+ Meer informatie

Eerste stappen op het leespad

4 minuten leestijd

De reden waarom er een Kinderboekenweek in het leven geroepen werd, was het promoten van het kinderboek. Niks mis mee natuurlijk. Maar is het kinderboek nu werkelijk zo belangrijk dat er een speciale week aan gewijd moet worden? Krijgen we straks ook bijvoorbeeld een Rekenweek, waarin we allerlei nuttige rekenspelletjes gaan etaleren? Of de Maart-muziekmaand, waarin we ons best doen het kind aan een instrument te koppelen? Een Geschiedenis-mag-dag, een Taal-etmaal? En zo kunnen we nog wel even door gaan.

Toch durf ik te beweren dat de kinderboeken meer recht op een eigen week hebben. Lezen is namelijk het belangrijkste dat op school geleerd wordt. Niet voor niets wordt het beschavingspercentage van een volk afgemeten aan het aantal analfabeten, het aantal mensen dat de edele kunst van het lezen en schrijven niet machtig is. "Ja", zal een deel van de lezers meesmuilen, "dat kan hij makkelijk zeggen. Hij is kinderboekenschrijver. Een slager zal ook beweren dat vlees het gezondste product van de wereld is."

Oké, misschien leest het uit iemand anders' pen geloofwaardiger, maar eigenwijs als ik als onderwijsgevende nu eenmaal hoor te zijn, zal ik niet nalaten mijn beweringen te onderbouwen. In de eerste plaats is lezen iets waar je in onze cultuur eigenlijk niet zonder kunt. Iedereen gaat er in ons land domweg van uit dat men kan lezen. Ons openbare leven hangt aan elkaar van geschreven tekst. Straatnamen, bewegwijzering, spoorboekjes, bijsluiters van medicijnen, productinformatie op verpakkingen enzovoorts, enzovoorts.

En wat nog veel belangrijker is: God Zelf bedient Zich ook van het geschreven Woord om Zich aan ons te openbaren. Alles wat de Heere van belang vindt dat wij moeten weten, heeft Hij in de Bijbel vast laten leggen. De Bijbel is niet eenvoudig te lezen, of misschien schrijf ik dat niet goed. De boodschap van de Bijbel is in principe zo eenvoudig dat hij aan een kind uitgelegd kan worden. Maar tegelijkertijd is de Bijbel zo complex dat de geleerdste mens van de wereld er zijn hele leven in kan studeren zonder ooit tot de conclusie te komen uitgeleerd te zijn.

Hebben kinderboeken daar iets mee te maken? Ja! Kinderboeken zijn de eerste stappen op het leespad die moeten voeren naar het lezen van teksten die echt belangrijk zijn in het leven. Een Kinderboekenweek heeft dus wel degelijk zin.

Tegelijk zijn de onderwerpen die de seculiere leeswereld weet te bedenken vaak behoorlijk onzinnig. Dit jaar valt het wel mee, maar al herhaalde malen was het onderwerp van de Kinderboekenweek zo occult als het maar kan. Terecht dat de christelijke boekhandel en het bijzonder onderwijs zich daar niet voor lenen. Gelukkig heeft het Christelijk Lektuur Kontakt (CLK) de Christelijke Kinderboekenmaand in het leven geroepen. Een Kinderboekenmaand waaraan je veel beter kunt deelnemen. Al tweemaal mocht ik meewerken aan het CLK-actieboek, en dan merk je dat het werkt. Zo'n boekje wordt in een grote oplage gedrukt en voor een zacht prijsje verkocht. Dat heeft tot gevolg dat er enkele tienduizenden exemplaren van verkocht worden en dat is zeker in christelijk Nederland echt heel erg veel.

Fijn ook dat het een hele maand is, want zo kan een school er tenminste nog enigszins in slagen een schrijver binnen de school te halen; de meesten zijn immers al lang van te voren 'volgeboekt'. Maar ook zonder schrijver kan een school er nog best chocola van maken. En dat gebeurt ook. Ik verbaas me ieder jaar weer over de creativiteit die onderwijzers en onderwijzeressen aan de dag weten te leggen. Ga zo door, zegt een rechtgeaarde onderwijzer dan. Lezen is de belangrijkste vaardigheid die u uw leerlingen meegeeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.