Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Andijvie

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Andijvie

Vier tips voor de tuin

2 minuten leestijd

Ondanks dat het zomer is, is het nog niet gedaan met de moestuin wat zaaien betreft. Sterker nog, meerdere gewassen kunnen nog niet eens gezaaid worden. Jaarrond telen, dat is een uitdaging. Juni en juli zijn perfecte maanden om andijvie te zaaien.

Slasoort

Andijvie is afkomstig uit de familie waar ook de witlof en cichorei vandaan komen. Officieel is het een bladgewas, maar de familieafkomst verklaart de iets bittere smaak die andijvie kan hebben. Desalniettemin is deze groente ontzettend lekker in zowel de zomer als de winter. Het is maar net hoe je andijvie bereidt en welke teelt je toepast. Vroeg zaaien voor oogst in de zomer, later zaaien en je kunt andijvie eten in de wintermaanden.

Winters

Andijvie kan goed kou weerstaan. Mits je natuurlijk het juiste ras neemt voor de teelt. Zoals al eerder gezegd is er verschil tussen zomer- en winterandijvie. Winterandijvie kun je lekker laten staan als het oktober is geweest. Andijvie heeft weleens de neiging om te gaan schieten. Als je zelf zaad wilt telen is dat geen probleem, maar als je direct wilt oogsten wel. Zaai daarom na de langste dag, 21 juni, om doorschieten te voorkomen.

Snel eten

Belangrijk om te weten als je andijvie gaat telen is de tijd van oogsten. Je kunt andijvie het best direct eten na de oogst. Ligt de groente langer dan een dag, dan is de smaak wel minder geworden. Invriezen kan ook natuurlijk, maar toch blijft het het lekkerst om gewoon direct te gaan genieten. Om die reden is het ook niet handig om gelijk de hele moestuin vol te zaaien, maar een paar dagen te wachten alvorens je nieuwe zaait.

Geel hart

Andijvie is niet alleen erg lekker, maar als je deze groente teelt en eet heb je ook nog eens het voordeel van de goede stoffen die erin zitten. Andijvie schijnt goed te zijn tegen jicht, acne of astma. Overigens nog een tip voor het oogsten van andijvie. Veel mensen gebruiken alleen de bladeren, maar ook het gele hart van de andijvie is goed heel bruikbaar. Maak er bijvoorbeeld een salade van, erg lekker!

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juni 2019

Terdege | 186 Pagina's

Andijvie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juni 2019

Terdege | 186 Pagina's