Bekijk het origineel

Boekbespreking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boekbespreking

4 minuten leestijd

David Murray, Reset. Een Bijbelse levensstijl in een jachtige cultuur. Uitgeverij De Banier, Apeldoorn 2018, 234 pagina’s, € 16,95, ISBN 9789402903454

Wat een verrassend en goed boek! De aanleiding tot het schrijven ervan was iets minder mooi, want de schrijver (predikant binnen onze zusterkerken in Noord-Amerika, de Free Reformed Churches) raakte burn-out. Omdat dat in onze drukke tijd met veel meer mannen - onder wie veel predikanten - gebeurt of dreigt te gebeuren, heeft hij dit boek geschreven.

Murray wil aan christelijke mannen die op het randje van een burn-out staan of er middenin zitten praktische handreikingen doen om waarschu- wingssignalen (lichamelijk, psychisch, emotioneel, sociaal enz.) te herkennen, om vervolgens concrete stappen te zetten om uiteindelijk een genadig levenstempo te hanteren. Hij gebruikt daarvoor het beeld van een garage of een bezoek bij de dokter waarbij eerst alle waarschuwingslampjes gecheckt moeten worden en waarbij eerst geconstateerd moet worden waardoor het gekomen is. Pas als je de oorzaken kent, kun je aan een weg beginnen van verbetering, van goede medicatie, kortom: de weg van een complete reset. Die komt er als je in gehoorzaamheid aan de Bijbel voldoende slaapt, goed zorgt voor de tempel van de Heilige Geest (je lichaam), leert ontspannen, leert minderen, en leert investeren in goede dingen om bij te tanken. Het hoofdstuk over rust en slaap waarmee Murray de lezer vanuit de Schrift hoopt te bekeren tot een gezondere en ootmoedigere slaapstijl vond ik bijzonder waardevol.

Dit is een boek vol genade, vol van praktische, geestelijke wijsheid en vol van geweldige inzichten, die omlijst zijn met veel heldere voorbeelden, onder andere uit het leven van ds. Murray zelf. Elke bladzijde bevat uitspraken die het waard zijn om apart te overdenken en aan anderen te laten lezen. Het boek leest vlot, al moet je eigenlijk per hoofdstuk even halt houden om de inhoud te verwerken en toe te passen. Het geheel is een stimulans om gericht te zijn en te blijven op de God van alle genade, om te leven vanuit Zijn ontferming in Christus waardoor er rust en vreugde komt. Zo’n genadig levenstempo is voor iedere gelovige man (en vrouw) nodig. Ik zou dit boek graag in ieders handen zien. Van harte aanbevolen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Boekbespreking

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 januari 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken