Bekijk het origineel

PETRUS DATHENUS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PETRUS DATHENUS

2 minuten leestijd

Th. Ruys jr., PETRUS DATHENUS, Tweede druk, met een woord vooraf van prof. dr. W. van 't Spijker, 335 p., ƒ 69, 50, Den Hertog B.V., Houten 1988.

Eind 1919 promoveerde Ruys op een omvangrijke dissertatie met bovengenoemde titel aan de V.U. te Amsterdam. Bij de verschijning werden de kwaliteiten alom erkend: een nauwkeurig onderzoek van de feiten der geschiedenis, een overzichtelijke rangschikking en een evenwichtige interpretatie ervan.

Van dit boek deed Den Hertog een herdruk verschijnen t.g.v. het feit dat ongeveer 400 jaar geleden Datheen in een Duits plaatsje overleed. Die herdruk is terecht, enerzijds vanwege het niveau van het werk, anderzijds vanwege de on-

betwistbaar grote betekenis van Datheen voor de Gereformeerde Kerk hier te lande: men denke aan de liturgie, zijn vertaling van de Heid. Catechismus en zijn psalmberijming die in 1566 verscheen en zich ruim twee eeuwen handhaafde.

Het boek bestaat uit twee delen: 'Het leven van Petrus Dathenus' (11 hst.) en 'De geschriften van Petrus Dathenus' (4 hst.). Belangrijk zijn verder de Bijlagen (met 17 brieven). De Registers vergroten de bruikbaarheid zeer.

Ruys tekent Datheen noch als iemand die 'geen enkel gebrek', noch als iemand die 'geen enkele deugd' had. Zijn oordeel is genuanceerd: men leze zijn milde oordeel over Datheens psalmberijming. Juist dit laatste onderwerp maakt duidelijk dat de studie uiteraard wel ten dele verouderd is; over Datheens psalmberijming zijn recentere en dieper gravende studies voorhanden. Goed komt in het boek uit de tragiek in de verhouding van Datheen en de Prins van Oranje. Het conflict ontstond toen de laatste de weg van godsdienstvrede en francofiele politiek insloeg.

Het boek wint aan waarde door de inleiding van Van 't Spijker die enkele rake lijnen trekt en verder aanvullingen geeft op het terrein van studies en brieven die na Ruys' onderzoek boven water zijn gekomen.

De uitgever heeft gezorgd voor een kloek boek, dat nu verlucht is met 16 foto's. Een waardige en waardevolle uitgave.

E.

J.d.G.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1988

Theologia Reformata | 84 Pagina's

PETRUS DATHENUS

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1988

Theologia Reformata | 84 Pagina's

PDF Bekijken