Bekijk het origineel

Muziek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Muziek

2 minuten leestijd

De belangstelling voor het huisorgel bij uitstek, het zogenaamde Kabinetorgel, is momenteel sterk groeiende. Dat uit zich onder meer in het uitgeven van cd’s van dit type orgel en het vormen van werkgroepen rond de huisorgels. Zo verscheen recent een fraaie cd van het ‘Onderhorst-kabinetorgel’, dat werd geplaatst in de Oude kerk van Bennekom. Het is een fraai instrument dat heel wat omzwervingen heeft gemaakt (zo gaat dat met veel kabinetorgels) en nu een vaste mooie bestemming heeft gevonden.
Bij het gereedkomen van de laatste restauratie van dit orgel in Bennekom werd een interessante cd uitgebracht, waarop organist Gerben Budding met medewerking van Linde Schinkel (sopraan) en Nienke van der Meulen (blokfluit) met veel musiceervreugde muziek van tijd-, land- en plaatsgenoten van de Amsterdamse orgelmaker Deetlef Onderhorst (1715/1716 - ?) laten horen. Amsterdam kende in de achttiende eeuw een bloeiend muziekleven. Daarnaast had de druk van bladmuziek er zo’n hoge kwaliteit bereikt dat componisten uit heel Europa hun werk in Amsterdam lieten drukken.
Kabinetorgels werden als huisorgels voor de huisgodsdienst (begeleiding bij het zingen van psalmen en gezangen) voor samenspel met diverse instrumenten en voor het spelen van klaviermuziek aan de lopende band vervaardigd. Het programma dat op deze cd is uitgevoerd, laat een beeld van deze praktijk zien. Er zijn werken vastgelegd van Gisbert Steenwick (ca. 1642-1679), Quirinus van Blankenburg (1654-1739), Conrad Fr. Hurlebuch (ca. 1695-1765),
Antonio Vivaldi (1678-1745), Jacob Wilhelm Lustig (1706-1796), Elias Brunnenmüller (1666-ca. 1762) en Wolfgang Am. Mozart (1756-1791).
Het volledige programma met de gebruikte registraties wordt in extenso vermeld in het uitvoerige tekstboekje. Kortom, een cd van hoog niveau. De cd is verkrijgbaar door overmaking van € 15 (incl. verzendkosten) op rek. 3093.93.329 t.n.v. Stichting Kabinetorgel 1762 Onderhorst, Bennekom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 mei 2013

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Muziek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 mei 2013

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken