Bekijk het origineel

Muziek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Muziek

2 minuten leestijd

Met regelmaat verschijnen er cd’s waarop orgels uit een stad of streek of van een bepaalde orgelmaker zijn te beluisteren en die uitsteken boven wat er gemiddeld op de markt wordt gebracht. Vaak zijn het interessante uitgaven die bepaald bijdragen om de orgelcultuur van ons land te promoten. De cd die ik hier bespreek, is daarvan een voorbeeld. Onder de titel Toets en klepel. Gorcumse vestingklanken uit Kerk en Toren worden door de organisten Nico Blom en Gerben Budding de orgels van de Lutherse Schuilkerk, Johanneskerk, Grote kerk en het orgel in de Dalemse kerk voor ons bespeeld, terwijl de beiaardier Henny Blom ons helemaal in de sfeer brengt met de klanken van het carillon van de St. Janstoren van Gorinchem. De musici hebben samen een prachtige cd uitgebracht waarbij zij de diverse orgels met welgekozen werken voorstellen. De organisten hebben ervoor gekozen om een veelkleurig en toegankelijk klankdocument te laten verschijnen, waarop zoveel mogelijk facetten van alle bespeelde orgels moesten worden geëxposeerd. In de uitwerking daarvan zijn ze volledig geslaagd. Bovendien klinkt op deze cd voornamelijk muziek die een connectie heeft met de stad Gorinchem. Zo zijn, naast werken van Gisbert Steenwick (op het carillon) Peter van Anrooy, Dietrich Buxtehude en Wolfgang Amadeus Mozart, ook composities van organisten die in Gorinchem gewoond en gewerkt hebben te beluisteren, zoals Quirinus van Blankenburg, Jan Bonefaas en Gerben Budding.

Dat stadsbeiaardier Henny Blom een welkome inleiding en uitleiding op de orgelbespelingen geeft op het carillon van de St. Janstoren, zij apart graag vermeld.

Deze cd is te bestellen bij Gerben Budding, Zanglijster 89, 3911 ER Rhenen, of anders wellicht aan de verkoopbalie in de Grote kerk van Gorinchem.

Maarten Seijbel, Elburg

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 juni 2019

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Muziek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 juni 2019

De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

PDF Bekijken