Bekijk het origineel

In memoriam ds. C. M. Langeveld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

In memoriam ds. C. M. Langeveld

[1912-2003]

3 minuten leestijd

Op 27 februari is te Gorinchem ontslapen ds. Cornelis Marinus Langeveld, emeritus-predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij werd op 20 februa- ' 1 geboren te Rijswijk. Na zijn vooropleidingen via de mulo en het gymnasium studeerde hij theologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Zijn brede belangstelling toonde hij toen al door zowel lid te worden van de GTSV Voetius alsook van de S.S.R. Van deze laatste vereniging was hij plaatselijk en ook landelijk een jaar lang preses.

Op 14 november 1937 werd hij predikant te Nieuw-Beijerland. Daar maakte • hij de oorlogsjaren mee en was actief in het verzet. Jaren na de bevrijding accepteerde hij de onderscheiding van het zgn. verzetsherdenkingskruis. Na de oorlog, in 1946, werd hij predikant te Eindhoven: hij bezette een volwaardige predikantsplaats, die werd gerekend als 'Bondsplaats'. In zijn werk als prediker en pastor maar vooral ook als catecheet had hij vaste principes.

In de Eindhovense jaren resulteerde" zijn catechetische belangstelling in het verschijnen van twee werkboekjes onder de titel 'Kerkelijk A.B.C.' Oud-catechisanten van over de zeventig jaar zijn, naar zij lieten weten, nu nog altijd dankbaar voor wat zij van hun dominee hebben geleerd! In de Eindhovense tijd leek hij evenwel enigszins van een van zijn principes te zijn afgeweken. Dat ging over het dringend en herhaaldelijk verzoek om ook gezangen uit de bundel van 1938 te gaan zingen. Hij beperkte dit tot maximaal een lied na zorgvuldige toetsing van de inhoud. Niet alle gezangen hadden zijn voorkeur!

Vanaf 1968 tot zijn emeritaat in 1977 stond hij nog in Zuid-Beijerland, opnieuw in de Hoekse Waard. Na enige tijd te Vianen te hebben gewoond, waar hij ook nog werkzaamheden heeft verricht, vestigde hij zich in Gorinchem. Samen met zijn vrouw - die hem 64 jaar terzijde heeft gestaan!genoot hij van het emeritaat. Moeilijk was het voor deze altijd actieve en breed geïnteresseerde dominee om stukje bij beetje 'in te leveren'. Op de rouwcirculaire staat de intredetekst in de eerste gemeente afgedrukt die typerend was voor heel zijn ambtelijke dienst. En hoewel hij niet veel over zijn innerlijke leven sprak, spreekt deze tekst, denk ik, toch ook daarover. Voor elke dienaar is het goed te bedenken dat zijn diensttijd en de inhoud ervan relatief zijn. Staan in een groter verband. De één mag planten, de ander mag nat maken, maar uiteindelijk is de wasdom van God! (1 Korinthe 3 : 6) Geloven in de oogst waarvoor je mag dienen, naar een woord van de dichter A. Roland Holst is een diepe, innerlijke vreugde. Ook een verwachtingsvolle vreugde om in te mogen gaan in de vreugde des Heeren. Op dinsdag 4 maart hielden we in de Exoduskerk een dienst van Woord en gebed n.a.v. 1 Kor. 3 : 6. Daarna vond in besloten kring de graflegging in het familiegraf plaats op de Algemene begraafplaats te Maassluis.

J. H. GIJSBERTSEN, GORINCHEM

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 maart 2003

De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

In memoriam ds. C. M. Langeveld

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 maart 2003

De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

PDF Bekijken