Bekijk het origineel

Anderhalvemeterliturgie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Anderhalvemeterliturgie

4 minuten leestijd

Deze column moest geschreven vóór de persconferentie van afgelopen dinsdag. Gehoopt werd dat onze premier versoepeling van de coronamaatregelen aan zou kondigen, verwacht werd dat die versoepeling vooralsnog beperkt zou zijn. Al eerder zei de premier dat we hoe dan ook moeten wennen aan ‘het nieuwe normaal’ van de anderhalvemetersamenleving. Alle sectoren zijn opgeroepen daarbij passende protocollen op te stellen. Hoe moet dat voor kerkdiensten? Er wordt al gedacht aan meerdere diensten op zondag met minder deelnemers, gereserveerde plaatsen met lege stoelen ertussen, één in- en uitgang, verkorting van de dienst om toiletbezoek te voorkomen. Dat dan bíj de dingen waaraan we inmiddels gewend zijn: geen ambtelijke handdruk, geen collecte. Maurice de Hond heeft aan mogelijke liturgische besmettingsbronnen het zingen toegevoegd. Dat zou vochtwolken veroorzaken die zich niet aan onze anderhalve meter houden. Het hoeft niet te verbazen dat Maurice de Hond een sterk pleitbezorger is van het gebruik van mondkapjes. Maar een gemeente die door een mondkapje zingt…? Ik kan het me maar moeilijk voorstellen. Een gemeente die níet zingt nog minder.

Natuurlijk, laten we dankbaar zijn voor de mogelijkheden die we nog hebben. Denken aan hen die altijd zijn aangewezen op beeld en geluid. En qua hygiëne kunnen we best een slag maken: de headset nu echt vervangen door een reversmicrofoon, zou ik zeggen. Maar moet bij het opstellen van protocollen niet toch eerst de vraag worden gesteld, hoeveel liturgische elementen je kunt missen om nog van een eredienst te kunnen spreken. Kunnen we bijvoorbeeld niet beter toch een collectemoment binnen de (online)orde houden, ook als de collecte niet fysiek plaatsvindt? Nog afgezien van de opbrengst, het gaat wel om de zeer wezenlijke ‘dienst van het offer’. De Here vraagt van ons dat we verdere verspreiding van het virus tegengaan. Hij vraagt óók: Hoor, zing, doop, neem en eet tot Mijn gedachtenis! Voorzichtigheid moet, flexibiliteit mag, creativiteit is welkom, maar hopelijk kunnen noodgedwongen aanpassingen tijdelijk zijn. En ook bij een nieuw kerkelijk normaal, mocht dat onvermijdelijk blijken, stelt de Here de norm. Onze erediensten dienen per slot van rekening allereerst Zíjn eer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 april 2020

De Wekker | 24 Pagina's

Anderhalvemeterliturgie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 april 2020

De Wekker | 24 Pagina's

PDF Bekijken