Het bruine boontje
Het intrigerende van koffie is dat het een lange weg aflegt voordat het als cappuccino op tafel staat. Sta je oog in oog met de bloemen en de bonen op de koffieplantage, dan rijst onmiddellijk het begrip voor de prijs van koffie.
Zo donker als de drank, zo duister is ook de geschiedenis. Werd de smaak van de koffieboon in Ethiopië ontdekt? Of waren het de Abessijnen die de opwekkende werking ervan ontdekten?
Koffie staat te boek als een eigenzinnig gewas en gedijt in gebieden rond de evenaar. De boer kan pas na vijf tot zeven jaar op een volledige oogst rekenen.
Geheim
Voordat de groene bonen gebrand kunnen worden, moeten pulp, hoornschil en zilvervlies verwijderd zijn. Dat branden (voor veel bedrijfjes een goed bewaard geheim) zorgt voor aroma’s en karamelliseert de suiker in de bonen. Daardoor wordt de boon bruin. Daarna volgt het malen en de kunst de koffie zo te verpakken, dat de aroma’s bewaard blijven.
Met deze kennis kijk je voortaan anders naar je kopje koffie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 januari 2015
Terdege | 100 Pagina's