Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Stevige winterkost

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Stevige winterkost

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Nu de dagen korter worden en de nachten kouder, is het weer tijd voor winterse maaltijden op tafel.

Zoete spitskool

Heerlijk recept van zoete spitskool. Smaakt goed met witte bonen, gekookte aardappels of puree.

Ingrediënten:
• 1 flinke spitskool, grof gesneden
• 2 uien, gesnipperd
• 4 ons gehakt of Quorn (vleesvervanger)
• 250 gr champignons, in niet te dunne plakjes gesneden
• 1 paprika in reepjes
• 1 bouillonblokje zonder zout, opgelost in 0,25 liter water
• 12 gedroogde abrikozen
• 6 gedroogde pruimen
• 1 appel, geschild en in blokjes
• handvol krenten en rozijnen, gemengd
• stukje verse gember, geschild en gesnipperd
• peper naar smaak
• eventueel gemalen kardemom, 0,5 theelepel

Bereiding:
• Wel de gedroogde zuidvruchten, krenten en rozijnen in een kom water.
• Giet ze af als ze zacht en geweld zijn en snijd de abrikozen en pruimen in niet te kleine stukjes.
• Fruit de uien glazig in een braadpan met dikke bodem.
• Het gehakt of Quorn erbij doen en rul bakken.
• Nu de champignons toevoegen en even meebakken.
• Vervolgens de spitskool, paprika, gember, appel, zuidvruchten, krenten en rozijnen toevoegen.
• Bestrooien met peper naar smaak en eventueel met de kardemom. Alles goed door elkaar roeren.
• Doe de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
• Laat het gerecht op een laag pitje zachtjes 10 tot 15 minuten stoven, met de deksel op de pan.


Ouderwetse bonenpot

Dit gerecht van bruine bonen is bereid op de ouderwetse manier, waarbij je droogbonen eerst wast, dan een etmaal weekt in anderhalve liter water en daarna een tot anderhalf uur kookt.

Ingrediënten:
• 500 gram bruine bonen
• stuk rookspek
• 2 flinke uien in ringen
• zilveruitjes
• augurken

Bereiding:
• Kook de bonen na het weken 1 tot 1,5 uur in het weekwater en giet ze af.
• Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak het aan.
• Meng het dan (zonder spekvet) door de bonen.
• Bak vervolgens de uien in het spekvet.
• Dien de bonen op met de gebakken uien, de zilveruitjes en de augurken.


Elfstedenstamppot

Friese hete bliksem van peren met speklapjes, roggebrood en een lik mosterd.

Ingrediënten:
• 1 kilo stoofperen
• 200 ml water
• 1 el suiker
• 1 tl kaneel
• 1 kilo aardappels
• 600 gr doorregen rookspek
• 2 el azijn
• mosterd

Bereiding:
• Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in stukjes.
• Breng in een pan op hoog vuur water aan de kook met de peertjes, suiker en kaneel.
• Doe de deksel op de pan en laat de inhoud een half uurtje op een laag vuur stoven.
• Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in stukken.
• Voeg ze, zo nodig met wat extra water, aan de peren toe en laat het geheel zachtjes doorkoken tot de aardappels gaar zijn.
• Snijd het spek in plakken van een halve centimeter dik en bak ze op matig vuur aan beide kanten bruin.
• Neem de speklapjes uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie.
• Schep de azijn en het spekvet door het gare mengsel van peren en aardappels.
• Voeg peper en zout toe en roer alles grof door elkaar.
• Smeer op de speklapjes lekker wat mosterd en serveer er donker roggebrood bij.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 oktober 2013

Terdege | 156 Pagina's

Stevige winterkost

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 oktober 2013

Terdege | 156 Pagina's