Bekijk het origineel

Zondagsarbeid: geen rust meer?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zondagsarbeid: geen rust meer?

4 minuten leestijd

Boekbespreking

door drs. J.J. Tigchelaar

Wie in dit boekje naar de normale verschijningsvorm zoel< t, blijft in het onzekere: Er wordt geen auteur genoemd, jaar van verschijning is niet vermeld, evenmin de naam van de uitgever, er is een onduidelijk logo. Bij lezing wordt een aantal malen de RMU genoemd, zonder dat verder deze afkorting ergens wordt verklaard. Hoe deze RMU eventueel te bereiken is, wordt niet verklaard. Het kan zijn dat dit boekje alleen voor leden is bedoeld, zodat al die gegevens niet nodig zijn, maar dat zou jammer zijn, daar ook andersdenkenden met de inhoud zeker gediend zullen zijn.

Ook de verzorging van de uitgave is niet sterk. Bij de inhoudsopgave, pagina 3, wordt als zesde hoofdstuk 'Samenvatting' genoemd, maar op pagina 52 blijkt dat hoofdstuk slechts een paragraaf van hoofdstuk 5 'Gewetensbezwaarden tegen zondagsarbeid' te zijn.

De inhoud is gelukkig beter dan deze schoonheidsfoutjes zouden doen vermoeden. We betreuren het echter wel dat hierdoor een niet-passend kleed is gegeven aan de inhoud over de zondag en de arbeid. Een nieuwe en verbeterde uitgave wens ik de RMIJ toe.

Nu de inhoud.

Aanleiding tot deze verhandeling is de opmerking van ir. B. J. van der Vlies in een referaat in 1985 dat het goed zou zijn zich te bezinnen op de vraag waar de grens ligt tussen noodzakelijke en niet-noodzakelijke zondagsarbeid. Het boekje dat voor ons ligt is het antwoord op die opmerking. Wil dat althans zijn.

Van der Vlies sprak over een grens, niet een grensgebied. Een grens is een dunne lijn. De door hem gevraagde grens zal dus scherp afgetekend moeten zijn. Dat doet deze verhandeling niet, uitdrukkelijk wordt casuïstiek afgewezen, namelijk het precies aangeven wat al dan niet noodzakelijke zondagsarbeid is. Omdat men niet op alle gevallen in kan gaan en om snelle veroudering tegen te gaan èn om de gewetens niet te binden, blijft het toch wat algemeen, hoewel puntige uitspraken niet ontbreken.

Men wil inzichten geven en argumenten uit Gods Woord aandragen.

Het tweede hoofdstuk over sabbath en zondag is dan ook het langst. Er worden interessante gegevens aangedragen uit de Schriften, uit de oude en nieuwere kerkgeschiedenis. Men wil niet weten van het gezag van de traditie, zoals dat bij Rome geldt, maar in het moeilijke probleem van de sabbath en de zondag moeten we oppassen niet teveel gezag toe te kennen aan de latere kerkvaders (niet Calvijn) en de ethici.

Er zou met wat meer nadruk gezegd kunnen worden dat zondagsrust middel is en geen doel in zichzelf. Goed en volgenswaard is de opmerking dat de Heidelberger Catechismus geen verboden heeft gegeven in de uitleg van het vierde gebod.

In hoofdstuk drie gaat het over de begrenzing van het werk op de sabbath of zondag. De grens van het GMV, althans van een aantal leden, dat zondagsarbeid de grens heeft waar het niet meer toelaat naar de kerk te gaan, wordt afgewezen. Opmerkelijk vind ik dat gesteld wordt dat de koe niet geschapen is om elke dag gemolken te worden. Wat zijn daarvan de consequenties? Duidelijker wordt gezegd dat werken bij het openbaar vervoer op zondag niet geoorloofd is.

Dan krijgen we wat praktische hoofdstukken. Een opsomming van arbeidsrechtelijke aspecten in hoofdstuk 4, een langer hoofdstuk over gewetensbezwaren en wat daarmee te bereiken valt en een bijlage over arbeidsvoorwaarden-regelingen ten aanzien van zondagsarbeid. Voor betrokkenen zeer wetenswaard, maar niet erg bemoedigend.

Deze hier en daar wat kritische bespreking mag niet de indruk wekken dat er half werk gedaan is bij het schrijven van deze verhandeling. Wel dat veel krasse uitspraken en standpunten ten aanzien van de zondag die men in onze kringen aantreft, niet al te gefundeerd zijn. Het onderwerp is uiterst moeilijk en we zijn dankbaar dat de RMU mensen aan het denken wil zetten en inzicht wil geven. Daarom, tot de vernieuwde druk, hartelijk aanbevolen.

Naar aanleiding van: Zondagsarbeid: geen rust meer? , uitgave van Reformatorisch Maatschappelijke Unie. Te bestellen bij RMU, Amersfoort, tel. 033-632354.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1988

Zicht | 36 Pagina's

Zondagsarbeid: geen rust meer?

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1988

Zicht | 36 Pagina's

PDF Bekijken