Bekijk het origineel

Astrid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Astrid

4 minuten leestijd

De voordeur gaat een heel klein stukje open. Achter de deur is een fiets tegen de trap gezet. Zo staat hij veilig, maar wel onhandig. Veel huisjes in de stad hebben geen schuur. Ik wurm me er tussendoor en ga de trap op naar boven. Op bezoek bij Astrid. Zij doet mee met De Noordas, een club van mensen die ervaring hebben met armoede en uitsluiting, en die op willen komen voor hun belangen.

Astrid woont in een niet-gerenoveerde woning, 54 m 2 . Zij heeft 10 jaar geleden niet ingestemd met een renovatie van haar woning omdat ze niet terug kon in haar oude woning en omdat haar huur heel erg omhoog zou gaan. Ze heeft nu, zeker voor Amsterdamse begrippen, een zeer lage huur, namelijk € 350,- per maand. Haar buren betalen € 650,- per maand.

De woningstichting is niet blij met de keuze die ze toen maakte en laat dat ook merken. Astrid krijgt geen nieuwe keuken, terwijl haar gasleiding langs het fornuis loopt. Dat levert een gevaarlijke situatie op. En voor ze haar wasmachine aandoet moet ze er erg in hebben om de afvoerslang in de gootsteen te doen. Anders hebben haar buren lekkage. Dat is natuurlijk al een paar keer gebeurd. Ze heeft lang moeten soebatten voor de vloer van haar balkonnetje werd opgeknapt. En de woningbouw wilde de stenen stortbak in het toilet niet vervangen, maar de onderhoudsman die kwam vond het te gek en heeft er toch een nieuwe in geplaatst.

We maken foto’s van haar huis en gaan haar verhaal opschrijven voor de website. Zo verzamelen we nog veel meer verhalen. Die gaan we brengen op de plekken van beleid en macht, om te laten zien dat er ook nu, anno 2020, niet voldaan wordt aan het recht op een volwaardige en veilige woning.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 maart 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Astrid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 maart 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken