Bekijk het origineel

Van elitedrank tot volksgenoegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van elitedrank tot volksgenoegen

Minder bedeelden konden thee alleen op doktersrecept krijgen

6 minuten leestijd

Een Nederlander drinkt gemiddeld 101 liter thee per jaar. Thuis, op het werk of in een sfeervolle theeschenkerij. In de 17e eeuw lag dat wel even anders. Toen konden alleen rijken thee kopen. Ze dronken het in theehuisjes en theekoepels.

Thee drinken is afkomstig uit China, evenals het woord thee: cha. Een verhaal over de ontdekking van thee stamt uit het jaar 2700 voor Chr. Keizer Shen Nung heerste toen over China. Toen hij tijdens een verblijf in een bos water kookte, vielen er een paar blaadjes van een overhangende tak in het hete water. Een heerlijke geur verspreidde zich. De keizer proefde en vond het water goed smaken. Bovendien was het vocht verkwikkend. De blaadjes bleken afkomstig van de theestruik...

Prijzig
Pas in de 17e eeuw maakte Nederland kennis met thee, door koopvaardijvaarders meegebracht vanuit het Verre Oosten. Een ons thee kostte toen een vermogen. Welgestelden dronken de exotische drank uit porseleinen kopjes, in speciale kamers, ingericht met mooie meubels. Thee drinken was gezellig en men nam er uitgebreid de tijd voor.
In de zomer waren de theekoepels, liefst langs het water, een favoriete plek voor het theeuurtje. Vooral langs de Vecht zijn ze nog steeds te bewonderen. Elders in het land liggen de theehuisjes, in parken of langs de weg. Vaak zes- of achthoekig van vorm en gebouwd op een verhoogde plek. Voor een goed uitzicht.
Wat minder bedeelden konden thee alleen op doktersrecept krijgen, omdat er medicinale werkingen aan werden toegekend.

De juiste smaak
Tegenwoordig zijn er heel veel theesoorten te koop, al dan niet gearomatiseerd. De melanges worden zeer zorgvuldig samengesteld, om ervoor te zorgen dat uw thee altijd hetzelfde smaakt. Bekend zijn de Engelse melange en de Ceylonmelange. Theemengers gebruiken soms wel 20 tot 25 soorten thee om de juiste smaak te krijgen.
Kruidentheeën waarin geen theeblaadjes verwerkt zijn, mogen eigenlijk de naam thee niet dragen. Ze vallen onder de categorie warme dranken waarin kruiden getrokken zijn.

Alleen met de hand
Thee is afkomstig van de theeplant Camellia sinensis of Camellia sinensis assamica. De eerste heeft puntig toelopende, getande bladeren met een lengte van 5 tot 12 cm. De roze-witte bloemetjes lijken wat op boterbloemen.
Een theeplant heeft het hele jaar door veel regen nodig, een zure grond (pH 5) en een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. De struiken kunnen 3 tot 4 meter hoog worden. Om het oogsten te vergemakkelijken, worden ze op 1 tot 1,25 meter gehouden. De ligging van de plantage is erg belangrijk voor de kwaliteit van de thee. Hoe hoger de plantage, hoe beter de kwaliteit. Thee uit een droge tijd is beter dan thee uit een natte periode. De plant groeit dan langzamer, waardoor de smaak krachtiger is.
Thee wordt met de hand geplukt, machinaal oogsten is niet mogelijk. Bij de oogst wordt onderscheid gemaakt tussen fijnpluk, mediumpluk en grofpluk. Bij fijnpluk gaat de bladknop met de twee eronder liggende blaadjes de mand in, bij mediumpluk de bladknop met drie blaadjes, bij grofpluk de bladknop met vier blaadjes.
Na het plukken worden de blaadjes gedroogd op roosters, bij 25 tot 30 graden. Dit proces heet verflensen. Eigenlijk is het niets anders dan het gecontroleerd laten verleppen van de blaadjes. De blaadjes worden slap en soepel, waardoor ze gemakkelijk gerold kunnen worden. Tijdens dit proces rollen de blaadjes tussen twee horizontale, schurende vlakken. De theebladeren breken, zodat het sap vrijkomt.
Dit is het begin van het fermentatieproces. Dan verandert de kleur van de blaadjes naar roodbruin en ontwikkelt het theearoma zich. Lucht met een vochtigheid van 95 stroomt door de bakken met blaadjes. De fermentatie wordt gevolgd door het droogproces. Bij 95 graden wordt het vochtgehalte van de thee teruggebracht tot 4 à 6 procent. Van 100 kg verse blaadjes blijft uiteindelijk 20 kg thee over.
Nu is de thee klaar om gesorteerd en verpakt te worden.


