Modelleren met marsepein
„Cupcakes bakken is een vorm van zelfexpressie waarmee je trots en waardering oogst”
Al meer dan vijf jaar is de cupcake in Nederland aan zijn opmars bezig. „Zelfs vrouwen die normaal niet bakken, raken eraan verslaafd.”
Speciale bakvormen bij drogisterijketen Kruidvat, een aanbiedingsmail via Marktplaats voor de állerleukste workshop en diepvriescupcakes van Maître Paul bij de supermarkt. Niemand kan om de cupcake heen.
Zo’n vijf jaar geleden maakte Nederland voor het eerst kennis met de kleine cakejes, voorzien van een -meestal mierzoete- bovenlaag. Sindsdien sloegen vrouwen massaal aan het modelleren met marsepein, glazuuren ander decoratiemateriaal.
De 1001 manieren om een cupcake te versieren, zorgen ervoor dat vrouwen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Dat is volgens Geertjan Vorstenbosch, marketing manager bij Dr. Oetker, een van de redenen waarom de cakejes zo’n succes zijn geworden. „Het is een vorm van zelfexpressie waarmee je trots en waardering oogst.”
Sinds anderhalf jaar brengt Dr. Oetker -bekend van bakartikelen en marktleider op het gebied van diepvriespizza’s-
cupcakemixen en decoratieartikelen op de markt. „De producten zijn stuk voor stuk erg succesvol.”
Dr. Oetker breidt de lijn om cupcakes te maken dan ook nog steeds uit. Over twee weken komen er complete pakketten op de markt.
Baksters kopen dan tegelijk de topping -een crème die je met behulp van boter en melk maakt-, decoratiemateriaal, de bakmix, cakevormpjes en een spuitzakje. „Daarmee spelen we in op de behoefte aan gemak van de consument.”
Honderden reacties
Om het contact met de doelgroep te verstevigen, heeft Dr. Oetker een fanpagina –zo’n 5500 volgers- op sociaal netwerk Facebook. Het bedrijf plaatst er regelmatig filmpjes met instructies voor het decoreren van een cakeje op. Ook maken fans kans op nieuwe producten. Een oproep om mee te doen aan een heus cupcakeonderzoek leverde honderden reacties op. Vorstenbosch: „Wij nemen de suggesties serieus. Wij dachten zelf bijvoorbeeld dat stiften met kleurstof om fondant en marsepein een andere tint te geven een brug te ver zou zijn. Dat vraagt een extra handeling van de kopers. Maar dankzij Facebook kwamen wij erachter dat onze klanten dat juist wel erg graag in het assortiment wilden hebben.”
Consumenten hebben de keus uit talloze aanbieders van bakmixen en decoratiematerialen. Vorstenbosch vindt de concurrentie niet erg. „In de supermarkt zijn en blijven wij nummer één. Dat mensen daarnaast zelfs bij een bezoek aan een tuincentrum geconfronteerd worden met bakmixen en vormpjes stimuleert de markt alleen maar.”
Moscovisch poeder
Een deel van de hal van Erica van Egteren uit Uddel is gevuld met stapels dozen. Sinds vorig jaar maart verkoopt de moeder van drie jonge kinderen vanuit huis bakkersartikelen, geeft ze workshops en party’s en bakt ze taarten en cupcakes op bestelling. Met succes. „Mensen vinden de party’s leuk en de producten lekker. Toen ik net begon heb ik op een verkoping van zorgcentrum Elim in Barneveld gestaan. Nog steeds komen er mensen die toen spullen hebben gekocht speciaal naar Uddel om hun voorraad aan te vullen.”
De producten betrekt Van Egteren via een bedrijf in bakkerijgrondstoffen waar haar man Evert-Jan werkzaam is. Met name het moscovisch poeder –tarwebloemsoort met meer zetmeel en minder eiwit waardoor het gebak luchtig smaakt–, banketbakkersroom, marsepein en cupcakemix zijn erg populair.
Evert-Jan merkt dat mensen het belangrijk vinden dat de cupcakes en taarten er niet alleen mooi uitzien, maar ook lekker smaken. Mede daarom raadt hij het gebruik van marsepein in plaats van rolfondant aan. „Marsepein is een natuurproduct, gemaakt van onder andere amandelen en suiker. De verhouding amandelen en suiker zegt veel over de smaak van de bovenkant van een taart. In marsepein met een verhouding van één op vier of één op vijf is slechts één deel amandelen op vier of vijf delen suiker gestopt. Dat proef je.”
Leukste werk
Elke zaterdag maakt de oven van Erica overuren. „Dan bakken mijn man en ik samen taartbodems en cupcakes voor de bestellingen die we gekregen hebben Evert-Jan helpt bij het aanbrengen van de marsepeinen bovenkant van taarten. Hij is vroeger bakker geweest, dus dat kan hij sneller en netter dan ik. Daarna ga ik aan het versieren. Dat vind ik zelf het leukste werk. Vooral taarten in de Pip-stijl maak ik graag.”
Aan het organiseren van kinderfeestjes begint Erica niet. „Ik heb het één keer gedaan, maar op die tijdstippen zijn mijn eigen kinderen ook vrij. Dat vind ik niet handig. Ik hoor wel van mijn klanten dat het een populaire activiteit is op kinderverjaardagen.”
Erica is niet bang dat de belangstelling voor cupcakes en taarten afneemt. „Het is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Ik hoef mijn brood er niet mee te verdienen. En voorlopig is de cupcakerage volgens mij nog lang niet voorbij. ”
Niet aan te slepen
Ook Vorstenbosch van Dr. Oetker ziet de cupcakemarkt niet snel instorten. „Broodbakken was de laatste grote trend. Die heeft ruim twee jaar geduurd. Daarna namen de verkopen van broodbakmixen fors af. De rage rond cupcakes duurt echter al veel langer.
Voorlopig zien we alleen nog maar stevige groeicijfers. Drie weken geleden was ik op de Huishoudbeurs. Daar stond een aantal stands met cupcakes en aan dat gebak gerelateerde artikelen, zoals vormpjes. De producten waren niet aan te slepen. Het leuke van het bakken van cupcakes is dat zelfs vrouwen die normaal niet bakken, eraan verslaafd raken.”
www.Oetker.nl
Erica’s Bakhuus, tel. 0577-401792.
---
Zoet, zoeter, zoetst?
Gifgroene, helblauwe, zuurstokroze fondant op een cupcake? Kok Rudolph van Veen griezelt ervan. Vorig jaar kwam daarom zijn ”Rudolph’s cupcakes” uit. Inmiddels beleefde het boek al zijn vijfde druk.
De foto’s in het boek hebben een hoog om de vingers bij af te likken gehalte. Een amandelcupcake met witte chocoladecrème, eentje met chocoladecrème en pecannoten en zelfs een hartig exemplaar met een bitterbal en een toefje mosterdcrème.
Een voorproefje:
Perzikcupcake met vanillecrème en frambozen (12 cupcakes)
Cake
200 gr bloem, 1 eetl. bakpoeder (7 gr), 230 gr suiker, mespunt zout, 2 eieren, 130 ml perziksap (perziksinaasappelsap kan ook), 180 ml zonnebloemolie, merg geschraapt uit een vanillestokje of 1 eetl. natuurlijk vanille-extract, 130 gr perzik, in stukjes gesneden.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom. Meng met een garde de suiker en het zout erdoor. Mix in een andere kom de eieren, het perziksap, de zonnebloemolie en de vanille. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze, op lage stand, tot een glad beslag. Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand. Voeg dan pas de perzikstukjes toe. Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor driekwart met het beslag. Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar.
Vanillecrème
250 gr boter (op kamertemperatuur), 60 gr poedersuiker, 250 gr banketbakkersroom.
Doe de zachte boter met de poedersuiker in de kom van een keukenmachine. Klop de boter rustig met de bisschophaak luchtig. Dit duurt minstens 10 minuten.
Gebruik een mixer als je geen keukenmachine hebt. Roer de banketbakkersroom glad met een garde en voeg deze geleidelijk toe aan de luchtige boter. Blijf kloppen tot alles goed gemengd is.
Garnering
30 gr geschaafde amandelen, 12 theel. frambozenjam, 12 frambozen, 4 perziken, in stukjes gesneden, 1 bosje munt.Rooster de geschaafde amandelen lichtbruin in een koekenpan en laat ze afkoelen. Schep de vanillecrème in een spuitzak met een kartelmondje en spuit een mooie rozet op de cupcakes. Schep hierop een theelepel frambozenjam. Garneer de cupcakes met de geroosterde amandelen, de frambozen, de stukjes perzik en de verse munt.
Recept uit Rudolph’s cupcakes, Karakter Uitgevers B.V., ISBN 978 90 452 0163, 16,95 euro.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 maart 2012
Terdege | 84 Pagina's