Bekijk het origineel

Liefde in de politiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Liefde in de politiek

3 minuten leestijd

De komende Tweede Kamerverkiezingen beheersen de actualiteit. Vele debatten, campagnes en interviews hebben het gemunt op de felbegeerde gunst van de kiezer. De opiniepeilingen maken er een echte concurrentiestrijd van.

De spanning is te snijden en wordt alsmaar groter. Wie worden straks de winnaars? En wie worden de verliezers? Het is een ware uitputtingslag. Althans, dat is wat de media ons doen geloven.

Wie minder gebaat is bij sensatie en meer op afstand naar het politieke schouwspel kijkt, ziet eigenlijk iets geheel anders. Drie zaken vallen daarbij op.

Joviaal

Allereerst gaan de lijstrekkers tot op heden vrij fatsoenlijk met elkaar om. Ze laten elkaar uitpraten, luisteren aandachtig naar elkaar en voeren met elkaar de dialoog. Ze gaan vriendelijk, soms zelfs joviaal met elkaar om en bejegenen elkaar open, innemend en respectvol. Zonder grote confrontaties, conflicten en intriges. Weliswaar weinig sensationeel, maar wel zo constructief en informatief.

Ten tweede bevestigen de politieke programma's van de grotere partijen dit beeld. Het gaat niet om het polariserend afzetten tegen de ander, maar om de eigen idealen.

Ten derde worden de verkiezingen ook persoonlijker. De lijsttrekkers geven talloze interviews over wat hen als persoon bezighoudt. Openhartig vertellen zij over hun gezinssituatie, levensbeschouwing, opvoeding, drijfveren en dilemma's.

Zo beschreven zijn de huidige verkiezingen fatsoenlijk, ideaalgedreven en persoonlijk. Dit staat ver af van de zienswijze dat politiek oorlog is. Dat er in de politieke arena met modder wordt gesmeten. En dat het politieke steekspel draait om macht, invloed en populariteit.

Natuurlijk moeten we oppassen het beeld niet te romantiseren. Enkele schermutselingen hebben zich al voorgedaan. Bos die Balkenende beschuldigde van oneerlijkheid. En Balkenende die op zijn beurt Bos gedraai verweet.

Achter de schermen wordt er ongetwijfeld veel gerekend en gepuzzeld hoe de opiniepeilingen gunstig te beïnvloeden zijn en hoe de andere partijen een spreekwoordelijke tik uitgedeeld kan worden. Sommige politieke thema's, zoals het milieu en Europa, worden daarbij tactisch vermeden. En wellicht dat de sfeer en omgang vlak voor de verkiezingen nog veranderen. Maar toch, vooralsnog

Plicht

Nederland zou er heel wat mee winnen als de politieke kopstukken erin zouden slagen om de tot op heden getoonde normen en waarden vast te houden in hun gedrag en beleid. Het zou een krachtig bewijs zijn dat alle aandacht die de politiek de afgelopen jaren heeft besteed aan normen en waarden geen dun laagje chroom is.

Voor christelijke partijen biedt dit de uitgelezen mogelijkheid om te laten zien dat het Bijbelse liefdegebod ook in de politiek van toepassing is. En dat je daarin zelfs voorbeeldgevend kunt zijn. Dat je zelfs je grootste politieke tegenstander als naaste kunt zien, dat je die kunt liefhebben en dit ook kunt laten zien. Dat er ondanks politieke verschillen een innerlijke bewogenheid is met de ander, de bereidheid elka ar te helpen en rekening te houden met elkaars sterkten en zwakten.

Dit is niet alleen een uitdaging, maar ook een morele plicht voor eenieder die in de politiek en daarbuiten werkzaam is.

Het wordt nog een spannende tijd.

De auteur is hoogleraar bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur bij KPMG.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Liefde in de politiek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 november 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken