Bekijk het origineel

WOORDENSCHAT

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WOORDENSCHAT

Kerst

3 minuten leestijd

Het woord Kerst vind je niet in de Bijbel. Het is de naam van een feest. Daarom hebben we het ook wel over het Kerstfeest. Dat is dan vooral de protestantse naam. In meer roomskatholieke gebieden zeggen ze Kerstmis.

Het woord Kerst komt van Christus. Misschien ken je het woord ‘kerstenen’, dat letterlijk ‘christelijk maken’ betekent. Als het christelijk geloof steeds meer invloed kreeg in een land en een land steeds meer naar de geboden van God en van Christus ging leven, dan werd zo’n land gekerstend. Andersom zien we het nu gebeuren. Het proces van ont kerstening is al heel ver in ons land.

Als Kerst van Christus komt, is Kerstfeest Christus-feest. Dat moet het dan ook echt zijn. Dan staat Christus centraal. Het is feest vanwege Hem! Daar moeten we in alle kerstdrukte wel aan toekomen. Het woord Kerst wordt voor veel dingen gebruikt die met Christus niet zo veel te maken hebben: kersttrui, kerstbrood, kerstdiner, kerst ­ t oespraak, kerstboom, etc.

Het is heerlijk om het Kerstfeest te vieren met een goed diner. Maar laten we niet vergeten dat Christus omwille van ons arm geworden is. Wat heerlijk dat we naar de kerk kunnen gaan, om daar het Christusfeest te vieren.

De naam van het Kind is Jezus. Hij is de Christus, de Gezalfde, in een andere vertaling: de Messias. Hij is Degene Die komen zou. Hij is gezalfd met de Heilige Geest om onze Koning, Profeet en Priester te zijn. Komt, laten wij aanbidden. Laten al die bekende woorden van Kerst weer nieuw voor ons worden. Je hebt een goed Kerstfeest gehad als je het feest werkelijk met Christus hebt gevierd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 2019

De Wekker | 24 Pagina's

WOORDENSCHAT

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 december 2019

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken