Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Melkdag 1958

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Melkdag 1958

5 minuten leestijd

„Melk is gezondheid" is de leus die vandaag, vrijdag 6 juni in vele landen in het middelpunt zal staan. Het vorige jaar kwam in internationale kring de gedachte naar voren de betekenis van melk voor de volksgezondheid krachtiger onder de algemene aandacht te brengen. Hieruit ontstond het streven om zes juni a.s. tot „Internationale Melkdag -958" uit te roepen. Aan deze melk-manifestatie zal in het verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, West- Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en India worden deelgenomen.

Minister Vondeling spreekt van daag om 20.05 in een radiorede over „Melk

De voedingsraad heeft een advies opgesteld voor het meest wenselijke melkgebruik voor de verschillende leeftijdsgroepen, dat al naar de leeftijd varieert tussen een halve en één liter per dag. Gemiddeld is een verbruik van V4 liter per dag niet te hoog. Het Nederlandse gemiddelde bereikt echter nauwelijks meer dan 0:5 liter, waaruit volgt, dat een zeer groot deel van de bevolking veel minder gebruikt dan voor een goede gezondheid wenselijk is. Er zijn streken in ons land, waar zelfs kinderen niet meer dan ^/5 liter melk per dag krijgen. Toch is melk in verhouding tot andere hoogwaardige Ie-vensmiddelen zeer goedkoop, zelfs bij de huidige prijzen. Het eiwit in de melk kost nauwelijks de helft van het eiwit in kaas, terwijl de verhouding tot d vlees- en eierprijzen voor melk nog gunstiger is.

Onderzoekingen op verschillende scholen hebben aangetoond, dat de kinderen uit de lagere welstandsgroepen, waarin meer dan eO'/o van de jeugd valt, in lichamelijke ontwikkeling ongeveer een jaar achterstand hebben ten opzichte van kinderen uit meer gegoede gezinnen. Het bleek, dat de kinderen wel meer dan voldoende vet en zetmeel in de voeding kregen, maar dat de hoeveelheid dierlijk eiwit op niet meer dan 40 tot SO'/o van de behoefte kan worden gesteld. In dit opzicht bestaat er dus een schromelijke achter-, stand.

Op deze dag zal tevens gewezen worden op het wereldvoedselvraagstuk waar de melk in vele gevallen uitkomst kan bieden. De overproduktie van melk staat dan ook eigenlijk in flagrante tegenstelling met .de problemen, waarmee op grote delen van onze aardbol geworsteld wordt. Eén van de grote problemen waar men mee kampt is het feit, dat de waarde van melk onvoldoende wordt gekend. De onderconsumptie, die daarvan het gevolg is, heeft weer tot resultaat, dat in de voeding hiaten ontstaan.

De Melkdag 1958 zal niet in het teken staan van de commerciële afzet. Het zijn niet de minder goede uitkomsten van het veehouderijbedrijf, noch de moeilijkheden, die zich thans op de internationale zuivelmarkt voordoen, maar de behoefte aan voedsel en he tekort aan begrip van wat goede voeding inhoudt, die aanleiding zijn tot deze Internationale Melkdag. Dat de initiatiefnemers — en in ons land het Nederlands Zuivelbureau — er in mogen slagen, meer begrip te wekken voor een goede voeding, met melk.

Hieronder plaatsen we een aantal uitspraken van prof. de Haas, ontleend aan de rede die hij ter gelegenheid van de zuiveldag in Wageningen in 195 hield en uit hetgeen hij daarbij naar voren bracht, blijkt overtuigend van welk een enorme betekenis het melkeiwit voor de volksgezondheid is.

Ieder mens heeft zijn voortbestaan na de geboorte aan melk te danken: van het verst verwijderd tijdstip in de geschiedenis tot in het atoomtijdperk, dat wij bezig zijn binnen te gaan en waarschijnlijk tot in een verre — nog afzienbare — toekomst. De mensheid kon en kan zich handhaven, doordat de moeder in staat is het kind met melk in leven te houden, dan wel me melk-mengsels te voeden.

In het eerste levensjaar wordt (moeder) melk geleidelijk van het enige voedsel tot hoofdvoedsel, aangevuld met andere voedingsmiddelen. Naarmate het kind ouder wordt, wordt melk van hoofdvoedsel tot het belangrijkste voedingsmiddel en blijft dit voor volwassenen om tenslotte voor bejaarden weer in betekenis toe te nemen.

Gemiddeld drinkt de Nederlandse bevolking V2 liter melk per dag, d.w.z. dat de helft meer, maar de minder bevoorrechte helft minder dan 1/2 liter melk opneemt. Bij een dagbehoefte van 2500 —3500 caloriën en een totale eiwitopneming van 75 gram — min of meer de gemiddelden van volwassenen in Nederland — levert een halve liter V4 deel van de totale hoeveelheid eiwit en de helft van de benodigde hoeveelheid dierlijk eiwit, maar slechts ^/lo deel van de hoeveelheid calorieën.

Voorlopig gaat het in de wereld meer om een te kort aan eiwit in de voeding dan om een surplus. Tweederde deel van de mensheid is ondervoed — in het bijzonder wat eiwitten betreft — doordat Azië en Afrika voor het overgrote deel melkloze samenlevingen vormen

Eiwit-ondervoeding betekent — men heeft dit in de oorlog ook in Nederland ondervonden — afbraak van lichaamseiwitten, met name van het spierweefsel, om de essentiële en bij de ondervoeding ook niet-essentiële aminozuren gedeeltelijk te kunnen vervangen

Dit doet de weerstand tegen infectie ziekten — vooral tegen tuberculose — sterk verminderen. Gaat deze afbraak van eiwitten steeds verder, dan leidt dit niet alleen tot het optreden van een gevoel van slapte en een lichamelijke en geestelijke onmacht, maar tenslotte treedt het z.g. hongeroedeem op. Eiwitondervoeding is nog altijd de basis vatl alle ellende in het grootste deel van de wereld. Als eiwitbron is melk nagenoeg on

Als eiwitbron is melk nagenoeg onvervangbaar en van dominerende betekenis. Talrijke andere bestanddelen van melk zijn echter van groot belang. Een optimale melkconsumptie waarborgt een voldoende calciumvoorziening en een goed opneembare vorm. Naast dit mineraal moet uit de groep der vitaminen, die in melk voorkomen, het riboflavine worden genoemd. Een verhoging of verlaging van de melkconsumptie betekent een verhoging of verlaging van de drie-eenheid-eiwitkalk-riboflavine en de voeding.

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juni 1958

Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Melkdag 1958

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 juni 1958

Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's