Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Een Bijtje van Bussink

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Een Bijtje van Bussink

Debby Verheijen: „De klassieke Deventer kruidkoek blijft ons best lopende product”

6 minuten leestijd

De Brink van Deventer is een openluchtmuseum, de koekwinkel van Bussink een topstuk binnen de collectie. Bezoekers stappen de negentiende eeuw in en kunnen daar ook nog Pelikaankoffie met een Bijtje Bussink of een warm Jacobje krijgen. „Vooral op vrijdag en zaterdag hebben we veel stamgasten.”

Verlekkerd laat een voorname dame haar ogen langs de schappen van de antieke etalagekast dwalen. Haar echtgenoot wacht gelaten af, tot de keuze is gemaakt. Het wordt de Jb Bussink voordeeltas met vier verschillende Deventer koeken voor vijf euro. En een historisch stadspand van karton, gevuld met Bijtjes: een minikoek voor bij de koffie.
Kast en toonbank zijn meer dan honderd jaar oud. Oudhollands snoepgoed, ambachtelijk bereide jam, het Deventer kwartetspel, klassieke koekblikken en potjes Deventer stadsmosterd accentueren de sfeer van onthaasting in het knusse pand. Met succes, laat bedrijfsleidster Debby Verheijen (28) weten.
„We krijgen regelmatig media over de vloer, die ons op een heel mooie manier neerzetten. Gratis reclame, mooier kan toch niet.”
Tussen de etalagekast en het raam hangt een collectie stokoude penningen. Niet geslagen voor het betalingsverkeer, maar als onderscheiding. Bussink sleepte ze in de wacht bij wedstrijden voor de beste koek.
Terwijl concurrenten het loodje legden, hield de befaamde Deventer koekenbakker stand. Al meer dan vierhonderd jaar.

Huiskamer
In de huiskamer met stamtafel, achter het winkeltje, zit een groep vriendinnen van middelbare leeftijd druk te oreren. Onder het genot van een kop Pelikaankoffie met een warm Jacobje, specialiteit van Bussink. Met wat passen en meten passen hier vijfentwintig klanten. Strak tegen elkaar aan, maar dat versterkt de intimiteit. Net als het geluid van schuivende tafeltjes en stoelen op de rode plavuizen.
Aan de wand naast de steile trap naar de koffiekamer op de bovenverdieping hangt een foto van Maxima en Willem-Alexander. Die bezochten op 2 oktober 2001 de koekwinkel, en dat mag iedereen weten. Boven hebben bezoekers uitzicht op het marktplein. Oude koekblikken herinneren aan de roemruchte historie van Bussink. Een ingelijst document, getekend 1 september 1902, bewijst dat de winkel van Jacob zich koninklijk mag noemen.
„De Hofcommissie brengt ingevolge bevelen van Hare Majesteit de Koningin ter kennisse van J. Bussink, koekbakkerij te Deventer, dat aan hem de personeele vergunning wordt verleend tot het voeren van Hare Majesteits Wapen, met bepaling echter dat deze onderscheiding geen recht geeft tot het doen van leveranties ten Hove.”

Glijbaan
Bedienend personeel wordt onder meer geselecteerd op lengte. Wie langer is dan één meter tachtig, maakt weinig kans. De keuken van het koekwinkeltje met koiehuis, half onder de grond, is niet alleen bescheiden van omvang maar ook van hoogte.
Het gewelf onder de keuken doet dienst als opslagkelder. In de hoek is een houten glijbaan aangebracht.
Een handig ding, vindt Debby. „De jongens van de fabriek komen elke week voorraad brengen. Via het luik zetten ze de spullen op de glijbaan, wij vangen die hier op. De ruimte is beperkt, dus we benutten alle hoekjes en gaatjes.”
De bedrijfsleidster valt ruimschoots binnen de vastgestelde maximum lengte. In ’98 begon ze als zaterdagmeisje, voor de afwas. „Ik studeerde toen voor schoonheidsspecialiste.”
Met haar diploma kon ze parttime aan de slag in de schoonheidswereld, bij Bussink boden ze haar een fulltimebaan aan. „M’n ouders waren daar niet blij mee. Een dure studie betaald en vervolgens gaat hun dochter daar niets mee doen. Ik vond het wel een uitdaging om samen met anderen dit winkeltje draaiend te houden.”

De Pelikaan
Sinds 2005 is ze de leidinggevende.
„Tot nu toe vind ik het heel leuk. We hebben een leuk team en enthousiaste klanten.” In de keus voor de koekwinkel speelden ook jeugdherinneringen een rol. „Ik ben in Deventer opgegroeid en kwam hier al als kind. Met mijn moeder. Of mijn oma, als ik daar logeerde. ‘Zullen we even koie gaan drinken in het koekhuisje?’, vroeg ze dan. Dat vond ik geweldig. Het leuke is dat ik dat nog steeds zie gebeuren. We krijgen veel ouders met kinderen en grootouders met kleinkinderen. Vooral op vrijdag en zaterdag hebben we veel stamgasten.”
Grote trekpleister is de sfeer bij Jb Bussink. Die wordt zorgvuldig gekoesterd en geconserveerd. „De verpakking van ons aanbod houden we bewust nostalgisch. De klassieke Deventer kruidkoek blijft ons best lopende product. En de Bijtjes.”
De koie betrekt Bussink van kofie- en theehandel De Pelikaan in Zutphen, zo mogelijk een nog nostalgischer bedrijf. Bij De Pelikaan wordt de koie ter plekke gebrand en kunnen klanten hun eigen melange laten samenstellen. „Wij schenken hun koie, zij presenteren onze Bijtjes.”

Visitekaartje
Volgens de gildeboeken van Deventer begon Jacob Bussink zijn bakkerij in 1593. Het bedrijje produceerde aanvankelijk alleen de befaamde Deventer koek, rond 1910 kwam daar ontbijtkoek bij. In 1952 verhuisde Jb. Bussink’s Koninklijke Deventer Koekfabrieken N.V. vanuit het centrum van de stad naar de huidige locatie aan de Hanzeweg. De producten bleven voor de inwoners van Deventer te koop in het winkeltje, aan de Brink.
In 1975 werd de fabriek toegevoegd aan het Europese concern Continental Bakeries BV, toen nog de Hooimeijer groep. De vestiging in Deventer produceert naast Deventer koek, ontbijtkoek, kandijkoek en volkorenkoek specialiteiten als de Bussink Bijtjes, Bussinks halve ellekoek en koekmobieltjes.
De toekomst van het bijbehorende winkeltje hing aan een zijden draad. Continental Bakeries is een grootschalig productiebedrijf, dat bij overname van concurrenten de verkooppunten afstoot. Voor het monumentale pandje van Jacob Bussink werd een uitzondering gemaakt.
„De enige”, weet Debby Verheijen.
„Ze vinden dit winkeltje zo bijzonder dat ze het aanhouden, hoewel we helemaal niet in het plaatje passen. We zijn een soort visitekaartje voor de groep.”

Website
Om geïnteresseerde klanten informatie over de historie van Bussink te kunnen geven, dook de jonge bedrijfsleidster in de stadsarchieven.
„In de vakanties krijgen we heel veel toeristen. We zijn opgenomen in stadswandelingen, mensen die een dagje Deventer doen komen hier koffie drinken. Dan is het leuk als je wat kunt vertellen over de geschiedenis.”
Binnen het geheel van de company is de omzet van het Deventer koekwinkeltje verwaarloosbaar. Toch kreeg Debby Verheijen de directie zo ver dat ze een eigen website mocht laten maken. „Daar heb ik enorm voor gevochten. Op de site van Continental Bakeries wordt naar onze winkel en het merk Bussink verwezen, maar ik wilde meer. Daar heb ik groen licht voor gekregen. De site is nog heel pril, maar wordt de komende tijd verder uitgebouwd.”
Tot voor kort werd de koek van Bussink vrijwel uitsluitend in het oosten van het land afgezet. De markt kon volgens de ondernemende bedrijfsleidster worden vergroot door aan de website een webshop te koppelen.
Haar voorspelling kwam uit. „De webverkoop loopt onwijs goed. We sturen pakketten naar alle delen van het land. Binnenkort gaan we ook naar het buitenland verzenden. Ons winkeltje is wel klein, maar de wereld is groot.

www.deventerkoekwinkel.nl.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 maart 2011

Terdege | 92 Pagina's

Een Bijtje van Bussink

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 maart 2011

Terdege | 92 Pagina's