Klassieke ‘oma’-tomatensoep
Bereiding:
• Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een pan (groenten in stukken) en breng ze tot aan de kook.
• Schep met een schuimspaan het schuim af.
• Laat de bouillon 2 tot 3 uur trekken, tot het soepvlees gaar is (niet laten koken!). • Doe de bouillon door een zeef. Als u het soepvlees wilt gebruiken, doe dat dan terug in de bouillon.
• Verhit de olijfolie. Fruit de grofgesneden ui er even in. Doe er de gewassen en in stukken gesneden tomaten bij.
• Voeg de peperkorrels en het zout toe en smoor alles op laag vuur tot de tomaten zacht zijn.
• Maak intussen het gehakt aan met het halve ei, een verkruimelde beschuit, peper en zout naar smaak.
• Draai soepballetjes.
• Draai de tomatenprut door een fi jne zeef. Voeg de (warme) bouillon toe.
• Doe de soepballetjes en de vermicelli erbij en laat de soep nog circa 10 minuten trekken.
Ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):
Voor de bouillon: • 1,8 liter koud water • 200 gram soepvlees • 1 mergpijp • 1 ui • 1 wortel • 1 prei • 2 stengels bleekselderij • 3 peperkorrels • 2 laurierblaadjes En verder: • 3 el olijfolie • 1 kleine ui • 1 kilo rijpe tomaten • 2 peperkorrels • 2 tl zout • 200 gram rundergehakt • half ei (losgeklopt) • 1 beschuit • peper/zout voor de balletjes • 50 gr vermicelli • paar takjes peterselie
Tips:
• Voor een mooie rode kleur voegt u een klein blikje tomatenpuree toe.
• In plaats van vermicelli kunt u ook rijst of pasta gebruiken.
• De volgende dag is de soep het lekkerst!
Bouillon
Mijn moeder vroeg: „Teunie, wil jij je recept voor tomatensoep in Terdege zetten?” Natuurlijk! Zeker nu het zomer is en de tomaten lekker en goedkoop zijn!
Maar... welke tomatensoep? Heldere tomatensoep, gebonden tomatensoep, Chinese tomatensoep, maaltijd-tomatensoep, tomaat-groentesoep?
Ik heb maar gekozen voor een klassieke ‘oma’- tomatensoep. Eentje zonder pakjes en zakjes. Eentje die lang moet trekken. We doen het vandaag SLOW!
Over slow gesproken: soep trekken doe ik meestal in mijn slowcooker. Dat is een soort elektrisch petroleumstel. In zo’n slowcooker doe je alle ingrediënten. Je stelt hem in en hebt er vervolgens geen omkijken meer naar.
Op het fornuis dreigt altijd het gevaar dat de bouillon gaat koken. En dan is het foute boel. De bouillon wordt dan troebel en dat willen we niet hebben. Het geheim van de lekkerste soep zit hem in een perfect getrokken, smakelijke bouillon. Liefst deels van botten. Vandaar de mergpijp in dit recept.
Teunie@terdege.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 juli 2015
Terdege | 92 Pagina's