Met raad en daad
Zuiderzeezout
Waar is het zout van de Zuiderzee gebleven? Uiteraard wordt het water zoeter door toevoer van rivieren sinds we spreken van het IJsselmeer, maar zout verdampt niet. Trekt het de bodem in?
Antwoord: Het water van de voormalige Zuiderzee was in feite een mengsel van Noordzeewater, en vrijwel zoet water dat door rivieren en beken werd geloosd. Dit noemt men brak water. Na de afsluiting door de Afsluitdijk in 1932 werd het brakke water geleidelijk steeds zoeter door de vele rivieren die in het IJsselmeer uitmonden, zoals de IJssel, de Eem, de Vecht, de Linde, en het Zwarte Water. Door enerzijds de instroom van het zoete water en anderzijds door het spuien via de spuisluizen in de Afsluitdijk werd het brakke water geleidelijk aan steeds zoeter. Dit proces duurde ongeveer vijf jaar, zodat vanaf eind 1937, begin 1938 gesproken kon worden van zoet IJsselmeerwater. Het is niet zo dat op de bodem van het huidige IJsselmeer een zoutlaag ligt, zout lost immers op in water.
Avocadorijping
Ik vraag me af hoe ik (hard gekochte, nog niet rijpe) avocado’s het best kan laten rijpen. Vaak worden ze al bruin voordat ze zacht zijn. Is het wenselijk ze in of buiten de koelkast te bewaren? Is het beter ze warm of koud te bewaren? Beter vochtig (zoals asperges) of juist droog? Kortom: hoe rijpen avocado’s thuis het beste verder?
Antwoord: Avocado’s zijn best moeilijke vruchten. Ze kunnen plotseling (te) rijp zijn. Let op bij het kopen van avocado’s. Ziet u een bruine vlek bij het steeltje dan is vrucht overrijp en dus niet lang goed te houden. Koop dus nog niet geheel rijpe avocado’s. Het rijpen kan daarna plaatsvinden bij temperaturen van 17 tot 24 °C. Om het rijpingsproces te versnellen kunt u ze met een banaan, appel en tomaat in een papieren zak doen. (een banaan alleen werkt trouwens ook) Doordat er etheengas wordt afgegeven zal het rijpen dan sneller gaan. De avocado is rijp als deze makkelijk te pellen is. Druk zachtjes op de vrucht, geeft deze mee, dan is ze rijp. Is de avocado rijp dan kunt u die een paar dagen in de koelkast bewaren. Dit zal dan wel ten koste van de smaak gaan. De koelkast is overigens geen handige plek voor onrijpe avocado’s, omdat kou het rijpingsproces vertraagt. Wel handig om je avocado langer te bewaren. U hoeft de avocado niet weg te gooien als er bruine plekken verschijnen. Als u deze eraf snijdt, kunt u de rest nog prima gebruiken.
Rode bultjes
Als ik zout eet, krijg ik allemaal rode bultjes op mijn lichaam en ze jeuken ook heel erg. Kan het zijn dat ik allergisch ben voor zout?
Antwoord: U begrijpt dat uw redactie geen medische diagnose kan en mag stellen. Wij moeten ons daarom bepreken tot de volgende suggestie: mogelijk heeft u last van een histamine-intolerantie. Bekend is dat in zo’n geval huidklachten, zoals rode vlekken, netelroos en algehele jeuk kunnen optreden. Kortgezegd is histamine een stof die behoort tot de zogeheten biogene aminen. Deze stoffen komen van nature voor in onze dagelijkse voeding. Wij raden u aan om uw huisarts te raadplegen, deze is in de eerste plaats de aangewezen persoon om vast te stellen of u last hebt van een allergie of van histamine intolerantie.
Zwammen
Deze bolletjes vond ik tijdens onze vakantie op de Veluwe, van boven zien ze er uit als champignons en ze ruiken ook naar paddenstoelen. Weet u wat ‘t is?
Antwoord: Wat u gevonden heeft zijn de bolletjes van de parelstuifzwam. (Lycoperdon perlatum) De zwam komt (met name veel op de Veluwe) voor op humusrijke, meest zandige bodem in bossen, struwelen en parken. Wanneer deze buikzwam rijp is komen de sporen vrij uit een centrale opening aan de bovenkant van het vruchtlichaam. De parelstuifzwam is 3-8 cm hoog. De witte kleur verandert geleidelijk aan naar bruin. Het vlees is bij jonge exemplaren wit, later verkleurend van geel naar olijfbruin. Het vlees wordt omgevormd tot sporen die dan ook olijfbruin zijn. In de jeugd is de parelstuifzwam eetbaar en smaakt zacht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 2015
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 augustus 2015
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's