Bekijk het origineel

Gezegende transgenders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gezegende transgenders

2 minuten leestijd

EO Visie aan de lijn. Wat ik – als preses van de christelijkgereformeerde synode – vond van de liturgie, opgesteld door de PKN, waarbij transgenders hun overgang naar het andere geslacht kunnen laten inzegenen. Ik bleek meer woorden nodig te hebben dan Visie kwijt kon. Dat zal in De Wekker niet anders zijn. Als synodepreses zou ik trouwens met veel minder ruimte toe kunnen: die sprak hier in het geheel niet over.

We horen steeds vaker van mensen die een diepe onvrede hebben met het lichaam en geslacht van hun geboorte. Een kerk die zegen wil verbinden aan een naams- en geslachtsverandering, toont bewogenheid. Maar dan moet ze er wel van overtuigd zijn recht te doen aan het bedoelen van God als Schepper en Vader. Dat vraagt een Bijbelstheologische onderbouwing. Anders wek je de indruk vooral mee te willen in een maatschappelijke emancipatiebeweging. De onderbouwing heb ik tot mijn spijt niet kunnen vinden.

Daarmee zijn we er niet. Al in 1993 schreef de ook in onze kerken onverminderd gewaardeerde ethicus prof. J. Douma over de nood van hen die lijden aan genderdysforie. Prof. Douma hield veel vragen, en realiseert zich dat altijd maar ten dele tegemoet gekomen kan worden aan de nood. Toch mistte hij vrijmoedigheid om geslachtsveranderende operaties in het algemeen op Bijbelse grond af te wijzen. Het wordt tijd de draad van Douma op te nemen, in de context van schepping en zondeval, gebrokenheid en kruisdragen, verlossing, vernieuwing en voleinding. Leidend én troostend principe lijkt mij wel, dat niet hoe wij ons kleden onze diepste identiteit bepaalt, maar of wij met Christus bekleed zíjn.

In 2013 deden de Christelijke Gereformeerde Kerken een uitspraak over homoseksualiteit. Die uitspraak begint met een schuldbelijdenis over een tekort aan pastorale aandacht voor homoseksuele zusters en broeders in het verleden. Ik hoop dat we als kerk die zonde tegenover transgenders in ons midden niet opnieuw bedrijven, maar hen in de gezindheid van Christus zullen bijstaan om hun weg te gaan bij het licht van Gods Woord. Opdat zij gezien en gezegend zullen zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Gezegende transgenders

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken