Porties groente per persoon
Groente is een belangrijke leverancier van vitaminen, mineralen en vezels. Vooral kool is rijk aan voedingsstoffen. Daarentegen levert groente relatief weinig calorieën. Hoeveel groente je per persoon nodig hebt, hangt af van de soort groente. - Reken bij vaste groente zoals kool, prei, worteltjes en boontjes op 150 tot 200 gram per persoon. - Voor verse doperwten, kapucijners en tuinbonen met peulen is per persoon 500 tot 750 gram nodig. - Voor groente die slinkt, zoals andijvie en spinazie, reken je 300 tot 400 gram per persoon. - Voor in de stamppot heb je 125 gram rauwe, schoongemaakte groente per persoon nodig. Die kun je afwegen op de keukenweegschaal of kant-en-klaar kopen. - Bij gebruik van blikgroente is een heel blik genoeg voor drie personen. - Reken voor diepvriesgroente op 200 gram per persoon.
Slangenradijs
De slangenradijs roept veel enthousiasme op, want deze makkelijke en snelle groeier levert weken achtereen steeds nieuwe vruchten. Van slangenradijs worden niet de knolletjes gegeten, maar de zaadpeulen.
Net als radijs is slangenradijs een snelgroeiend gewas. De bladproductie is echter veel groter. Al snel ontstaat er een bloeistengel, waaraan de bloemen verschijnen. Ongeveer acht weken na het zaaien is de plant uitgebloeid en komen er conische, langwerpige vruchten: de zaadpeulen. Het zijn deze peulen die gegeten worden.
Ze worden rauw en fijngesneden gebruikt in salades of op een hartige boterham.
Slangenradijs wordt vanwege de typische vorm van de zaadpeulen ook wel rattenstaartradijs genoemd. Een paar planten geven ruim voldoende vruchten, want de plant bloeit overdadig, met roze met witte bloemen. Overigens zijn de bloemen ook in trek bij hommels en bijen.
Tijdens de groei is vochtige grond nodig en vragen de hoog opgroeiende bloemstengels steun. Afgezien daarvan gaat het opkweken probleemloos.
Hussel-puppel voor twee personen
Terdegelezeres Ank stuurde dit recept in, dat in een handomdraai te maken is.
Ingrediënten: - 1 pak Rösti (aardappelproduct in stukjes uit de diepvries) - 2 uien klein gesneden - 1 prei in ringen gesneden - 1 potje champignons - 2 ons fijngesneden ham - 2 eieren Bereiding: - Bak de Rösti apart (zie verpakking) - Bak de uien en prei en voeg halverwege de ham en de champignons toe. - Hussel alles door de gebakken Rösti. - Bak de twee eieren apart. - Serveer op twee borden met de gebakken eieren erop.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 februari 2011
Terdege | 84 Pagina's