
* Snijd de struikjes witlof in de lengte door midden en haal de harde kern eruit.
* Doe een bodempje water in een pan en breng aan de kook. Leg de struikjes witlof erin en kook ze in circa 5 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet.
* Snipper de ui. Snijd de tomaten ijn. Laat de maïskorrels uitlekken. Verhit een beetje olie in een hapjespan. Bak de gesneden ui in de olie tot ze zacht is. Doe de tomaten, met het vocht, en de maïskorrels bij de ui in de pan.  
* Breng het geheel aan de kook en laat het afgedekt een minuut of vijf stoven.
* Breng de schotel op smaak met peper, zout, paprikapoeder, chilipoeder, een snufje suiker en eventueel wat bouillonpoeder.
* Leg de struikjes witlof in een lage, ingevette ovenschaal. Verdeel de tomatensaus over de witlof. Verkruimel de tortillachips erboven en dek het geheel af met de kaas.
* Zet de schotel circa 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden C tot de kaas goudbruin is. Lekker met aardappelpuree, rijst of frisse salade.


Albert Heijn op weg naar biovis?

Volgens de nieuwste visfolder spant Albert Heijn zich al jaren in voor duurzame visserij. Er wordt onder meer gelet op de visstanden van overbeviste of kwetsbare soorten. Daarnaast worden er duurzame vangstmethoden gebruikt om bijvangst te verminderen. Internationale afspraken en normen geven zekerheid over de herkomst ervan. In samenspraak met het Wereld Natuur Fonds werkt AH aan gezonde visstanden en vangstmethoden die de natuur sparen. Bovendien wordt rekening gehouden met sociale en economische omstandigheden.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 2008

Terdege | 84 Pagina's

Weerstand met verse groenten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 2008

Terdege | 84 Pagina's