Bekijk het origineel

Postille 54

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Postille 54

4 minuten leestijd

Werkgroep Kerk en Prediking (red.). Uitgave Boekencentrum, 277 pag., € 12.90.

In nWpostilM beksrtid geraakt als boftcleling pre«kccbet~ seri voor gebruik bij de wekelijkse verkondiging. Post illa wil het letterlijk zeggen: na deze woorden, na lezing van de Schriften, volgt de homiletische verwerking ervan in overwegingen door mensen geschreven. Kennisname van de inhoud van postillen is in veel opzichten boeiend voor degene die zelf soms al jarenlang bezig is om de Schriften te verstaan en te vertolken binnen de context van de christelijke gemeente. Hoe doen hij en zij bet? Welke toepassingen worden er gemaakt en welke lijnen worden getrokken naar het heden? Uiter-aard is iemands theologische positie bepalend voor het resultaat.

Deze uitgave van de Postille is daar weer in veel opzichten een boeiend voorbeeld van. Nieuw dit keer is de poging van ds. Hans Mudde, evangelisch-luthers predikant, om aandacht te vragen voor de zogeheten liedpreek. In het kerstnummer van Woord en Dienst liet hij al zien hoe juist in de kersttijd voorgangers in verlegenheid kunnen raken als het gaat om een tekstkeus. Soms heb je na jaren het gevoel alles al eens een keer aan de orde te hebben gesteld. In genoemd artikel meldt ds. Mudde de ontdekking in de jaren zestig van de vorige eeuw van een reusachtig werk met niet minder dan 87 preken over 39 liederen van Luther. Ze werden in Mansfeld gehouden door een luthers predikant, Spangenberg, in de tweede helft van de zestiende eeuw. In vesperdiensten, op zondagmiddagen, werd systematisch gepreekt over de liederen van Luther. Liederen, aldus ds. Mudde, ge-schikt als catechetisch materiaal, als toegang tot de Schrift om zo de gemeente te leren wat ze zingt. 'Het gezangboek als Bijbel in een notendop.' Een prachtig artikel schrijft ds. Mudde over dit thema in de net verschenen Postille onder het opschrift: Preken uit 'de kleine Bijbel'.

Verder nieuw, eerder een experiment naar het lijkt, is wat voor de kersttijd wordt aangereikt. Niet het voorwerk voorafgaand aan de kerstpreek, maar publicatie van al gehouden preken. Die van ds. J. L. van der Eijk, verbonden aan de Bergkerkgemeente van Amersfoort. Impressie van vieringen rond kerst, staat erboven. Drie complete preken staan afgedrukt. Gelet op de inhoud zijn ze mijns inziens geheel in strijd met wat een postille bedoelt te zijn: na het horen van de woorden uit de Schrift wordt er in gehoorzaamheid aan die Schrift doorgegeven wat er staat. Ds. Van der Eijk laat echter zijn theologische opvattingen over bijvoorbeeld de 'maagdelijke geboorte' ge-heel en al heersen over wat er staat. De kerkvaders van de synode van Nicea krijgen er ongelofelijk van langs en de toon van ds. Van der Eijk is daarin hooghartig en bijna beledigend. Hij zal wel eens even vertellen hoe het zit met Maria. Het zuivere licht is kennelijk de laatste tijd pas opgegaan in de regionen van de Bergkerk. De werkgroep Kerk en Prediking vraagt om een inhoudelijke reactie op deze pogingen? Een misser is het, naar mijn bescheiden mening.

Verder is de Postille weer geheel gevuld met degelijk graaf- en spitwerk in de Schriften. Niet elke schets zal voor elke prediker even bruikbaar zijn en niet elke aanwijzing voor de prediking zal door iedereen gevolgd worden. Er blijft nog genoeg eigen werk en bezinning nodig.

Een pluim wil ik geven aan de eerste vier schetsen van dr. P. F. Bouter die voor de vier adventzondagen schetsen schreef over de Psalmen 95, 89, 147 en 106. Zijn enthousiasme voor de psalmen is hekend na zijn

promotie van enkele jaren geleden. Het krijgt in de gedegen exegese vorm en maakt zijn homiletische bijdragen tot een inspirerend geheel. Als gebruikelijk de laatste jaren sluit ook deze uitgave weer af met een grondige bijdrage van dr. R. Bos over verschenen 'Literatuur bij de preekvoorbereiding'. Een opnieuw boeiend en zeer verzorgd stuk werk, waar we de werkgroep Kerk en Prediking erkentelijk voor zijn.

J. MAASLAND

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 februari 2003

De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Postille 54

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 februari 2003

De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

PDF Bekijken