Millinger Theetuin
De Millingerwaard is een prachtig natuurgebied met moerassen, ooibossen en rivierduinen. Konikpaarden en gallowayrunderen houden de begroeiing kort. Midden in de uiterwaarden ligt de Millinger Theetuin. De tuin heeft, met zijn mediterrane planten, een oriëntaalse sfeer. Het Moorse theehuis heeft een waranda, verschillende terrassen, waterbassins en fraai tuinmeubilair. In de tuin is ook een indrukwekkende verzameling vaste planten te vinden, waaronder vele soorten delphiniums, hostas, hemerocalissen en floxen. ("http://www.millingertheetuin.nl" www.millingertheetuin.nl)


Dennenoord
Het houten theehuis Dennenoord in Tubbergen is in Engelse country style ingericht en stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Naast een terras beschikt het theehuis ook over een serre. Een prima gelegenheid voor een echte Engelse high tea. ( HYPERLINK "http://www.theehuisdennenoord.nl" www.theehuisdennenoord.nl)

Prinsenhof
Theeschenkerij De Prinsenhof in Groningen ligt achter de Prinsenhof, dat rond 1570 enkele jaren diende als bisschoppelijk paleis en waar later de stadhouder resideerde. De theeschenkerij ligt in een ommuurde, vijfdelige renaissancetuin. Twee vakken staan vol met geurende kruiden en rozen. Twee andere vakken zijn ingericht als berceaus, met bladeren overdekte wandelpaden. In het laatste vak staan de letters W en A in buxusvorm. Deze letters verwijzen naar Willem Frederik en Albertina Agnes, die van 1550 tot 1564 resideerden in het stadhouderlijke hof. De theeschenkerij is alleen met goed weer geopend. Turfsingel 43, Groningen.

Pelikaan
Thee drinken en daarna je eigen thee kopen, kan in Theewinkel en Pakkerij De Pelikaan in Zutphen. De winkel stamt uit 1887. Sinds 1920 is het een speciaalzaak in thee en koffie. Theedrinken dus tussen antieke blikken en kasten. De keuze in theesoorten is erg groot. Ze worden ingedeeld naar het land of de streek van herkomst, naar grootte of naar wijze van produceren. Pelikaanstraat 9, Zutphen. ("http://www.depelikaan.nl" www.depelikaan.nl)

Buytenplaets
Theetuin De Buytenplaets in Noordwolde is opgedeeld in verschillende tuinkamers, waar het bij mooi weer aangenaam toeven is. Bij minder goed weer kunt u in het huiskamerrestaurant aanschuiven voor de avondmaaltijd Wat de pot schaft. Verder houden ze workshops en kunt u er ook overnachten. ("http://www.debuytenplaets.nl" www.debuytenplaets.nl)

Wind in de Wilgen
In Lelystad (aan de Bronsweg) vindt u koffie- en theeschenkerij Wind in de Wilgen. Het mooie gebouw, met de vorm van een honingraat en een dak van druiven en abrikozen, is sfeervol ingericht. Het gebak wordt in de eigen keuken bereid. Tussendoor kunt u in de 11.000 m2 grote tuin wandelen. Rond de theeschenkerij is de tuin nogal gecultiveerd. Verderop staan inheemse wilde planten en bomen. ( "http://www.windindewilgen.nl" www.windindewilgen.nl)


Museum de Theefabriek
In Museum de Theefabriek in Houwerzijl, gevestigd in de voormalige gereformeerde kerk, wordt het verhaal verteld van de theeplant, het productieproces en de geschiedenis van het theedrinken. Natuurlijk kunt u er ook terecht voor een kopje thee en een keuze uit de 175 theesoorten, om thuis na te genieten.

Bronnen: Verassend Nederland, Capitool reisgidsen, uitgeverij Unieboek. Koffie en Thee Informatiebureau.

"http://www.koffiethee.nl" www.koffiethee.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 mei 2008

Terdege | 100 Pagina's

Van elitedrank tot volksgenoegen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 mei 2008

Terdege | 100 Pagina's

PDF Bekijken