Bekijk het origineel

CGK Leeuwarden: ‘Hart voor God en hart voor mensen’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CGK Leeuwarden: ‘Hart voor God en hart voor mensen’

9 minuten leestijd

“Het motto van onze gemeente is: hart voor God en hart voor mensen,” vertelt zr. Netty Gobetz-Hoekstra (70). “Zo voelen wij dat ook. Mijn man en ik gaan met blijdschap naar de diensten.”

Ze is al meer dan vijftig jaar lid en kwam door haar huwelijk hier terecht vanuit de Gereformeerde Kerk: “Het voelde heel goed in deze gemeente, met name de prediking en de onderlinge betrokkenheid. Wel was het vreemd voor mij, die eerste keer Kerst destijds, dat alleen vóór de dienst kerstliederen gezongen werden. Inmiddels hebben we veel (positieve) veranderingen meegemaakt, al moesten wij aan de Opwekkingsliederen erg wennen. Een band in de kerk, een piano, een koperblazersgroep – mooi vind ik dat – en toch soms best even wennen.”

Mieke Voerman-Vianen (41), moeder van drie tieners: “Wij zijn een grote gemeente waar alle leeftijden vertegenwoordigd zijn. Een gemeente van meerdere generaties. Dit merk je ook in hoe we kerk zijn. We zingen in de diensten bijvoorbeeld een mix van verschillende liederen. Muziek heeft een belangrijke plaats en dit is in de afgelopen jaren veranderd, uitgebreid. Van Psalmen, Opwekking tot liederen van Sela. Ik vind het prachtig om een kerk van generaties te zijn. Tegelijkertijd betekent dit een uitdaging, om zo met elkaar rekening te houden dat ieder zich thuis voelt bij ons, van welke leeftijd ook.”

Jeugd: de toekomst

“Kinderen en jeugd zijn in de Bethelkerk erg belangrijk, immers: de jeugd heeft de toekomst,” stelt Bernhard Last (22), voorzitter van de jeugdvereniging. “Er wordt op allerlei manieren rekening met hen gehouden. Kerkdiensten worden aantrekkelijk gemaakt door het gebruik van piano en gitaar in plaats van het orgel. Er zijn kindermomenten in de kindernevendienst en zelfs tijdens het koffiedrinken na de dienst wordt aan de kinderen gedacht in de vorm van limonade. Op de eerste zondagmiddag van de maand wordt een speciale jongerendienst gehouden. De ‘Crosspoint’ is een dienst waarin er, in plaats van de traditionele psalmen en gezangen, opwekkingsliederen en andere liederen te horen zijn onder begeleiding van een volledige band. De thema’s zijn actueel en sluiten aan op de beleving van jongeren in de gemeente.

Van kinds af aan ga ik naar de Bethelkerk. Met mijn ouders mee naar de kerk, naar de zondagsschool (nu kinder kerk), jeugdclubs, catechisatie en nu ben ik eigenlijk altijd te vinden bij onze jeugd vereniging. Door het samen op groeien in de gemeente, samen de kinderkerk te doen, jeugdclubs en nu de jeugdvereniging, merk je dat een hechte band ontstaat. Je bent geen gemeenteleden meer onder elkaar, maar je wordt vrienden. Goede vrienden met wie je lol kunt hebben en dingen kunt delen. Nogmaals: de jeugd heeft de toekomst. Maar,” haast hij zich te zeggen, “dit betekent natuurlijk niet dat er voor de rest van de gemeente niets wordt georganiseerd. Ook voor de volwassenen en de ouderen uit de gemeente wordt er ontzettend veel georganiseerd om samen kerk te zijn.”

Activiteiten

Dat vindt zr. Gobetz-Hoekstra ook: “Voor de ouderen organiseert de zusterkring regelmatig leuke activiteiten: een kerstmiddag, een reisje. Er is in onze gemeente veel te doen doordeweeks, zoals het ‘Leerhuis’ dat door onze predikanten tijdens zes avonden wordt verzorgd in het kader van geloofsgroei. Hier mag ieder naartoe en er is veel belangstelling voor.”

Mieke: “We zijn een gemeente waar veel gebeurt en die veel doet. Voor kinderen, ouderen, jongeren en gezin nen én voor de stad waarin we kerk zijn.”

“Voor de wijk is er ook ‘Buurten bij Bethel’, eens per week,” vult zr. Gobetz aan. “Voor dat koffie drinken met elkaar is aardig belangstelling.”

Mieke licht toe dat door de verbouwing van de kerk de mogelijkheid is gekomen om in de kerk te koken en met elkaar te eten. “Dit wordt veelvuldig gedaan, voor mensen in de kerk en mensen buiten de kerk. Eten verbindt, hebben we ontdekt!”

“We hebben ruim 900 leden, een grote gemeente,” vindt zr. Gobetz. “We hebben twee fijne dominees, met wie we blij zijn.”

“Er is veel oog voor elkaar, terwijl dit tegelijkertijd niet altijd even gemakkelijk is door de grootte van de gemeente,” ziet Mieke. “Als je meedoet is het ge makke lijker om met iedereen in verbinding te blijven dan wanneer je om welke reden ook niet mee kunt doen.” Aan het eind van het gesprek vertelt zr. Gobetz een anekdote: “Wij lezen al jaren De Wekker. Zo’n twintig jaar geleden lag mijn man in het ziekenhuis en vroeg me of ik De Wekker mee wilde nemen, dan had hij wat te lezen. Zijn buurman reageerde: ‘Dat is niet nodig hoor, we worden hier gewekt!’”

De CGK Leeuwarden heeft ca. 930 leden. Predikanten zijn ds. H. Carlier en ds. M.B. Visser

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

CGK Leeuwarden: ‘Hart voor God en hart voor mensen’

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken