Bekijk het origineel

Een sluier voor 's avonds

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een sluier voor 's avonds

Ineke Goossen: „Ik let bij de inkoop van bruidsjaponnen altijd als eerste op de hoogte van het voor- en achterpand”

5 minuten leestijd

De bruidsmode heeft een hoge vlucht genomen. Dat maakt de noodzaak van aanpassingen onvermijdelijk. Ineke Goossen van Ines Bruidsmode in Nieuwe Tonge en Janny Haverhals van Bruidshuis t Biedermeiertje in Kaatsheuvel over de dilemmas voor de christelijke bruid.

Ooit was het ondenkbaar een jurk voor één dag te dragen, dat was slechts voorbestemd voor dames aan het hof. De bruidsjurk was in de 19e eeuw niet alleen voor de huwelijksdag bestemd, maar werd het eerste jaar bij alle offi ciële gelegenheden gedragen. Een stemmige, en niet zelden een zwarte creatie. Het is nog geen eeuw geleden dat de witte bruidsjurk in de mode kwam en sindsdien lijken ontwerpers zich te hebben uitgeleefd op modellen die duurder en extravaganter werden en vrouwelijke vormen benadrukken.
„Trouwde je twintig jaar geleden als vanzelfsprekend in een hooggesloten japon, tegenwoordig moeten we vrijwel alle japonnen al op de fabriek laten aanpassen”, zegt Ineke Goossen van Ines Bruidsmode in Nieuwe Tonge. „Ik let bij de inkoop altijd als eerste op de hoogte van het voor- en achterpand.”
Ineke Goossen zat als negenjarige achter de naaimachine en werkt sinds jaren in de bruidsmode. „De meeste van mijn klanten hebben een christelijke achtergrond. Dat betekent dat ze in de kerk trouwen. Voor mij een reden om van het begin af duidelijk te hebben wat de bedoeling is. Vaak hebben vooral jonge vrouwen daar nog niet tot in detail over nagedacht. Ik vraag daarom vooraf wat de bedoeling is.”

Respect
De ervaring leert dat de aanstaande bruid haar moeder en meestal haar schoonmoeder bij zich heeft, die haar met raad en daad ter zijde staan. ,,Dat gaat in een leuke, ontspannen sfeer. Vaak neem ik letterlijk afstand als ze met elkaar overleggen. Het is een mooi samenspel, waarin natuurlijk ook de grenzen van wat wel en niet kan onderwerp van gesprek zijn.” Kiest de bruid voor een sluier met een tiara, dan kan het zijn dat ze die achter op het hoofd wil dragen. Ik adviseer dan meestal om de sluier te vermaken, zodat het voor in de kerk gemakkelijk veranderd kan worden.” Een hoed wordt zelden meer gekocht. ,,Soms door oudere vrouwen of wanneer iemand op latere leeftijd hertrouwt. Maar dan trouwt de bruid vaak in een korte jurk of een rok met een jasje en daarbij staat een hoed stijlvol en chic.”
Omdat een groot deel van de japonnen spaghettibandjes heeft, bevat de collectie van Ineke Goossen veel jasjes in soorten en maten die eroverheen gedragen worden. „Meestal laat ik de bruid even bukken om te zien of alles netjes aansluit wanneer zij knielt in de kerk. Verder let ik op de lengte van het jasje onder de oksel, om inkijk te voorkomen. Verschillende strapless japonnen kunnen gewijzigd worden in een gesloten japon met mouw.”

Roemenië
De coupeuse ontwerpt ook zelf japonnen en jasjes. „Tussen een eigen ontwerp of een confectiemodel zit door de vele werkuren al gauw een prijsverschil van een paar honderd euro. Dat kan niet alleen een financieel, maar ook een ethisch dilemma zijn. Tot hoever ga je met de uitgave voor een japon die één dag wordt gedragen? Daar heb ik alle respect voor.”
De coupeuse vindt het belangrijk als de bruid een japon kiest die bij haar past. „Dat is eveneens een ethisch aspect. Als zij er een mooi vindt die haar figuur in nadelige zin flatteert, dan probeer ik haar een andere te adviseren, waarbij ik onderbouw en laat zien wat ik bedoel. “
Het wit, dat symbool stond voor de maagdelijkheid van de bruid, heeft aan betekenis ingeboet. „Wit wordt nauwelijks gedragen, het is altijd ivoor of een combinatie van ivoor en kleur. Naar gekleurde jurken is hier weinig vraag, maar ze zijn wel leverbaar.”
De collectie van vorige jaren hangt klaar om naar Roemenië te worden verzonden. „Daar zijn ze er heel blij mee en kunnen bruiden tegen sterk gereduceerde prijzen in een kwaliteitsjurk trouwen.”

Genesis
Bij bruidshuis ’t Biedermeiertje in Kaatsheuvel is de vraag naar gekleurde trouwjaponnen niet alleen aan de orde van de dag, het grootste deel van die bruiden draagt daarbij een hoed. Soms kiezen ze ’s avonds voor een sluier. „Er zijn kerkelijke gemeenten waar de bruid geacht wordt niet in het wit te trouwen. Omdat ik mijn collectie stoff en daarop heb afgestemd, kan ik ook aan die vraag ruimschoots voldoen.” Zelf staat Janny Haverhals, die al bijna 30 jaar in het vak zit, volledig achter de keuze van een bruid om in een kleur te trouwen. „Een bruid mag zich versieren, dat is Bijbels, maar ze moet stemmig gekleed zijn in Gods huis. Ik vind het soms moeilijk als ik op beurzen kom om te zien hoe de bruidsmode erop is gericht lichaamsvormen te benadrukken. Dat is in strijd met wat in Genesis staat. Voor de bruid geldt eveneens dat de kleding het lichaam moet bedekken. Daarom maakt ons coupeuseteam bruidsjaponnen in een tijdloze, klassieke stijl, waarbij de bruid natuurlijk zelf alle details bepaalt.”
Janny Haverhals beoefent een ambacht. „Je moet het vak beheersen, want vrijwel alle confectiemodellen worden aangepast, zoals de lengte of de halsdiepte. Er moeten mouwen in of jasjes bij. Daarnaast moet je ieder gewenst model in de juiste maat kunnen vervaardigen.

Outlet
Om de japonnen betaalbaar te houden, beschikt bruidshuis 't Biedermeiertje niet over een prachtige showroom. „Hoe luxer de ruimte, hoe meer je moet investeren. Het is een keuze om op die kosten te besparen, zodat de prijs voor een japon redelijk blijft.”
Daarnaast heeft Janny Haverhals een Bruidsmode Outlet Store. „Daar verkopen we nieuwe japonnen uit vorige collecties met korting. Bruiden vertellen het niet altijd aan elkaar door, misschien vanwege een zekere gêne. Maar voor bijvoorbeeld studenten is het natuurlijk aantrekkelijk om op die manier een jurk te kunnen betalen.”

www.inesbruidsmode.nl;
tel. 0187-652134
www.bruidshuisbiedermeiertje.nl;
tel. 0416-276030

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 november 2011

Terdege | 148 Pagina's

Een sluier voor 's avonds

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 november 2011

Terdege | 148 Pagina's

PDF Bekijken