Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Onder de Leden

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Onder de Leden

3 minuten leestijd

JANNEKE CORNET- DE VRIESLid sinds: 1 juli 2004Beroep Diëtist bij ‘Eet oké’ en bij zorginstelling PhiladelphiaLeeftijd 42 jaarWoonplaats Oldebroek

Wat wilde u vroeger worden?

“Ik had niet echt een toekomstdroom. Toen ik een opleiding moest gaan kiezen twijfelde ik tussen de opleiding voeding en diëtetiek en de opleiding laboratoriumtechniek in de richting levensmiddelenanalyse. Uiteindelijk koos ik voor het tweede, maar de mogelijkheden voor een baan waren te beperkt. Daarnaast wilde ik met mensen werken en daarom ben ik overgestapt naar voeding en diëtetiek”

U heeft twee banen, wat is het verschil?

“Ik werk bij Eet oké en bij Philadelphia, een christelijke en landelijke organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Het verschil is dat ik bij Eet oké cliënten krijg die door hun huisarts naar mij doorgestuurd zijn. Daar zie ik van alles: cliënten vanuit de oncologie, met COPD of diabetes, maar ook cliënten met een te laag of juist een te hoog gewicht. Bij Philadelphia werk ik alleen op de intensieve zorglocaties, dat zijn de complexe groepen. Dat vergt een andere manier van behandelen, namelijk via begeleiders en met hulp van de familie. Daar zie ik vaak kauw-, slik- , maag- en darmproblemen.”

Heeft corona invloed gehad op het dagelijks werk?

“Een lange tijd konden cliënten niet op locatie komen, dan deden we de afspraken telefonisch. Ik kon wel gewoon mijn werk blijven doen. Voor de mensen met een eetstoornis was het wel lastig, die mensen moesten wachten tot we weer op locatie konden behandelen. Daarnaast merk ik ook dat cliënten door corona meer stress en minder beweging hebben gehad en dat is uiteraard niet bevorderlijk.”

Wat betekent het christen-zijn voor uw werk?

“Dat zit vooral in mijn werkhouding. Voor mij is het belangrijk om de ander serieus te nemen en trouw te zijn in mijn werk. Ook respect en eerlijkheid staan bij mij hoog in het vaandel.

Wat vindt u het leukste van uw werk?

“Het allerleukste aan mijn werk is de samenwerking met cliënten om iemand een stap verder te helpen. Ik werk vooral coachend en dan is het de kunst om naast iemand te staan en samen te kijken naar hoe we een doel kunnen bereiken.”

Wat voor soort cliënten worden door u geholpen?

“Veel mensen denken dat alleen mensen met overgewicht naar een diëtist gaan, maar die stereotypering klopt niet. We kunnen helpen met allerlei problemen op het gebied van voeding. Bij heel veel ziektes gaat het minder goed met de voeding die binnenkomt en juist daarbij kunnen we ondersteunen. Wij kunnen ook bij bijvoorbeeld coronapatiënten helpen met hun voeding, zodat ze genoeg energie krijgen.”

Waarom bent u lid van de RMU? “Ik ben ooit lid geworden om een vakbond achter me te hebben, ook om mee te denken in allerlei arbeidsrechtelijke zaken. Eerstelijnspraktijken hebben bijvoorbeeld weinig ervaring met werknemers, dan is het handig om je contract te laten checken door de RMU.”

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorische Maatschappelijke Unie

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 september 2020

RMU.NU | 48 Pagina's

Onder de Leden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 september 2020

RMU.NU | 48 Pagina's